Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman johtajat tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan perusteettomana – G7 ja Nato järjestävät hätäkokouksen

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tuomitsevat Venäjän perusteettoman hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.

Kaikki kolme EU-johtajaa julkaisivat samansisältöisen tviitin , jossa he vakuuttavat EU:n asettavan Venäjän vastuuseen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti Suomen aikaa varhain aamusta Venäjän järjestävän sotilasoperaation Ukrainassa. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan ja rauhanomaiset ukrainalaiskaupungit ovat joutuneet iskujen kohteeksi.

Venäjä tunnusti maanantaina Itä-Ukrainan separatistialueet ja kertoi määräävänsä niille sotilaita. Venäläisjoukkojen määrä Ukrainan ympärillä on lisääntynyt alituiseen.

Zelenskyi vertasi natsi-Saksan sotatoimiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vertasi torstaina Venäjän hyökkäystä maahansa natsi-Saksan sotatoimiin.

– Venäjä on hyökännyt Ukrainaan pelkurimaisella tavalla, kuten natsi-Saksa teki toisen maailmansodan aikana, Zelenskyi sanoi nettitilaisuudessa.

Venäjän hyökkäys käynnistyi osin myös Valko-Venäjän alueelta. BBC :n mukaan Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka painotti maansa uutistoimisto Beltralle, että Valko-Venäjän asevoimat eivät nyt osallistu Venäjän "operaatioon" Ukrainassa.

– Mutta jos se on tarpeen, jos se on välttämätöntä Valko-Venäjälle ja Venäjälle, sotilaamme menevät (Ukrainaan), Lukashenka lisäsi.

YK:n Guterres vetoaa Putiniin: "Ihmisyyden nimissä"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vedonnut suoraan Putiniin, jotta tämä "ihmisyyden nimissä" vetäisi joukkonsa pois Ukrainasta. Guterres puhui YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa, joka pidettiin samaan aikaan kun Putin ilmoitti Venäjän aloittavan sotilasoperaation Ukrainassa.

Tunteellisessa puheessaan Guterres kutsui päivää hänen surullisimmakseen YK:n johdossa.

– Konfliktin on loputtava nyt, hän painotti.

Venäjän aggressiota on jo viikkojen ajan pyritty estämään diplomatian keinoin niin YK:ssa kuin muuallakin. Yhdysvallat on ilmoittanut esittävänsä turvallisuusneuvostossa Venäjän aggression tuomitsevaa päätöslauselmaa torstaina, ja äänestys olisi todennäköisesti perjantaina.

"Sotarikollisille ei ole kiirastulta"

Kokouksen jälkeen Guterres sanoi toimittajille, että täysimittainen sota aiheuttaisi valtavia inhimillisiä kustannuksia sekä murskaavia talousvaikutuksia, jotka tuntuisivat koko maailmassa.

– Minulle on selvää, ettei tässä sodassa ole mitään järkeä. Jos se ei lopu, se aiheuttaa sellaista kärsimystä, jota Euroopassa ei ole koettu sitten ainakaan Balkanin kriisin, hän huomautti.

Hätäkokouksessa kuultiin erityisen painokasta keskustelua Ukrainan ja Venäjän YK-lähettiläiden välillä.

– Sotarikollisille ei ole kiirastulta. He menevät suoraan helvettiin, lähettiläs, Ukrainan Serhii Kyslytsja sanoi Venäjän Vasili Nebenzjalle.

Nebenzja vastasi, ettei Venäjän aggressio ole kohdistettu Ukrainan kansaan vaan "Kiovassa vallassa olevaan junttaan".

Biden on keskustellut Zelenskyin kanssa

Venäjän toimet tuominnut Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo Putinin tehneen "provosoimattoman ja perusteettoman" hyökkäyksen Ukrainaan.

Bidenin lausunto julkaistiin pian Putinin ilmoituksen jälkeen.

Valkoinen talo kertoi myöhemmin, että Biden on keskustellut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa Venäjän aloitettua hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.

Bidenin kerrotaan luvanneen tukea ja apua Ukrainalle.

Vladimir Putin väitti omassa puheessaan, että operaation seurauksena aiheutuva mahdollinen verenvuodatus olisi Ukrainan asevoimien vastuulla. Biden kuitenkin painottaa, että Venäjä on yksin vastuussa hyökkäyksen aiheuttamasta kuolemasta ja tuhosta.

– Maailma asettaa Venäjän vastuuseen, Biden sanoo.

Biden kertoo tapaavansa G7-maiden johtajat pian ja puhuvansa tämän jälkeen yhdysvaltalaisille Venäjälle aiheutuvista lisäseurauksista. Myös Nato pitää hätäkokouksen huomenna.

Maailman johtajilta tulvii kommentteja

Maailman johtajista myös Britannian pääministeri Boris Johnson ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.

Johnsonin mukaan presidentti Putin "on valinnut verenvuodatuksen ja tuhon tien aloittamalla tämän provosoimattoman hyökkäyksen". Johnson kertoo myös puhuneensa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Scholz kutsuu Venäjän sotilaallista operaatiota Ukrainassa räikeäksi kansainvälisen oikeuden rikkomiseksi.

Britanniassa myös ulkoministeri Liz Truss tviittasi tuomitsevansa Venäjän hyökkäyksen ja sanoo Britannian tukevan Ukrainaa sekä toimivan yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaatii Twitterissä Venäjän lopettavan sotilasoperaationsa Ukrainassa välittömästi. Macron sanoo Ranskan tuomitsevan voimakkaasti Venäjän päätöksen ryhtyä sotaan.

Macron painottaa Ranskan olevan Ukrainan tukena ja pyrkivän kumppaneidensa ja liittolaistensa kanssa sodan lopettamiseen.

Aiemmin Macron tviittasi Ranskan jatkavan tukeaan Ukrainalle niin taloudellisissa asioissa kuin esimerkiksi puolustuskaluston tarjoamisessa.

Viron presidentti rauhoittelee virolaisia

Viron presidentti Alan Karis julkaisi lausunnon , jossa hän sanoo presidentti Putinin "jälleen valinneen sodan polun". Hän kutsui Venäjän johdon "absurdeja tekosyitä" hyökätä Ukrainaan valheellisiksi, perusteettomiksi ja rikollisiksi.

Karis huomautti tekosyiden olevan keksittyjä, jotta Putin voi oikeuttaa aggression sellaista maata vastaan, joka ei ole koskaan uhannut Venäjää. Näin Neuvostoliittokin hänen mukaansa toimi muun muassa hyökätessään Suomeen vuonna 1939.

Lisäksi Karis kertoi ymmärtävänsä virolaisia, jotka pohtivat, voisiko vastaavaa käydä Virossa. Vastaus on hänen mukaansa ei, koska Viro kuuluu Natoon ja EU:hun ja sillä on "vahvoja ja yhtenäisiä liittolaisia".

Italian pääministeri Mario Draghi sanoi lausunnossaan maan hallituksen tuomitsevan hyökkäyksen ja Italian olevan ukrainalaisten tukena "tällä dramaattisella hetkellä". Hän kertoi Italian tekevän töitä eurooppalaisten ja Nato-kumppaneiden kanssa, jotta Venäjän toimiin voidaan vastata yhtenäisesti ja määrätietoisesti.

Puolan pääministeri penää kovia pakotteita

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoo Bidenin tavoin osallistuvansa G7-ryhmän kokoukseen. Hän muistuttaa lausunnossaan , että luvassa on uusia pakotteita jo aiemmin julkistettujen lisäksi.

– Nämä piittaamattomat ja vaaralliset toimet eivät jää rankaisematta, hän sanoo.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kirjoittaa Twitterissä , että Venäjän toimiin Ukrainassa on vastattava välittömästi.

– Euroopan ja vapaan maailman on pysäytettävä Putin, hän sanoo.

Morawiecki penää myös "kovimpia mahdollisia pakotteita" ja painottaa, että tuen Ukrainalle on oltava aitoa.

Kiina vetoaa malttiin mutta ei suoraan tuomitse Venäjän toimia

Kiina vetoaa kaikkiin osapuoliin maltin säilyttämiseksi Ukrainassa Venäjän sotatoimien vuoksi. Ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying ei kuitenkaan lehdistötilaisuudessa vastannut toimittajien kysymyksiin siitä, tuomitseeko Kiina Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

Hua sanoi Kiinan seuraavan tilannetta tiiviisti ja vetoavan osapuoliin, jotta tilanne ei riistäydy hallinnasta. Hän kieltäytyi kutsumasta Venäjän toimia hyökkäykseksi, koska termi on hänen mielestään "asenteellinen". Hua myöskään vastannut kysymyksiin siitä, onko Kiina ollut yhteydessä Venäjän tai Ukrainan johtoon.

– Ukrainan kysymyksellä on hyvin monimutkainen historiallinen tausta, Hua lausui toimittajille.

Kiina on arvostellut länsimaiden Venäjä-pakotteita ja syyttänyt Yhdysvaltoja ja muita länsimaita "kriisin lietsomisesta".

Torstaina Kiinan suurlähetystö Ukrainassa varoitti kansalaisia varautumaan merkittäviin häiriötilanteisiin ja pysymään kotona mahdollisimman paljon.

Oppositiopoliitikko Navalnyi: Vastustan tätä sotaa

Venäjällä vangittu oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on arvostellut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

– Vastustan tätä sotaa, Navalnyi sanoi riippumattoman Dozhd-uutiskanavan julkaisemalla videolla vankilasta, jossa hänellä on meneillään oikeudenkäynti.

Navalnyi varoitti sodan aiheuttavan "suuren määrän uhreja, tuhoutuneita tulevaisuuksia sekä Venäjän kansalaisten köyhtymisen jatkumista".

– Tämä sota Venäjän ja Ukrainan välillä aloitettiin peittämään varastaminen Venäjän kansalaisilta sekä viemään kansalaisten huomio pois maan omista sisäisistä ongelmista, hän sanoi.

Venäjän tunnetuinta poliittista vankia syytetään petoksesta. Navalnyin nykyinen tuomio on kaksi ja puoli vuotta vankeutta, mutta uudet syytteet voivat johtaa jopa kymmeneen lisävuoteen vankilassa.

Oikeuden istunnot järjestetään pahamaineisessa Pokrovin vankilassa, noin sata kilometriä Moskovan itäpuolella, jossa Navalnyi istuu tuomiotaan.

Arvostelijoiden mukaan Navalnyin oikeudenkäynti on tahallaan ajoitettu Ukrainan sotaan, jotta oikeudenkäynti ei saisi huomiota.

- - - -

Lähteenä myös AFP.