Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukashenkan väite: Valko-Venäjä ei osallistu Venäjän "operaatioon" Ukrainassa

Venäjän läheisen liittolaisen Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka väittää, että maan asevoimat eivät osallistu Venäjän "operaatioon" Ukrainassa. Näin kertoo Valko-Venäjän valtionmedia. Lukashenka oli aiemmin kutsunut koolle maan armeijapäällystön kiireelliseen tapaamiseen sen jälkeen, kun Venäjän Putin oli ilmoittanut käynnistävänsä sotilaalliset toimet Ukrainassa.

Valko-Venäjällä likellä Ukrainan rajaa on ollut kymmeniätuhansia Venäjän sotilaita, jotka osallistuivat aiemmin helmikuussa Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisiin sotaharjoituksiin.

Ukrainan rajaviranomaisten mukaan Venäjä maahyökkäys Ukrainaan on tapahtunut myös Valko-Venäjän kautta.

Ukrainan sisäministeriön virkamiehen mukaan Shtshastjan kaupunki Luhanskin alueella puolestaan on joutunut Ukrainan hallinnolta Venäjän tukemien separatistien käsiin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi Valko-Venäjän roolia torstaina aamupäivällä. Hän sanoi, että kaikkien pettymykseksi Valko-Venäjästä on tullut osa Venäjän sotakoneistoa

– Heidän maaperäänsä käytetään vihamielisiin tarkoituksiin Ukrainaa vastaan, ja tämä ei vastaa ollenkaan sitä ajatusta, jonka he ovat aiemmin esittäneet, että he ovat maa ikään kuin lännen ja idän välissä ja tasapainoilevat tässä Venäjän ja EU:n välissä.

Haavisto arveli, että EU:n sanktiot myös Valko-Venäjän suuntaan varmasti tiukkenevat.

Putinin hyökkäyspuheen kuvausajankohdasta epävarmuutta

Mediassa on kerrottu ristiriitaisia tietoja siitä, milloin Venäjän presidentti Vladimir Putinin tämänaamuinen puhe on kuvattu.

Venäläislehti Novaja Gazeta kertoi aiemmin, että Putin olisi todennäköisesti nauhoittanut etukäteen puheensa, jossa hän ilmoitti maan aloittavan sotilasoperaation Ukrainassa. Lehden mukaan metatietojen perusteella videotiedosto puheesta olisi luotu jo maanantaina illalla.

Brittilehti Guardianin mukaan Novaja Gazeta olisi kuitenkin katsonut väärän videon tietoja, ja Putinin puheen videotiedosto olisi luotu tämän päivän puolella.