Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Von der Leyen: Valtava pakotepaketti osuu Venäjän strategisiin kohteisiin – "Putin yrittää kääntää kelloa takaisin Venäjän imperiumin aikaan"

EU-johtajille esitetään tänään hyväksyttäväksi valtava ja kohdistettu paketti pakotteita, kertoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen aamuisessa tiedotustilaisuudessa. Esitettävät pakotteet kohdistuvat von der Leyenin mukaan strategisiin sektoreihin Venäjällä ja niiden tarkoitus on vaikuttaa voimakkaasti Kremlin intresseihin.

Von der Leyen sanoo, että pakotteilla estetään Venäjältä pääsy teknologioihin ja markkinoille, jotka ovat sille avainasemassa, sekä heikennetään Venäjän taloutta ja haitataan sen kykyä modernisoitua. Lisäksi venäläisiä varoja EU:ssa jäädytetään ja estetään venäläispankkien pääsy Euroopan talousmarkkinoille.

Von Der Leyen painotti, ettei Venäjän aggression kohteena ole ainoastaan Donbass ja Ukraina vaan koko Euroopan vakaus ja kansainvälinen rauha. Hän sanoi unionin asettavan presidentti Vladimir Putinin vastuuseen.

– Tiedämme, että miljoonat venäläiset eivät halua sotaa. Presidentti Putin yrittää kääntää kelloa takaisin Venäjän imperiumin aikaan, mutta niin tekemällä hän vaarantaa venäläisten tulevaisuuden, von der Leyen lausui.

Väkivaltaisuudet lope tettava "välittömästi"

Venäjän presidentti Putin ilmoitti Suomen aikaa varhain aamusta Venäjän aloittavan sotilasoperaation Ukrainassa. Aiemmin tällä viikolla Venäjä tunnusti Itä-Ukrainan separatistialueet ja kertoi määräävänsä niille sotilaita.

Von der Leyen vetosi Venäjään, jotta se lopettaisi väkivaltaisuudet välittömästi ja vetäisi joukkonsa Ukrainan alueelta. Hän painotti, ettei EU salli Putinin tuhoavan turvallisuusarkkitehtuuria, joka on vuosikymmenien ajan pitänyt yllä rauhaa ja vakautta Euroopassa.

– Historia on osoittanut, että luottamukseen ja vapauteen perustuvat yhteiskunnat ja kumppanuudet ovat lannistumattomia ja menestyksekkäitä. Juuri sitä autokraatit pelkäävät, hän lausui.

Kuten aiempien pakotteiden kanssa, EU toimii von der Leyenin mukaan läheisessä yhteistyössä Yhdysvaltojen, Britannian, Kanadan ja myös esimerkiksi Japanin ja Australian kanssa.

Borrell: Kyse on elämästä ja kuolemasta

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell kutsui samassa tiedotustilaisuudessa tätä päivää Euroopan "pimeimmiksi hetkiksi" sitten toisen maailmansodan ja kutsui Venäjän aggressiota "järjettömäksi". Borrell huomautti, että tilanne maksaa monia ihmishenkiä, eikä kaikkia tulevia seurauksia vielä tiedetä.

Borrellin mukaan EU vastaa Venäjän toimiin "kovimmilla mahdollisilla tavoilla". Hän sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kutsuneen koolle neuvoston kokouksen täksi illaksi, ja Borellin mukaan neuvosto tulee hyväksymään ankarimman koskaan käyttöön otetun pakotepaketin.

Borrell kertoi myös olevansa yhteydessä kaikkiin liittolaisiin varmistaakseen, että kansainvälinen yhteisö ymmärtää tilanteen vakavuuden.

– Tässä ei ole kyse diplomaattisista valtapeleistä vaan elämästä ja kuolemasta ja kansainvälisen yhteisömme tulevaisuudesta.

Unioni valmistelee Borrellin mukaan myös pikaista apua Ukrainalle ja tukee aktiivisesti evakuointioperaatioita, mukaan lukien EU:n omalle henkilöstölle. Hän huomautti, että Venäjä ei ole vastannut diplomaattisiin yrityksiin välttää kriisi.

Nato "tekee kaiken tarvittavan" suojatakseen liittolaisiaan

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo Naton tekevän kaiken tarvittavan suojatakseen liittolaisiaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Ukraina ei ole sotilasliiton jäsen, ja Venäjä on vaatinut takeita siitä, ettei Nato myöskään laajene itään.

Stoltenbergin mukaan Nato pitää huomenna tilanteesta videokokouksen, jossa ovat mukana edustajat myös liittoon kuulumattomista Suomesta ja Ruotsista sekä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel. Stoltenberg korosti, että Nato tukee Ukrainan suvereniteettia ja oikeutta itsepuolustukseen.

Stoltenberg puhui tiedotustilaisuudessa yhdessä von der Leyenin ja Michelin kanssa kolmikon keskinäisen tapaamisen jälkeen. Kaikki tuomitsivat – jälleen kerran – Venäjän hyökkäyksen kutsumalla sitä esimerkiksi barbaariseksi ja brutaaliksi.

Venäjä yksin syypää, sanoo Stoltenberg

Stoltenberg painotti moneen otteeseen, että syypää tilanteeseen ja menetettyihin ihmishenkiin on yksinomaan Venäjä. Hän sanoi, että Venäjä "yrittää kääntää kelloa taaksepäin voimakeinoin palauttaakseen vaikutusvaltansa".

– Me kaikki olemme väsymättömästi yrittäneet saada Venäjän mukaan diplomatiaan, mutta Moskova on kieltäytynyt vuoropuhelusta ja valinnut aggression.

Aiemmin uutistoimisto AFP kertoi Stoltenbergin ilmoittaneen, että Nato ensimmäistä kertaa aktivoi liittolaismaille luodut puolustussuunnitelmat, jotka tehtiin sen jälkeen kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan. Stoltenberg toisti myös, ettei Natolla ole aikeita lähettää liittolaisten joukkoja Ukrainaan.

Stoltenberg ei AFP:n mukaan avannut suunnitelmien yksityiskohtia, mutta kertoi niiden muun muassa mahdollistavan joukkojen sijoittelua Naton itäosiin ja laajentavan sotilasjohtajien määräysvaltaa.

Nato ja EU "entistä yhtenäisempiä"

Von der Leyen toisti tiedotustilaisuudessa aiemmin torstaina kertomiaan tietoja EU:lta tulossa olevista pakotteista. Hän sanoi Venäjän talouteen kohdistuvan, jo valmiiksi intensiivisen paineen nyt lisääntyvän merkittävästi.

– Sanon tämän selvästi: presidentti (Vladimir) Putin on se, jonka täytyy selittää tämä kansalaisilleen, von der Leyen sanoi viitaten pakotteiden talousvaikutuksiin.

Nato ja EU ovat von der Leyenin mukaan lähentyneet nyt entisestään. Hän sanoi Venäjän hallinnon pyrkineen synnyttämään jakolinjoja EU:n ja Naton välille, koska se tietää, että yhtenäisyys on niiden vahvuus. Lopputulos on kuitenkin hänen mielestään päinvastainen, sillä EU ja Nato ovat nyt aiempaa läheisempiä ja päättäväisempiä.

Von der Leyen kertoi myös keskustelleensa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa aiemmin tänään. Lisäksi hän sanoi unionin valmistautuvan mahdollisiin ukrainalaisiin pakolaisiin ja toivottavan heidät tervetulleiksi.

Michel vetosi Valko-Venäjään

Charles Michel niin ikään toisti tuomitsevansa iskut ja sanoi neuvoston päättävän sekä pakotteista että poliittisesta, taloudellisesta ja humanitaarisesta avusta Ukrainalle. Hän sanoi von der Leyenin tavoin, etteivät venäläiset halua sotaa.

– Ei kukaan halua menettää miehiään järjettömälle sodalle.

Michel vetosi myös Valko-Venäjään ja valkovenäläisiin, jotta maa ei tukisi Venäjää. Hän painotti, että maalla on mahdollisuus olla seuraamatta Venäjän tuhoisia toimia ja olla ottamatta osaa "tähän tarpeettomaan tragediaan".

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin myös siitä, miten EU:n ja Naton edustajat kokevat sen, että kriisiytynyt tilanne on osin syntynyt Ukrainan halusta lähentyä juuri EU:ta ja Natoa. Kaikki painottivat, että itsenäisenä maana Ukrainalla on oikeus hakea organisaatioiden jäsenyyttä ja päätöksen tekevät jäsenmaat, ei Venäjä.