Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tällä hetkellä tiedetään?

Venäjä on käynnistänyt hyökkäyksen Ukrainaan varhain torstaiaamuna. Kokosimme listan siitä, mitä tapahtumista tähän mennessä tiedetään.

Mitä tiedämme:

– Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti varhain torstaina aamulla ennen kello viittä Suomen aikaa televisioidussa puheessa, että Venäjä käynnistää sotilasoperaation Ukrainassa. Putin kehotti ukrainalaisia laskemaan aseensa ja varoitti, että hyökkäykseen puuttuminen johtaisi kostotoimiin.

– Venäjä oli vain päiviä aiemmin tunnustanut Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden ja solminut ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimukset alueiden kanssa. Venäjän mukaan alueet ovat pyytäneet sotilaallista apua Ukrainaa vastaan.

– Putinin hyökkäysilmoituksen jälkeen räjähdyshavainnoista raportoitiin ympäri Ukrainaa, muun muassa pääkaupungissa Kiovassa ja Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa.

– Ukrainan valtiojohto kertoo maan olevan Venäjän täysimittaisen hyökkäyssodan kohteena. Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä on kohdistanut hyökkäyksensä sotilasinfrastruktuuria ja rajavartioita vastaan.

– Ukrainan rajavartiolaitos kertoi Venäjän aloittaneen maahyökkäyksen joitakin tunteja myöhemmin sekä pohjoisella että eteläisellä rajalla. Maahyökkäystä edelsi tykistötuli.

– Pohjoisen rajan Ukrainan kanssa jakava Valko-Venäjä on ilmoittanut, ettei se osallistu Venäjän operaatioon. Ukrainan rajaviranomaisten mukaan Venäjän joukot ovat edenneet Ukrainaan myös Valko-Venäjän kautta.

– Siviililentoliikennettä on rajoitettu Ukrainan yllä turvallisuussyistä. EU:n lentoturvallisuusvirasto varoittaa, että siviilikoneet voivat tulla ammutuksi Ukrainan yllä.

– Liikenne Kiovasta ulos oli mediatietojen mukaan ruuhkautunut kaupungista pois pyrkivistä ihmisistä torstaina aamulla. Pääkaupungin asukkaat hakeutuivat suojaan myös esimerkiksi metroasemille.

– Suomen valtiojohto on tuominnut jyrkästi Venäjän sotilaalliset toimet. Presidentti Sauli Niinistö totesi torstain aamupäivän tiedotustilaisuudessa: "Venäjä on massiivisesti laajentanut sotatoimia Ukrainassa. Nyt naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät."

– Myös useat muut valtiot ovat tuominneet Venäjän sotilaalliset toimet. EU on ilmoittanut valmistelevansa uusia pakotteita Venäjälle edellisten lisäksi.

Mitä emme tiedä:

– Yksityiskohdat tapahtumista ovat yhä epäselviä. Ukrainan asevoimat väittää tuhonneensa venäläisiä lentokoneita separatistialueiden läheisyydessä, mutta Venäjä on kiistänyt tiedot.

– Myös Venäjän puolustusministeriö on kertonut vahvistusta vailla olevia tietoja siitä, että se olisi tuhonnut Ukrainan asevoimien lentotukikohtia ja lamauttanut Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmän.

– Ukrainassa viranomaiset ovat ilmoittaneet kuolonuhreista Venäjän hyökkäyksen seurauksena, mutta uhrien tarkemmista määristä ei ole tietoa.

– Ukrainan asevoimat on myös kertonut kymmenistä kaatuneista venäläissotilaista, mutta tietoa ei ole saatu vahvistettua.

– Länsivalloilta tulevien, massiivisiksi luonnehdittujen pakotteiden yksityiskohdista ei vielä ole tarkempaa tietoa. Tietoa odotellaan EU- maiden johtajien kokouksen jälkeen. Kokous alkaa torstai-iltana Suomen aikaa.