Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tällä hetkellä tiedetään?

Venäjä on käynnistänyt hyökkäyksen Ukrainaan varhain torstaiaamuna. Kokosimme listan siitä, mitä tapahtumista tähän mennessä tiedetään.

Mitä tiedämme:

– Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti torstaina aamulla ennen kello viittä Suomen aikaa televisioidussa puheessa, että Venäjä käynnistää sotilasoperaation Ukrainassa. Putin kehotti ukrainalaisia laskemaan aseensa ja varoitti, että hyökkäykseen puuttuminen johtaisi kostotoimiin.

– Venäjä oli vain muutamia päiviä aiemmin tunnustanut Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden ja solminut ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimukset alueiden kanssa. Venäjän mukaan alueet ovat pyytäneet sotilaallista apua Ukrainaa vastaan.

– Putinin hyökkäysilmoituksen jälkeen räjähdyshavainnoista raportoitiin ympäri Ukrainaa, muun muassa pääkaupungissa Kiovassa ja Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa.

– Ukrainan valtiojohto kertoi maan olevan Venäjän täysimittaisen hyökkäyssodan kohteena. Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä kohdisti hyökkäyksensä sotilasinfrastruktuuria ja rajavartijoita vastaan.

– Ukrainan rajavartiolaitos kertoi Venäjän aloittaneen maahyökkäyksen joitakin tunteja myöhemmin sekä pohjoisella että eteläisellä rajalla. Rajavartiolaitoksen mukaan rajan yli tuli torstaina ainakin panssarivaunuja ja muuta raskasta kalustoa. Maahyökkäystä edelsi tykistötuli.

– Pohjoisen rajan Ukrainan kanssa jakava Valko-Venäjä ilmoitti, ettei se osallistu Venäjän operaatioon. Ukrainan rajaviranomaisten mukaan Venäjän joukot etenivät Ukrainaan myös Valko-Venäjän kautta.

– Esimerkiksi eri puolilta Kiovan aluetta raportoitiin päivän mittaan Venäjän hyökkäyksistä, joskin tiedot olivat osin epävarmoja. Esimerkiksi Guardian kertoi Ukrainan viranomaisten sanoneen, että Kiovan alueella, Hostomelin kaupungin lähellä oli tehty helikopteri-isku.

– Liikenne Kiovasta ulos oli mediatietojen mukaan ruuhkautunut kaupungista pois pyrkivistä ihmisistä.

– Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti videoviestissä katkaisseensa diplomaattiset suhteet Venäjään vastauksena hyökkäykseen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suhteet on katkaistu Ukrainan itsenäistymisen jälkeen Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991.

– Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi Venäjän operaation Ukrainassa kestävän niin kauan kuin Moskova katsoo tarpeelliseksi. Hyökkäyksen kesto "riippuu sen tuloksista", Peskov sanoi.

– Siviililentoliikennettä on rajoitettu Ukrainan yllä turvallisuussyistä. EU:n lentoturvallisuusvirasto varoitti, että siviilikoneet voivat tulla ammutuiksi Ukrainan yllä.

– Suomen valtiojohto on tuominnut jyrkästi Venäjän sotilaalliset toimet. Presidentti Sauli Niinistö arvioi Suomen valtiojohdon tiedotustilaisuudessa torstaina aamupäivällä, että Venäjän hyökkäys muuttaa Suomen Venäjä-suhteita. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Suomi selvittelee, millä tavoin tukea Ukrainalle voidaan lisätä.

– Myös useat muut valtiot ovat tuominneet Venäjän sotilaalliset toimet. EU on ilmoittanut valmistelevansa uusia pakotteita Venäjälle aiempien lisäksi.

– Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi Naton tekevän kaiken tarvittavan suojatakseen liittolaisiaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Stoltenbergin mukaan Nato pitää perjantaina kokouksen, jossa ovat mukana edustajat myös sotilasliittoon kuulumattomista Suomesta ja Ruotsista sekä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Mitä emme tiedä:

– Tapahtumien yksityiskohdat ovat yhä epäselviä. Ukrainan asevoimat väitti esimerkiksi tuhonneensa venäläisiä lentokoneita separatistialueiden läheisyydessä, mutta Venäjä kiisti tiedot.

– Myös Venäjän puolustusministeriö kertoi vahvistusta vailla olleita tietoja esimerkiksi siitä, että se olisi tuhonnut Ukrainan asevoimien lentotukikohtia ja lamauttanut Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmän.

– Ukrainassa viranomaiset ilmoittivat kuolonuhreista Venäjän hyökkäyksen seurauksena, mutta uhrien tarkoista määristä ei ollut tietoa. Ukrainan presidentinkanslian mukaan Venäjän hyökkäyksessä olisi kuollut kymmeniä ihmisiä, joukossa myös siviilejä.

– Länsivalloilta tulevien, massiivisiksi luonnehdittujen pakotteiden yksityiskohdista ei vielä ole tarkempaa tietoa. Tietoa odotellaan EU- maiden johtajien kokouksen jälkeen. Kokouksen oli määrä olla torstai-iltana Suomen aikaa.