Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiovalainen Oleksandr STT:lle: Kaupunki hiljentynyt, keskustan kadut tyhjenneet autoista

Paikallinen yrittäjä Oleksandr, 33, kertoo puhelimitse STT:lle, että Kiovan miljoonakaupunki on tällä hetkellä hiljentynyt.

– Jotkut ihmiset ovat evakuoimassa itseään autoilla, Kiovan ulosmenoteillä on paljon ruuhkaa. Suurin osa ystävistäni on yhä Kiovassa. Seuraamme uutisia ja tilanteen kehittymistä.

Kiovaan on julistettu myös ulkonaliikkumiskielto. Se on voimassa iltakymmenestä aamuviiteen. Pormestari Vitali Klitshkon mukaan julkinen liikenne ei kulje tuona aikana. Sen sijaan metroasemat pysyvät auki vuorokauden ympäri toimien pommisuojina.

Ukrainan pääkaupungista pois valuvien autojen tukkimasta moottoritiestä kertoi myös Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kaupungin sisällä kadut ovat sen sijaan tyhjenneet autoista. Oleksandrin puhuessa STT:lle iltapäivällä sota näkyi Kiovassa uutisten ohella vain arkipäivälle luonnottomana hiljaisuutena.

– Nyt kaikki on kunnossa, jos suljet uutiset ja katsot ikkunasta ulos. On hyvin hiljaista, Oleksandr kuvaili.

Kaupungissa on kuultu varhain aamuyöstä Venäjän ohjusiskujen aiheuttamia räjähdyksiä ja ilmasireenien huutoa. Ukrainan rajavartioston mukaan venäläisjoukkoja on tunkeutunut kaupungin lähialueille päivän aikana. Taisteluista saatujen tietojen perusteella venäläiset yrittävät ottaa haltuunsa alueella sijaitsevaa lentokenttää.

– Täällä on ollut räjähdyksiä, olen ollut kahdessa osassa Kiovaa. Heräsimme räjähdykseen yöllä, se ei ollut kaukana asunnoltamme. Nyt olemme toisessa osassa Kiovaa ja näimme räjähdyksen myös täällä noin kahden kilometrin päästä, Oleksandr kertoi.

Oleksandr ei ole näillä näkymin pakenemassa Kiovasta.

– Minulla on isä, äiti, sisko ja monia perheenjäseniä täällä. Ei ole mahdollista lähteä. Meillä ei ole mitään paikkaa, mihin mennä, hän sanoi.

"Tilanne tuntuu hirveältä"

Oleksandr kuvaili mielialaansa synkäksi Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

– Ei tämä tilanne tunnu hyvältä. Ajattelimme, että jos jotain tapahtuu, se tapahtuu itäisessä osassa Ukrainaa, ei Kiovassa. (...) Tätä komentava mies on todella hullu tehdäkseen näin Euroopan sydämessä 21. vuosisadalla. Tilanne tuntuu hirveältä, Oleksandr sanoi.

Hänen mukaansa juuri kukaan Ukrainassa ei etukäteen uskonut, että Venäjä voisi käynnistää laajan hyökkäyksen koko maahan, vaikka länsimaat olivatkin tällaisesta viikkojen ajan varoittaneet tiedustelutietojensa perusteella.

– Meillä oli uutisia siitä, mutta ei kukaan Ukrainassa uskonut sitä. Me olemme hyvin sekoittuneita Venäjän kanssa, meillä on sukua Venäjällä ja heillä täällä. Tämä on kuin ampuisi ystäviään. Ajattelimme, että jotain saattaa tapahtua, mutta ei iskuja kaikkialla Ukrainassa keskellä yötä.

Kiovasta ensi-iskujen jälkeen paenneiden joukossa oli Taras, 40. Hän kertoi, ettei ole ainakaan vielä lähtemässä maasta.

– Olen matkalla länsirajalle, jossa vanhempani asuvat. Tapaan vaimoni siellä, kertoi Taras puhelimitse STT:lle.

Tarasin mukaan kaupungin ulkopuolella tieliikennettä on ollut hieman tavallista enemmän varsinkin laitakaupungin ruuhkissa, mutta suurin osa kaupunkilaisista näyttää pysyvän paikoillaan.

-----

Lähteenä myös AFP.