Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus kumosi tuomiot PS-nuorten tviitistä – hovin mukaan syytteet oli alun perin käsitelty väärässä käräjäoikeudessa

Turun hovioikeus kumosi torstaina kahden Perussuomalaiset nuoret -järjestön vastuuhenkilöinä toimineen sakkotuomiot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syytteet liittyivät perussuomalaisten nuorten Twitter-tilillä julkaistuun kuvaan ja tekstiin. Kuvassa oli tummaihoinen perhe ja se oli peräisin Euroopan parlamentin mainoksesta, jossa kehotettiin äänestämään eurovaaleissa. PS-nuorten tviitissä siihen oli lisätty saateteksti: "Äänestä perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä."

Tekoaikaan Perussuomalaiset nuoret -järjestön puheenjohtaja toiminut Toni Jalonen oli tuomittu aiemmin Pirkanmaan käräjäoikeudessa 50 päiväsakkoon. Hän oli julkaissut tviitin. Tviittiä kommentoinut järjestön Lapin piirin puheenjohtajana tekoaikaan toiminut Johannes Sipola oli tuomittu käräjäoikeudessa 40 päiväsakkoon.

Hovi: Käräjäoikeus ei ollut toimivaltainen

Hovioikeuden mukaan syytteet tulee jättää tutkimatta, koska Pirkanmaan käräjäoikeus ei ollut toimivaltainen käsittelemään niitä. Tviitti oli kirjoitettu Porissa ja kommentti siihen Rovaniemellä.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa syytteitä käsiteltiin yhdessä kolmannen syytekohdan kanssa, jossa oli kyse kolmannen ihmisen käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluvassa Lempäälässä tekemästä Facebook-päivityksestä.

Eri paikkakuntien lisäksi hovioikeus katsoi myös, ettei tviitillä, kommentilla ja Facebook-päivityksellä ollut tosiasiallista yhteyttä.

– Pelkästään se, että julkaisut olivat liittyneet Euroopan parlamentin vaaleihin ja Perussuomalaisten nuorten äänestyskampanjaan, ei muodosta oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain tarkoitettua yhteyttä, perusteli hovioikeus tuomiossaan.

Kolmannen syytekohdan Facebook-päivityksessä oli kuva kahdesta mustaan burkaan pukeutuneesta henkilöstä ja teksti: "Haluatko maamme näyttävän tältä? Älä jää nukkumaan. Äänestä." Sen osalta käräjäoikeus oli hylännyt syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, eikä hovioikeus muuttanut ratkaisua.

STT kertoo syytettynä olleiden nimet, koska kyse on heidän toiminnastaan poliittisessa nuorisojärjestössä ja sosiaalisessa mediassa.