Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n uudet pakotteet ulottuvat finanssisektorille, energiaan ja liikenteeseen

Euroopan unionin uudet pakotteet Venäjää vastaan ulottuvat finanssisektorille, energiaan, liikenteeseen, kaksikäyttötuotteisiin sekä vientiin ja viisumipolitiikkaan, käy ilmi EU-huippukokouksen päätelmistä.

EU-maiden johtajien kokous on edelleen käynnissä Brysselissä, mutta päätelmät on jo julkaistu. Päätelmistä ei käy ilmi pakotteiden yksityiskohtia.

Kaksikäyttötuotteilla tarkoitetaan tuotteita, jotka soveltuvat sekä siviili- että sotilaskäyttöön.

Päätelmien mukaan uuteen pakotepakettiin sisältyy myös henkilöpakotteita, ja EU aikoo laajentaa kriteerejä, joiden perusteella pakotteita voidaan langettaa.

Lisäksi EU-maiden johtajat tukevat yhä uusien henkilö- ja talouspakotteiden valmistelua. Näiden seuraavien pakotteiden piiriin ulotettaisiin myös Valko-Venäjä.

EU oli valmistellut pakotteita jo ennakkoon Venäjän hyökkäyksen varalta. Ennen huippukokouksen alkua pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi odottavansa erittäin voimakasta vastausta Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa.

– Niin häikäilemätön Venäjän toiminta Ukrainaa kohtaan tällä hetkellä on, että se vaatii erittäin voimakkaan vastauksen Euroopan unionilta, Marin sanoi.

Marinin mukaan tärkeintä on, että EU-maat pysyvät yhtenäisinä. Painetta on myös keskustella siitä, olisiko syytä ryhtyä valmisteltuja pakotteita painavampiin toimiin.

Uusia pakotteita ei kuitenkaan voi ottaa käyttöön kuin "kaupan hyllyltä", vaan kaikki pakotteet on aina valmisteltava huolellisesti, Marin muistutti.

Swift-maksujärjestelmästä sulkeminen yksi vaihtoehto

Etukäteen suurta kiinnostusta kohdistui siihen, sisältyykö pakettiin Venäjän sulkeminen pois kansainvälisestä Swift-maksujärjestelmästä. Yhdysvaltojen presidentin Joe Biden kuitenkin kertoi julkistaessaan Yhdysvaltojen uusia pakotteita, ettei Swift-sulkua vielä käytetty, koska eurooppalaiset eivät tue toimea.

– Se on aina vaihtoehto, mutta juuri nyt se ei ole kanta, jota muu Eurooppa haluaa ottaa, Biden sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Swift-sulun käyttöä on epäröinyt esimerkiksi Saksa. AFP:n mukaan liittokansleri Olaf Scholz on arvioinut, että maksujärjestelmää ei tulisi sisällyttää tähän pakotekierrokseen, vaan ehkä säästää toimi myöhemmän varalle.

Marin sanoi Brysselissä, että maksujärjestelmäkysymyksestä on syytä keskustella.

– Kaikkeen pitää olla tässä vaiheessa valmis, mutta tähän liittyy varmasti myös sellaisia avoimia kysymyksiä, joihin saamme komissiolta tuoreinta tietoa, Marin sanoi kokoukseen saapuessaan.

Pakotteita langetettu tällä viikolla

EU langetti tällä viikolla jo yhden erän pakotteita Venäjälle sen jälkeen, kun maa päätti tunnustaa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden.

Uusien pakotteiden piirissä ovat muun muassa Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu, presidentin kanslian henkilöstöpäällikkö Anton Vaino sekä ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova. Lisäksi pakotteita langetettiin yli 300:lle Venäjän duuman jäsenelle, jotka tukivat separatistialueiden itsenäisyyttä.

EU asetti tuoreen listansa perusteella pakotteita kolmelle venäläispankille: Venäjän korkeimpien virkamiesten henkilökohtaisena pankkina pidetylle Bank Rossijalle , Venäjän puolustusalalle ja asevoimille taloudellista tukea antavalle Promsvjazbankille sekä Vneshekonombankille (VEB).

Lisäksi mukana on hallituspropagandan kannalta keskeisiä hahmoja, kuten uutiskanava Russia Todayn päätoimittaja Margarita Simonjan. Pakotteita määrättiin myös niin kutsutulle Pietarin trollitehtaalle, jonka on katsottu sekaantuneen muun muassa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

EU on myös rajoittanut Venäjän valtion pääsyä EU:n finanssimarkkinoille sekä kohdistaa pakotteita separatistialueiden ja EU:n väliseen kauppaan.

EU:lla on myös ollut jo ennestään voimassa Venäjän vastaisia pakotteita, joita on langetettu sen jälkeen, kun Venäjä vuonna 2014 miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan.