Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi antoi määräyksen yleisestä liikekannallepanosta – kertoo ainakin 137 saaneen surmansa ensimmäisen päivän taisteluissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on allekirjoittanut määräyksen yleisestä liikekannallepanosta Ukrainassa. Määräys on voimassa seuraavat 90 päivää, ja sen myötä kutsutaan koolle reserviläiset kaikkialta maasta.

Uutiskanava CNN :n mukaan Ukraina on myös kieltänyt väliaikaisesti kaikkia 18–60-vuotiaita miehiä poistumasta maasta. Asiasta on kertonut Ukrainan rajavartiolaitos.

Presidentin mukaan ainakin 137 ukrainalaista on saanut surmansa ensimmäisen päivän taisteluissa. Kuolonuhrien joukossa on niin siviilejä kuin sotilaitakin. Lisäksi presidentti kertoo yli 300 ihmisen haavoittuneen.

– Tänään olemme menettäneet 137 sankariamme, kansalaistamme, Zelenskyi sanoi videoidussa puheessa.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan varhain torstaina sen jälkeen, kun maan presidentti Vladimir Putin oli ilmoittanut videoviestissä sotilasoperaatiosta.

Zelenskyin mukaan Ukraina on jätetty yksin taistelemaan Venäjää vastaan.

– Meidät on jätetty yksin puolustamaan valtiotamme, Zelenskyi sanoi.

– Kuka on valmis taistelemaan rinnallamme? En näe ketään. Kuka on valmis antamaan Ukrainalle takuut Nato-jäsenyydestä? Kaikki ovat peloissaan.

Venäläisjoukot valtasivat Tshernobylin ydinvoimalan

Venäjän joukot valtasivat torstaina kiivaiden taistelujen jälkeen maan pohjoisosassa sijaitsevan Tshernobylin ydinvoimalan, kertoi Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhaylo Podoljak.

Lisäksi Zelenskyi ilmoitti, että Venäjän joukkojen oli onnistunut vallata Gostomelin lentokenttä, joka sijaitsee Kiovan lähellä. Hän kuitenkin kertoi ukrainalaisjoukkojen saartaneen vihollisen Gostomelissa.

CNN:n mukaan venäläisjoukot olisivat myös rajavartiolaitoksen mukaan vallanneet Mustallamerellä sijaitsevan niin kutsutun Käärmesaaren. Uutiskanavan mukaan saaren pieni väestö koostuu lähinnä rajavartioston henkilöstöstä.

Guardian kertoo, että kaikki Käärmesaarta vartioineet sotilaat olisivat saaneet surmansa.

Venäjä ei ensimmäisen hyökkäyspäivänsä iltaan mennessä ollut vielä saavuttanut merkittäviä voittoja Ukrainassa, arvioi kuitenkin everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa STT:lle torstaina.

Yhdysvallat: Venäläisjoukot pitävät Tshernobylin ydinvoimalan henkilökuntaa panttivankina

Yhdysvaltain saamien tietojen mukaan venäläisjoukot pitävät Ukrainassa Tshernobylin ydinvoimalan henkilökuntaa panttivankina. Asiasta kertoo brittilehti Guardianin ja yhdysvaltalaisuutiskanava CBS Newsin mukaan Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki uskottavaksi kuvailemiinsa tietoihin pohjaten.

Yhdysvallat tuomitsee panttivankien ottamisen ja vaatii, että heidät vapautetaan. Venäläisjoukkojen toimet voivat Psakin mukaan vaarantaa ydinjätteisiin liittyvien laitosten ylläpidon ja suojaamisen.

Tshernobylin ydinvoimalassa tapahtui vuonna 1986 yksi historian pahimmista ydinvoimalaonnettomuuksista, kun yksi sen neljästä reaktorista räjähti. Räjähdyksessä vapautui radioaktiivisia kaasua ja muita hiukkasia. Laskeuma levisi ympäri Eurooppaa, myös Suomeen.

Ydinvoimalan lähialueilta evakuoitiin yli satatuhatta ihmistä. Voimalaa ympäröi edelleen laaja suojavyöhyke, jossa ei käytännössä asu ketään.

Voimalan alueella on edelleen mittavat määrät ydinjätettä

Ydinvoimala ei ole tuottanut sähköä yli kahteen vuosikymmeneen ja valtaosa voimalan laitteistosta on viety pois. Sen sijaan jäljelle on jäänyt mittavat määrät ydinjätettä, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times .

Lehden mukaan vahingoittumattomista reaktoreista poistettiin ydinpolttoainetta, jota on pidetty säilössä veden alla. Radioaktiivista ainesta on sittemmin siirretty pikkuhiljaa pitkäaikaiseen sijoituspaikkaan, joka avattiin vuoden 2020 lopulla. Alueella on lisäksi vähemmän vaarallisen jätteen säilömiseen tarkoitettuja tiloja.

Jos esimerkiksi pommi tai joku muu räjähdys onnistuisi vahingoittamaan näitä varastoja, voisi niistä päästä vapaaksi radioaktiivista ainesta.

Suurin huolenaihe on kuitenkin onnettomuudessa räjähtäneen nelosreaktorin hengenvaarallisten jäänteiden lähistöllä tapahtuvat mahdolliset taistelut. Tuhoutuneen reaktorin pohjalla on edelleen noin 200 tonnia ydinpolttoainetta, jota ei ole lehden mukaan kummoisesti suojattu.

Taistelut alueella herättävät pelkoja uudesta ydinonnettomuudesta

Onnettomuuden jälkimainingeissa nelosreaktorin ympärille rakennettiin säteilyn suitsimiseksi pikaisesti suojakuori, jonka kunto on kuitenkin heikentynyt ajan myötä. Niin kutsutun sarkofagin pelättiin tästä syystä sortuvan ja päästävän jälleen mittavat määrät radioaktiivisia hiukkasia ilmaan.

Vuonna 2016 sarkofagin ympärille asennettiin uudet teräsrakenteet ja ukrainalaisviranomaiset antoivat viime vuonna luvan itse sarkofagin purkamiseen ja polttoaineen sekä muun radioaktiivisen materiaalin turvalliseen hävittämiseen.

Jos taistelut vahingoittaisivat rauhanaikana pystytettyä suojakuorta tai aiheuttaisivat sen suojaaman sarkofagin romahtamisen, saattaisi tämä johtaa joka tapauksessa samankaltaiseen onnettomuuteen, jota uudella suojakuorella pyrittiin estämään, New York Times kirjoittaa.

Kuoren paljastamisen yhteydessä vuonna 2016 kerrottiin, että rakenteen on määrä kestää sata vuotta. Kuori on korkeampi kuin Yhdysvaltojen Vapaudenpatsas ja kolme kertaa painavampi kuin Pariisin Eiffel-torni.