Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kreml valmis lähettämään delegaation Minskiin neuvottelemaan Ukrainan tilanteesta – Nato sanoo jatkavansa aseiden lähettämistä Ukrainaan

Kreml kertoo Venäjän presidentti Vladimir Putinin olevan valmis lähettämään korkean tahon edustajista koostuvan delegaation neuvotteluihin Ukrainan tilanteesta.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan mahdolliset neuvottelut käytäisiin Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä, jossa on aiemminkin solmittu sopimuksia Ukrainan ja Venäjän välillä. Minskin sopimuksilla yritettiin hakea rauhaa Itä-Ukrainan sotaan vuosina 2014 ja 2015.

Peskovin mukaan Putinin liittolainen, Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenka on luvannut luoda puitteet neuvotteluille.

Venäjä on sijoittanut joukkojaan Valko-Venäjälle, ja Ukrainan mukaan maata vastaan hyökätään parhaillaan myös Valko-Venäjän suunnalta.

Aiemmin tänään Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Venäjä olisi valmis neuvotteluihin Ukrainan kanssa, jos Ukrainan armeija antautuisi.

- Olemme valmiita neuvotteluihin milloin tahansa, kunhan Ukrainan asevoimat laskevat aseensa, Lavrov sanoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehottaa Ukrainan armeijaa suistamaan vallasta maan johdon, jota hän luonnehti "terroristeiksi" ja "narkomaanien ja uusnatsien koplaksi".

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen.

Televisiossa Putin omisti sanansa Ukrainan armeijalle ja kehotti sitä "ottamaan vallan omiin käsiin".

Zelenskyi pyysi Putinia neuvotteluihin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi aiemmin tänään julkisesti Venäjän presidenttiä neuvotteluihin. Asiasta kertoivat muun muassa BBC ja Guardian .

Televisiopuheessaan tänään päivällä Zelenskyi esitti venäjäksi Putinille pyynnön istua neuvottelupöytään.

– Taistelut jatkuvat kaikkialla Ukrainassa. Istutaan neuvottelupöytään ihmisten kuoleman pysäyttämiseksi, hän sanoi.

Zelenskyi kutsui puheessaan myös eurooppalaisia, joilla on taistelukokemusta tulemaan Ukrainaan "puolustamaan Eurooppaa".

Presidentti myös syytti länsimaita hitaasta reagoinnista Ukrainan auttamiseksi Venäjän hyökkäystä vastaan.

Putin ja Xi puhuivat puhelimessa

Kiinan presidentti Xi Jinping on keskustellut puhelimessa Vladimir Putinin kanssa, kertoi Kiinan valtionmedia tänään.

Valtiollisen televisioyhtiön CCTV:n mukaan Xi sanoi Kiinan tukevan Ukrainan tilanteen ratkaisemista Venäjän ja Ukrainan välisten neuvottelujen kautta.

Kiina ei ole kutsunut liittolaisensa Venäjän toimia hyökkäykseksi tai tuominnut niitä.

Reuters: Nato sanoo jatkavansa aseiden lähettämistä Ukrainaan, joukossa muun muassa ilmatorjuntakalustoa

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi perjantai-iltana liiton virtuaalikokouksen jälkeen, että Nato jatkaa aseiden toimittamista Ukrainaan. Niiden joukossa on muun muassa ilmatorjuntakalustoa, kertoi uutistoimisto Reuters .

Stoltenberg sanoi, että Ukrainan armeija tekee vastarintaa ja aiheuttaa vahinkoa Venäjän armeijalle.

– Tilanne on yhä epävakaa. Me näemme Ukrainan joukkojen taistelevan rohkeasti ja tosi asiassa aiheuttaen vahinkoa Venäjän hyökkääville joukoille, Stoltenberg sanoi.

Kymmenia tuhansia ukrainalaisia paennut naapurimaihin

Yli 50 000 ukrainalaista on paennut maasta parin viime päivän aikana. Suurin osa heistä on mennyt Puolaan ja Moldovaan, sanoi YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi perjantaina.

– Ja monet muut ovat liikkeellä kohti rajoja, hän lisäsi.

Grandi kiitti Ukrainan hallituksia ja ihmisiä siitä, että ne ovat pitäneet rajansa auki ja toivottaneet pakolaiset tervetulleiksi.

Torstaina YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi, että Ukrainassa on noin 100 000 maan sisäistä pakolaista.

Zelenskyi kertoi olevansa Kiovassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti perjantaina videolla olevansa keskeisten neuvonantajiensa kanssa Kiovassa ja puolustavansa pääkaupunkia Venäjän hyökkäystä vastaan.

– Olemme kaikki täällä. Armeijamme on täällä. Kaupungin asukkaat ovat täällä. Me kaikki täällä puolustamme itsenäisyyttämme, maatamme, ja jatkamme näin, Zelenskyi sanoi

Zelenskyi on saanut monilta lännen johtajilta tukea päättäväisyydestään vastustaa Venäjän hyökkäystä. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sijoitti Zelenskyin videon Twitter-viestiinsä .

– Syvä kunnioitus presidentti Zelenskyille ja Ukrainan rohkealle kansalle. Vapaan ja demokraattisen Ukrainan henki on vahva, Michel tviittasi.

Venäjä aikoo vastata lännen pakotteisiin

Aiemmin Kreml kertoi aikovansa vastata länsimaiden sitä vastaan asettamiin pakotteisiin.

– On sanomattakin selvää, että vastatoimenpiteitä on tulossa, Kremlin tiedottaja Peskov kertoi.

Peskovin mukaan vastapakotteiden laajuudesta ei ole vielä tehty päätöksiä.

EU:n viimeisimmistä pakotteista linjattiin viime yönä EU-maiden johtajien huippukokouksessa Brysselissä. Pakotteet iskevät erityisesti Venäjän pankkisektoriin sekä teknologiavientiin. Tänään EU päätti lisäksi Putiniin ja Venäjän ulkoministeri Lavroviin liittyvien eurooppalaisten varojen jäädyttämisestä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi eilen pitävänsä todennäköisenä, että Venäjä asettaa vastapakotteita, joilla on vaikutuksia EU-maihin Suomi mukaan lukien.

Venäjä hyökkäsi torstaina Ukrainaan Putinin ilmoitettua varhain aamulla sotilasoperaation aloittamisesta. Ukrainan asevoimien mukaan venäläisjoukot ovat tänään lähestyneet maan pääkaupunkia Kiovaa pohjoisesta ja koillisesta.

EU on vaatinut Venäjää lopettamaan hyökkäyksen ja sotilaalliset toimet Ukrainaa vastaan, jotta vuoropuheluun voitaisiin palata.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP