Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiantuntija: Putinin asettama nukkehallitus Ukrainassa on mahdotonta saavuttaa – "He laskivat väärin ukrainalaisten halun taistella"

Venäjän on mahdotonta saavuttaa Ukrainaan sen määräysvallassa olevaa nukkehallitusta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes STT:lle perjantaina.

Hänen mukaan Venäjän politiikka Ukrainaa kohtaan on viimeisen 20 vuoden aikana perustunut täysin epärealistiseen kuvaan siitä, minkälainen Ukraina on.

– He laskivat väärin ukrainalaisten halun taistella. Putin puhuu Ukrainasta epäonnistuneena valtiona. Jos uskoo siihen, voi uskoa myös, ettei sitä puolusteta ja että venäläiset tulisivat "vapauttamaan" maan.

Ukraina on iso maa, jonka miehittämiseen Venäjällä ei ole resursseja, Moshes arvioi. Hänen mukaansa Venäjän toimet Ukrainassa ovatkin täysin tunnepitoisen päätöksenteon varassa.

Venäjä aloitti torstaina täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Moshesin mukaan elämme nyt uudessa maailmassa, jossa yksi iso maa yrittää saavuttaa poliittisia päämääriä sotilaallisesti.

– Mitä tahansa voi tapahtua, mikään ei ole enää poissuljettua. Tilanne on paljon pahempi kuin kylmän sodan aikaan.

Venäjä haluaa tuhota Ukrainan itsenäisenä valtiona

Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti torstai-aamuisessa puheessaan, että sen sotilaallisten toimien tavoitteena on Ukrainan demilitarisaatio ja "riisuminen natseista".

Moshesin mukaan Itä-Ukrainan irtautuneilla alueilla Donetskissa ja Luhanskissa nähtiin jo, mitä Venäjä haluaa koko Ukrainalta.

– Se haluaa täydellisen nukkehallituksen. Täysin epäitsenäisen hallituksen, johon ei valita edustajia vapailla vaaleilla, vaan Moskovan päätöksellä, Moshes kertoi.

Hänen mukaansa Venäjä haluaa tuhota Ukrainan aseman itsenäisenä valtiona ja vaatii tälle lännen hyväksyntää.

– Jos Venäjä halusi aiemmin Ukrainan suomettumista, nyt se haluaa hallituksen, joka hyväksyy Ukrainan neutraalin statuksen ja täydellisen demilitarisaation.

Ukraina on ollut itsenäinen maa noin 30 vuotta, ja sen kehityskulku on ollut erilainen kuin Venäjällä. Moshesin mukaan mahdollisuutta epämieluisan hallinnon rauhanomaisesta kaatamisesta Putin ei ymmärrä.

– He ovat oppineet, miten pysyä vallassa kansan mielipiteistä huolimatta. Jos yleistää Venäjän hallintotavan Ukrainaan ja perustaa politiikkansa siihen, tulee olemaan väärässä.

Ukrainan valtiovalta ei ole täydellinen, mutta Ukrainan kansa on valmis taistelemaan itsenäisyytensä puolesta, Moshes arvioi.

– Tämän demokraattiset valtiot yleensä ymmärtävät, mutta epädemokraattiset valtiot eivät.

Venäjän sanaan ei voi enää luottaa

Putinin päätös hyökätä Ukrainaan on aiheuttanut myös sen, ettei länsi voi enää luottaa Venäjän sanaan.

– Kaksi kuukautta he toistivat, ettei invaasiota tapahtuisi. Kaikki viralliset tahot Putinista Lavroviin toistelivat, ettei Venäjä aio vallata ketään. Silti he tekevät niin, Moshes kertoi

Hän ei usko, että Venäjän ja Putinin on enää mahdollista päästä tilanteesta menettämättä kasvojaan.

– Tämä on Venäjän eksistentiaalinen kamppailu, johon Euroopankin on herättävä.

Moshesin mukaan tilanteen kehittymiseen vaikuttaa eniten Ukrainan sotavoimien kyky taistella. Paljon on kiinni myös lännen suhtautumisessa tilanteeseen. Moshesin mukaan lännen nykyinen positio on selkeästi riittämätön.

– Lännen tulisi miettiä, miten se lisäisi apuaan ja solidaarisuuttaan Ukrainalle. Sen ei pitäisi miettiä, mitä Venäjä haluaa, vaan miten auttaa Ukrainaa.