Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juuri nyt | Zelenskyi vakuuttaa Kiovan olevan ukrainalaisjoukkojen hallinnassa – pääkaupungin taisteluissa vahingoittunut korkea kerrostalo

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan ukrainalaisjoukot ovat estäneet venäläisjoukkoja valtaamasta pääkaupunki Kiovaa. Hän vakuuttaa, että sekä Kiova että sen ympärillä olevat oleelliset kohteet ovat Ukrainan armeijan hallinnassa, uutisoi Guardian .

Kiovassa käytiin taisteluita tiettävästi läpi yön. Taisteluissa on vaurioitunut ainakin korkea kerrostalo, johon Kiovan pormestarin ja maan ulkoministerin mukaan osui ohjus.

Terveysministeri: Lähes 200 siviiliä on kuollut

Ukrainan terveysministerin Viktor Lyashkon mukaan ainakin 198 siviiliä on kuollut Venäjän hyökkäyksessä. Kuolleista kolme oli ministerin mukaan lapsia.

Lisäksi ministeri kertoi Facebook-päivityksessään, että 1 115 ihmistä on haavoittunut "hyökkääjien käsissä". Myös haavoittuneiden joukossa on hänen mukaansa lapsia.

Venäjän torstaina aloittaman hyökkäyksen raportoitiin heti ensimmäisenä päivänä vaatineen kymmeniä kuolonuhreja, mutta tiedot kuolleiden ja haavoittuneiden määristä ovat vaihdelleet viime päivinä.

Arviolta 100 000 ukrainalaista on saapunut Puolaan Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen, kertoo Puolan varasisäministeri Pawel Szefernaker. Hän kommentoi asiaa toimittajille Ukrainan ja Puolan välisen rajan tuntumassa sijaitsevassa Medyka-nimisessä kylässä.

YK:n arvioiden mukaan noin 850 000 ukrainalaista on paennut taisteluita maan sisällä, minkä lisäksi arviolta 120 000 ihmistä on poistunut Ukrainasta.

Asiasta kertoo uutiskanava CNN:lle YK:n pakolaisjärjestön apulaiskomissaari Kelly Clements. Hän arvioi, että jopa neljä miljoonaa ukrainalaista saattaa yrittää ylittää rajan toiseen maahan.

Korkea asuinkerrostalo vaurioitunut

Ukrainan pääkaupungin yöllisissä taisteluissa on vahingoittunut korkea kerrostalorakennus. Kiovan pormestarin ja maan ulkoministerin mukaan rakennukseen olisi osunut ohjus.

Kaupungin pelastusviranomaisten mukaan rakennusta evakuoidaan ja uhrien määrää pyritään tarkentamaan. BBC:n mukaan vahingoittunut kerrostalo sijaitsee lähellä Zhulianyn lentokenttää.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba jakoi Twitterissä aamulla kuvan vahingoittuneesta kerrostalosta.

– Kiova, meidän upea, rauhallinen kaupunkimme selvisi toisesta yöstä Venäjän maajoukkojen ja ohjusten hyökätessä. Yksi niistä (ohjuksista) osui asuinrakennukseen Kiovassa, ulkoministeri kirjoitti.

Pormestari Vitali Klitshkon mukaan yö oli vaikea kaupungissa olleiden "venäläisten sabotaasiryhmien" takia. Hän myös sanoi, ettei "tavallisia venäläisjoukkoja" olisi Kiovassa, mutta joukkoja olisi pyrkimässä kaupunkiin useista eri suunnista.

Ukrainan armeija kertoi aamuyöllä Venäjän hyökänneen ukrainalaisjoukkoja vastaan Peremohy-kadulla, joka on yksi Kiovan pääväylistä. Ukrainan asevoimat kertoi torjuneensa hyökkäyksen. Ukrainan asevoimat ei tarkentanut, missä kohtaa katua taistelu käytiin.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi kuulleensa kovia räjähdyksiä Kiovan keskustan alueella varhain lauantaina.

Zelenskyi: Olen täällä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi Suomen aikaa kahdeksan aikoihin aamulla Twitterissä videon , jossa hän vakuuttaa, ettei Ukraina laske aseitaan vaan puolustautuu. Zelenskyin mukaan liikkeellä on paljon vääriä tietoja, joiden mukaan hän olisi käskenyt armeijaa laskemaan aseensa ja evakuoinnit olisivat käynnissä.

Zelenskyin videosta uutisoivat muun muassa Guardian-lehti ja uutistoimisto AFP. Guardianin mukaan Zelenskyin video on kuvattu Kiovan keskustassa.

– Olen täällä, Zelenkyi Guardianin mukaan sanoo videolla.

Zelenskyi julkaisi aamulla myös tviitin , jossa hän kertoo keskustelleensa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

– Uusi päivä diplomaattisella rintamalla alkoi keskustelulla Emmanuel Macronin kanssa. Ukrainaan on matkalla kumppaneidemme aseita ja varusteita. Sodan vastainen koalitio toimii! Zelenskyi kirjoitti englanniksi.

Yhdysvaltalaismedian tietojen mukaan Yhdysvallat on tarjoutunut auttamaan Zelenskyiä poistumaan Kiovasta. Asiasta ovat kertoneet esimerkiksi Washington Postille sekä yhdysvaltalais- että ukrainalaislähteet.

Ainakin toistaiseksi presidentti on kuitenkin kieltäytynyt poistumasta Venäjän hyökkäyksen kohteena olevasta pääkaupungista, lehti kertoo.

Zelenskyi on aiemmin sanonut, että saatujen tietojen mukaan Venäjä on määritellyt hänet viholliseksi numero yksi ja hänen perheensä viholliseksi numero kaksi.

Moni kaupunki hyökkäyksen kohteena

Zelenskyi varoitti myöhään perjantaina, että Venäjä iskee yön aikana voimalla. Presidentin myöhäisillan videoviestistä uutisoi muun muassa Guardian .

– Tästä yöstä tulee vaikea, hyvin vaikea, mutta aamu koittaa, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi katsoi, että Venäjä tekee yön aikana kaikkensa rikkoakseen ukrainalaisten vastarinnan.

– Tänä yönä meidän on kestettävä. Ukrainan kohtalosta päätetään juuri nyt.

Presidentti sanoi, että moni kaupunki on hyökkäyksen kohteena ja että Ukraina ei voi menettää pääkaupunki Kiovan hallintaa.

Britannian puolustusministeriö kertoi yöllä Twitter -päivityksessään, että Venäjän panssaroidut joukot ovat edenneet useasta suunnasta Kiovaa kohti pyrkimyksenään pääkaupungin saartaminen. Venäjän hyökkäykset ovat kuitenkin kohdanneet ukrainalaisilta voimakasta vastarintaa. Brittien mukaan kaikki keskeiset kaupungit ovat yhä Ukrainan hallussa.

Venäjä on luultavasti tehnyt maihinnousun Etelä-Ukrainassa Melitopolin ja Mariupolin välillä.

Ukrainan armeija: Venäjä yrittänyt taas pudottaa laskuvarjojoukkoja

Taisteluja käytiin yöllä myös Kiovan eteläpuolella Vasylkivissä, jossa Venäjä on Ukrainan armeijan mukaan yrittänyt pudottaa laskuvarjojoukkoja alueelle. Ukrainan asevoimat kertoi yöllä ampuneensa Vasylkivissä alas venäläisen Iljushin II-76 -kuljetuslentokoneen. Koneessa oli mahdollisesti jopa toistasataa venäläistä laskuvarjojääkäriä, tarkkaa määrää ei ole ilmoitettu.

Koneen alasampumista ei ole vielä vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Il-76:n oli mahdollisesi tarkoitus pudottaa laskuvarjojoukkoja Kiovan valloittamista varten. Hyökkäyksen ensimmäisenä päivänä torstaina Venäjä toi maahanlaskujoukkoja Antonovin lentokentälle Kiovan länsipuolelle, mutta operaatio meni pieleen, sillä Ukraina sai joukot kukistettua ja lentokentän takaisin haltuunsa ennen kuin venäläiset saivat toimitettua vahvistuksia.

Ukrainan asevoimien komentajan lausunnossa Il-76:n alasampumista sanottiin kostoksi vuodesta 2014, jolloin ukrainalaisia laskuvarjojoukkoja kuljettanut kone ammuttiin alas Luhanskissa Itä-Ukrainassa.

Ukraina kertoi ampuneensa alas myös venäläisen helikopterin sekä Su-25-lentokoneen. Venäjän puolustusministeriö ei ole vahvistanut tappioita.

Venäjä sanoo iskeneensä yöllä risteilyohjuksin

Venäjä sanoo puolestaan tehneensä iskuja Ukrainan sotilaskohteisiin risteilyohjuksilla. Asiasta kertoo Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov, jonka mukaan Venäjän joukot ovat yöllä käyttäneet sekä mereltä että ilmasta laukaistavia pitkän matkan risteilyohjuksia.

Tietoa ei toistaiseksi ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Zelenskyin mukaan iskuja on hyökkäyksen alkamisen jälkeen kohdistettu sekä sotilas- että siviilikohteisiin. Venäjä on sanonut tähtäävänsä vain sotilaskohteisiin.

Ukraina ja Venäjä pohtivat neuvotteluja

Venäjän hyökkäyksen jatkuessa on liikkunut tietoa myös diplomaattisista tunnusteluista. Zelenskyin mukaan Ukraina ja Venäjä keskustelevat paikasta ja ajankohdasta neuvotteluiden järjestämiseksi.

Zelenskyin edustajan mukaan Ukraina on valmis neuvottelemaan tulitauosta ja rauhasta Venäjän kanssa.

Unkari kertoi perjantai-iltana tarjoutuneensa isännöimään neuvotteluja Budapestissa, joka olisi maan ulkoministerin Peter Szijjarton mukaan "turvallinen paikka molemmille neuvotteludelegaatioille". Szijjarto kertoi keskustelleensa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa sekä Zelenskyin avustajan kanssa.

– Kumpikaan ei hylännyt ehdotusta, molemmat olivat kiitollisia ja harkitsevat asiaa, Szijjarto sanoi.

Zelenskyi esitti aiemmin perjantaina julkisen neuvottelukutsun Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Kreml sanoi Putinin olevan valmis lähettämään delegaation neuvottelemaan Valko-Venäjän Minskiin. Aiemmin ulkoministeri Lavrov asetti neuvotteluiden ehdoksi Ukrainan antautumisen.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 7.56: Kadun nimi on Peremohy, ei Perehomy.