Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU valmistelee uusia pakotteita Venäjälle, hälytyssireenit soivat jälleen Kiovassa – seurasimme sodan kolmatta päivää hetki hetkeltä

Tässä jutussa seurataan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat tiedot päivittämällä jutun.

23.50 Seuranta päättyy tältä illalta.

23.40 Useiden medialähteiden ja Kiovassa paikalla olevien toimittajien mukaan ilmahälytyssireenit soivat jälleen Kiovassa ja kaupungissa varaudutaan voimakkaisiin pommituksiin.

22.53 EU:n ulkoministerit tapaavat videokokouksessa sunnuntai-iltana keskustellakseen tuesta Ukrainalle Venäjän hyökättyä maahan.

Asian vahvisti Twitterissä EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell, jonka mukaan kokouksessa päätetään hätäavusta Ukrainalle sekä tuesta Ukrainan armeijalle.

Ukraina on vaatinut EU:lta enemmän apua sen asevoimille sekä nykyistä järeämpiä pakotteita Venäjälle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi haluaa muun muassa, että Venäjä suljettaisiin kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

22.39 EU on uutistoimisto Reutersin mukaan valmistelemassa kolmatta Venäjän vastaista pakotekierrosta.

Pakotteiden sisällöstä ei vielä tiedetä, mutta yhtenä vaihtoehtona on Venäjän sulkeminen pois kansainvälisestä Swift-maksujärjestelmästä.

Saksan hallitus muutti kantaansa Swiftiin liittyen lauantaina. Vielä aiemmin saksalaiset vastustivat Venäjän irroittamista järjestelmästä, mutta nyt hallitus totesi "työskentelevänsä ratkaisun löytämiseksi Venäjän osittaiseksi sulkemiseksi ulos järjestelmästä".

22.07 Tässä Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyin torstainen puhe Venäjän hyökkäyksen käynnistyessä kokonaisuudessaan. Zelenskyi osoittaa osan puheesta suoraan Venäjän kansalaisille.

Puheessa on englanninkieliset tekstitykset. Tekstitysten oikeellisuutta ei ole tarkistettu.

21.50 Youtube estää mainostulojen keräämisen useilta venäläisiltä kanavilta, mukaanlukien valtio-omisteiselta RT:lta, kertoo uutistoimisto Reuters. Lisäksi estettyjen kanavien sisältö nousee harvemmin katsojille ehdotetuksi sisällöksi, Youtube tiedotti.

Jo aiemmin muun muassa Facebookin omistava Meta kertoi tehneensä samanlaisen päätöksen.

21.29 Ukrainassa kaksi tanskalaistoimittajaa haavoittui, kun tuntemattomat asemiehet ampuivat kohti heidän ajoneuvoaan.

Asiasta kertonut tanskalaislehti Ekstra Bladet sanoi toimittajan ja valokuvaajan haavoittuneen luotiliiveistä huolimatta.

Miehet olivat Oh'tyrkan kaupungissa Pohjois-Ukrainassa raportoimassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Heidät vietiin pian sairaalaan eikä heillä ole hengenvaaraa, lehti kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sanomalehti on ollut yhteydessä Tanskan ulkoministeriöön järjestääkseen miehille evakuoinnin maasta yksityisen turvayhtiön avulla.

21.17 Venäläisten miehistötappiot kaatuneina, haavoittuneina ja vangiksi jääneinä ovat yli 3 500 sotilasta. Tappiot ovat suuremmat kuin molemmissa Tšetšenian sodissa yhteensä, arvioi pääesikunnan entinen apulaistiedustelupäällikkö Martti J. Kari kolumnissaan.

Saartorengas Kiovan ympärillä kiristyy – kovimmat taistelut käytiin lauantaina Vyshorodin voimalalla ja Vasylkivin lentotukikohdan alueella

20.48 Saksan armeija lähettää Ukrainaan tuhat panssarintorjunta-asetta sekä 500 Stinger-ilmatorjuntaohjusta auttaakseen maata Venäjän hyökkäystä vastaan.

Saksan hallituksen lauantaina antaman lausunnon mukaan aseet toimitetaan Ukrainaan "mahdollisimman nopeasti".

Saksa on aiemmin suhtautunut kielteisesti aseavun toimittamiseen Ukrainalle.

Saksa ilmoitti myös työskentelevänsä sen eteen, että Venäjä suljettaisiin kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

20.22 Suomen Saksalta hankkimia ja sittemin Virolle myytyjä haupitseja voidaan viedä Ylen tietojen mukaan viedä Ukrainaan. Suomi tarvitsee saksan kannan antaakseen Virolle vientiluvan. Ylen tietojen mukaan Saksa on myöntymässä luvan antamisen puoelle, mutta Suomi ei ole saanut asiasta vielä virallista vahvistusta.

20.19 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden mainitsi Suomen ja Ruotsin Nato-kannan esimerkkinä Venäjän presidentti Vladimir Putinin virhearvioista.

– Nato ei ole pelkästään entistä yhtenäisempi, katsokaa mitä tapahtuu Suomessa ja Ruotsissa. Katsokaa mitä tapahtuu muissa maissa. Tämän hyökkäyksen seuraukset ovat täysin päinvastaiset, kuin mitä hän (Putin) tarkoitti, Biden totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.

19.45 Kansanäänestystä Suomen Nato-jäsenyydestä vaativa kansalaisaloite on kerännyt 50 000 kannatusilmoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn.

Aloite on päivätty tämän viikon maanantaina.

Aloitteen perustelujen mukaan Itämeren alueen kiristynyt turvallisuustilanne edellyttää, että Suomi sitoutuu pysyvästi keskinäiseen puolustusyhteistyöhön Suomen keskeisten kumppanimaiden kanssa.

Eduskunnan verkkosivujen mukaan 22 kansalaisaloitteen käsittely on tällä hetkellä kesken eduskunnassa.

19.19 Suuret panssarimuodostelmat suuntaavaat kohti Ukrainan rajaa ja kiivaiden taisteluiden keskellä olevaa Harkovaa Belgorodissa Venäjällä.

CNN:n kirjeenvaihtaja Frederik Pleitgen raportoi paikan päältä samalla, kun panssarikolonnat suuntasivat kohti rajaa. Voit katsoa videon alla olevasta twiitistä.

19.03 Twitter kertoo olevansa tietoinen siitä, että sen palveluiden saatavuutta rajoitetaan parhaillaan Venäjällä. Yhtiö ilmoitti selvittävänsä ongelmaa ja tekevänsä töitä pitääkseen palvelun avoimena ja saavutettavana.

Aiemmin tänään verkon avoimuutta tarkkaileva NetBlocks ilmoitti, että sen havaintojen mukaan Twitteriin pääsyä rajoitetaan parhaillaan Venäjällä.

18.59 Saksa sallii Reutersin mukaan panssarintorjunta-aseiden viennin Hollannista Ukrainaan. Kyse on uutistoimiston mukaan noin 400 aseesta, joiden vientiin Hollanti tarvitsee Saksan luvan, koska ne on aikanaan ostettu Saksasta.

18.16 Puolan sisäministeriön mukaan jo 115 000 ukrainalaista on paennut sotaa rajan yli Puolaan. YK:n pakolaisavun johtaja Filippo Grandi twiittasi lauantaina, että yhteensä 150 000 ukrainalaista olisi paennut Ukrainasta ympäröiviin maihin.

17.51 Britannian puolustusministeriön mukaan venäläisten hyökkäys Ukrainassa on hidastunut. Ministeriö epäilee hidastumisen syyksi logistiset ongelmat ja vahvan ukrainalaisen vastarinnan.

Ministeriön mukaan Venäjän joukot kiertävät suuret asutuskeskukset ja jättävät joukkoja jälkeen saartamaan ja eristämään niissä olevia ukrainalaispuolustajia. Ministeriön arvion mukaan Kiovan valtaaminen on edelleen Venäjän ensisijainen tavoite.

17.14 Kiovaan on määrätty maanantaille asti ulottuva ulkonaliikkumiskielto. Kiovan pormestari Vitali Klitsko sanoi aiemmin, että kaikkia kiellon aikana kaupungilla liikkuvia kohdellaan "ulkomaalaisina tiedustelijoina ja sabotööreinä".

16.40 Turkki ei ole vielä tehnyt päätöstä Dardanellien ja Bosporinsalmen sulkemiseksi venäläisiltä sota-aluksilta, sanoo turkkilainen viranomaislähde uutistoimisto Reutersille Guardianin mukaan. Aiemmin lauantaina Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyi kertoi Twitterissä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin luvanneen sulkea salmet.

15.55 Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyin mukaan Turkki estää venäläisten sota-alusten pääsyn Mustalle merelle Bosporinsalmen läpi.

Zelenskyi kertoo Twitterissä keskustelleensa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa ja kiittää tätä tuesta Ukrainalle.

Turkki, joka on yksi sotilaallisesti vahvimmista Nato-maista, on viime vuosina joutunut epäsuosioon liittouman sisällä Erdoganin lämmitettyä suhteita Venäjän kanssa. Maa joutui myös Yhdysvaltain pakotteiden kohteeksi tilattuaan Venäjältä S-400 ilmatorjuntajärjestelmän.

15.34 Unkarin pääministeri Viktor Orban sanoo Unkarin kannattavan kaikkia EU:n pakotteita Venäjää vastaan.

– Unkari on tehnyt selväksi, että se ei estä mitään pakotteita Venäjää vastaan, joista EU:n pääministerit pääsevät ymmärrykseen, Orban totesi tänään Reutersin mukaan.

15.26 Viro, Latvia ja Liettua kertovat aikeistaan sulkea ilmatilansa venäläisiltä lentoyhtiöiltä. Viron pääministeri Kaja Kallas kehotti kaikkia Euroopan unionin jäsenmaita toimimaan samoin.

14.55 Helsingin mielenosoituksessa paikalla olleen STT:n toimittajan mukaan Esplanadilla oli kaikenikäisiä pienistä lapsista ikäihmisiin. Mielenosoittajat huusivat iskulauseita, kuten "Venäjä ulos, Putin alas", ja tilanne oli puistossa rauhallinen.

Poliisi arvioi Esplanadin puistosta Tehtaankadulle siirtyneessä mielenosoituksessa olleen kello kahden jälkeen iltapäivällä noin 5 000–10 000 osallistujaa. Mannerheimin patsaalta Senaatintorille siirtyneessä mielenosoituksessa taas arvioitiin olleen 3 000–5 000 osallistujaa.

Ukrainaa tukevia mielenosoituksia järjestetään lauantaina myös muun muassa Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä.

Ukrainan lippujen lisäksi mielenosoittajilla nähtiin muutamia Valko-Venäjän vanhoja punavalkoisia lippuja, joita Valko-Venäjällä on käytetty mielenosoituksissa.

14.32 Helsingissä järjestettävissä Ukrainaa tukevissa mielenosoituksissa on yhteensä ainakin 10 000 osallistujaa

14.10 Britannian puolustusministeriön tietojen mukaan venäläisjoukot ovat jatkaneet etenemistään Ukrainassa kohti Kiovaa ja iso osa joukoista on noin 30 kilometrin päässä pääkaupunki Kiovasta. Britannian puolustusministeriö kertoi asiasta Twitterissä alkuiltapäivästä.

Ministeriön tietojen mukaan Venäjä ei toistaiseksi ole saanut Ukrainan ilmatilaa hallintaansa ja ukrainalaisjoukot ovat jatkaneet voimakasta vastarintaa ympäri maan.

Britannian puolustusministeriö kertoi yöllä Twitter-päivityksessään, että Venäjän panssaroidut joukot ovat edenneet useasta suunnasta Kiovaa kohti pyrkimyksenään pääkaupungin saartaminen.

14.05 Maahanmuuttoviraston mukaan ukrainalaiset jättivät eilen perjantaina 35 turvapaikkahakemusta Suomessa. Kaikkiaan tänä vuonna Ukrainan kansalaiset ovat jättäneet yhteensä 48 turvapaikkahakemusta.

14.02 Helsingin poliisin mukaan Mannerheiminaukiolta lähti arviolta yli tuhannen ihmisen mielenosoituskulkue Mannerheimintietä pitkin kohti Senaatintoria. Poliisin mukaan kulkue aiheuttaa häiriötä liikenteelle.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen tviitin mukaan Turussa on meneillään Ukrainan sotaa vastustava mielenilmaus, joka on kerännyt Tuomiokirkkotorille arviolta noin 800 ihmistä. Poliisi kertoo, että mielenilmaus etenee rauhallisesti ja poliisi turvaa paikalla kansalaisten ilmaisunvapautta sekä yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Poliisille on tehty mielenilmauksesta ilmoitus etukäteen.

13.55 Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan ukrainalaisjoukot ovat estäneet venäläisjoukkoja valtaamasta pääkaupunki Kiovaa. Hän vakuuttaa, että sekä Kiova että sen ympärillä olevat oleelliset kohteet ovat Ukrainan armeijan hallinnassa, uutisoi Guardian.

Kiovassa käytiin taisteluita tiettävästi läpi yön. Taisteluissa on vaurioitunut ainakin korkea kerrostalo, johon Kiovan pormestarin ja maan ulkoministerin mukaan osui ohjus.

13.25 Ukrainan vartijat ovat ampuneet varoituslaukauksia hajottaakseen juniin nousevia ihmisjoukkoja Kiovan rautatieasemalla, kertoo BBC News. Videolla näkyy aseistautunut sotilas väkijoukossa ja toinen mies, joka hyppää aseen kanssa junasta (HUOM: video voi olla järkyttävä).

13.01 Helsingissä järjestetään tänään Ukrainaa tukevia mielenosoituksia.

Eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen järjestämä We Stand with Ukraine -mielenosoitus alkoi kello 12 Esplanadin puistossa. Poliisi arvioi puoli yhden aikaan päivällä, että paikalla on 1 500–2 000 mielenosoittajaa.

Paikalla olevan STT:n toimittajan mukaan paikalla on kaikenikäisiä pienistä lapsista ikäihmisiin. Mielenosoittajat ovat huutaneet iskulauseita, kuten "Venäjä ulos, Putin alas". Tilanne on paikalla rauhallinen.

Mielenosoittajien on tarkoitus lähteä kello 13 Esplanadilta Tehtaankadulle Venäjän suurlähetystön läheisyyteen. Poliisin mukaan kulkueesta aiheutuu liikennehaittaa ja raitiovaunuliikenne katkaistaan Tehtaankadun ja Etelärannan väliltä.

Mannerheiminaukiolla puolestaan alkaa Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n mielenosoitus kello 13. Mielenosoituksen on tarkoitus siirtyä Mannerheimin ratsastajapatsaalta Kolmen sepän patsaalle.

12.50 Arviolta 100 000 ukrainalaista on paennut Puolaan Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen, kertoo Puolan varasisäministeri Pawel Szefernaker.

12.30 Puolan ja Ukrainan rajalla odotusajat ylitykseen vaihtelevat 6-12 tunnin välillä, kertoo Radio Poland. Pakolaiset ovat pääasiassa naisia ​​ja lapsia, koska taisteluikäiset miehet eivät saa poistua Ukrainasta. Puolalaisen Lublinin kaupungin edustaja kertoi, että kaupunki voisi aluksi majoittaa jopa 15 000 pakolaista asuntoloihin ja hotelleihin.

Kodistaan paennut Natalia: ”Tämä on tuskallista" – ukrainalaisia virtaa nyt Puolaan vailla tietoa tulevasta

12.15 Mediaa valvova Venäjän viranomainen Roskomnadzor on käskenyt paikallista mediaa poistamaan Ukraina-uutiset, joissa käytetään sanaa hyökkäys, invaasio tai sodanjulistus.

Roskomnadzor syyttää lausunnossaan useita riippumattomia tiedotusvälineitä "epäluotettavan yhteiskunnallisesti merkittävän väärän tiedon" levittämisestä. Lausunnon mukaan väärää tietoa on levitetty Venäjän armeijan ukrainalaiskaupunkeihin kohdistamista pommituksista sekä siviilien kuolemista.

Brittilehti Guardianin mukaan viranomainen syyttää väärän tiedon levittämisestä yhteensä kymmentä mediaa. Jos mediat jatkavat venäläisviranomaisen virheelliseksi katsomien tietojen levittämistä, voidaan pääsy medioihin estää ja niille voidaan määrätä sakkoja, Guardian kertoo.