Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yötä päivää ahertavat nettietsivät dokumentoivat Ukrainan sodan käänteitä – tavoitteena säilöä todisteet sotarikosoikeudenkäynteihin, sanoo Bellingcat-ryhmän perustaja

Venäjän torstaina aloittamaa hyökkäystä Ukrainaan edelsi valtava disinformaation ja propagandan kakofonia, joka täytti eetterin ja venäjänkielisen mediamaailman. Lähes joka päivä separatistialueilta saatiin kuulla ukrainalaisten aggressiosta kertovia perättömiä venäläisväitteitä.

Ukrainan kriisin eskalaation myötä internetin avointen lähteiden tiedustelutietoa (OSINT) keräävät yhteisöt ovat aktivoituneet joukolla tarkkailemaan Venäjän jokaista liikettä. Tunnetuin näistä tahoista on kansalaisjournalistien ja tutkijoiden Bellingcat-ryhmä, joka paljastaa valheita verkossa ja tarkkailee Venäjän toimintaa.

Hieman ennen Venäjän hyökkäystä Bellingcatin perustaja Eliot Higgins kertoi STT:lle antamassaan haastattelussa, että mahdollisessa sodassa OSINT-toiminnan tavoitteena on muun muassa säilöä todisteita tulevaisuuden sotarikosoikeudenkäyntejä varten.

Itä-Ukrainan Venäjän separatistialueilta tehtailtu disinformaatio oli Higginsin mukaan niin huonosti tehtyä, että varsinaisessa sodassakin venäläiset tulevat varmuudella jäämään kiinni rikoksista.

– Olen varma, että sotarikoksia tapahtuu ja Venäjä valehtelee niistä. Jos valehtelu tehdään tällä ammattitaidolla, heistä tehdään naurunalaisia. Keräämme aineistoa siten, että niitä voidaan käyttää sotarikostuomioistuimissa, Higgins kertoo.

Tiedustelutoiminta avautui yleisölle

Teknologian kehityksen myötä monet tiedonkeruumenetelmät, jotka ennen olivat vain valtion tiedusteluvirastojen agenttien käytössä ja siten yleisöltä piilossa, ovat nykyisin jokaisen internetiin yhdistetyn ihmisen ulottuvilla.

Järjestelmällisillä analyysi- ja todennusmenetelmillä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa julkaistusta materiaalista voidaan päätellä paljon vaikkapa sotilastoiminnasta. Näitä menetelmiä soveltava Bellingcat nousi maailmanmaineeseen vuonna 2014 tutkimuksistaan Itä-Ukrainan separatistien alas ampumaan MH17-matkustajalentokoneeseen.

Bellingcat osoitti tuolloin avoimista lähteistä kerätyn todistusaineiston avulla, että Venäjän tukemat separatistit olivat ampuneet koneen alas Venäjältä saadulla Buk-ilmatorjuntajärjestelmällä. Samaan lopputulokseen päätyivät myös asiasta tehdyt viralliset tutkinnat paljon myöhemmin.

Sittemmin Bellingcat on tullut tunnetuksi muun muassa Venäjän joukkojen tarkkailusta Syyriassa ja tutkinnoista liittyen entisen vakoojan Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkytykseen Britanniassa vuonna 2018.

Venäjä yrittänyt tilkitä tietovuotoja

Bellingcat ja muut avointen lähteiden tiedustelutiedon kerääjät ovat osoittautuneet sen verran ärsyttäväksi piikiksi Kremlin lihassa, että se on vaikuttanut Venäjän asevoimien toimintaan . OSINT-analyysissä on usein käytetty esimerkiksi Venäjän sotilaiden sosiaalisessa mediassa julkaisemia kuvia.

– Venäjän parlamentti sääti lain joka kieltää sotilaita jakamasta kuvia verkossa. Se oli selvästi reaktio siihen, mitä me olimme tehneet tällä materiaalilla, Higgins sanoo.

Bellingcatin perustajan mukaan tämä Venäjän ratkaisu ei ole ollut kovin tehokas, sillä tienlaidalla sotilasajoneuvoja kuvaavat siviilit ovat jatkaneet materiaalin julkaisua erityisesti nuorison parissa suositussa Tiktok-videopalvelussa.

– Isoin muutos vuodesta 2014 on ollut se, että Venäjällä käytetään niin paljon Tiktokia, siitä on tullut todella merkittävä lähde tällaisille videoille, Higgins sanoo.

Bellingcat julistettiin Venäjällä viime vuonna vieraan vallan agentiksi, jonka toimintaa Venäjän laki rajoittaa.

– Sillä ei ole ollut minkäänlaista vaikutusta toimintaamme. Meillä ei ole läsnäoloa Venäjällä, ei toimistoa tai henkilökuntaa, emmekä aio millään tavalla välittää asiasta tai noudattaa Venäjän lakia, Higgins kertoo STT:lle.

Bellingcat on pyrkinyt haastamaan päätöstä Venäjän oikeuslaitoksessa. Halutessaan Venäjä voi vielä kiristää ruuvia entisestään.

– Venäjä voi eskaloida tätä tekemällä meistä ei-toivotun järjestön. Tuolloin kaikki henkilöt ja järjestöt jotka ovat millään lailla tekemisissä kanssamme voivat rikkoa Venäjän lakia. Niillä järjestöillä on läsnäoloa Venäjällä. Tällä lailla Venäjä voi hyökätä kaikkia meihin etäisestikään liittyviä ihmisiä ja järjestöjä vastaan. Emme pidä sitä laillisena, se on naurettavaa, Higgins sanoo.

Ukrainan sodan kiihtyessä Venäjä saattaa tarttua tähän vaihtoehtoon pian, sillä ryhmä on julkaisemassa jälleen uutta Venäjän toimintaa koskevaa sisältöä.

– Meillä on pian varmasti artikkeli Venäjästä, joka tulee suututtamaan heidät. (...) Venäjä ei tule lämpenemään meille lähikuukausina.