Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä: Tappavia aseita toimittavat kantavat vastuun, Kiovaa lähestyy entistä suurempi asevoimien kolonna – seurasimme sodan viidennen päivän tapahtumia

Tässä jutussa seurataan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat tiedot päivittämällä jutun.

23.52 Päätämme seurannan tältä illalta.

23.46 Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jo muuttanut Eurooppaa, sanoi presidentti Sauli Niinistö maanantaina Ylellä.

– Euroopan unioni on yhtenäisempi kuin varmaan koskaan, Niinistö sanoi Ylen A-studion haastattelussa maanantai-iltana.

Niinistö sanoi uskovansa, että myös venäläiset panevat merkille yhtenäisen Euroopan.

Niinistön mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin yhdistää nyt Euroopan ja EU:n siinä missä vuonna 2014 Putin yhdisti Ukrainan. Presidentiltä kysyttiin haastattelussa myös perusteluista, miksi Suomen asevientikanta muuttui Ukrainan tilanteessa. Ne ovat hänen mukaansa "hyvin arkipäiväiset".

– Me näimme, että siellä hädässä oleva kansa on niiden tarpeessa. Ei kai siinä muuta ole, Niinistö sanoi.

Asevienti ei Niinistön mukaan tee Suomesta sodan osapuolta.

23.39 Ukrainalaiset ja kansainväliset lähteet ovat syyttäneet Venäjää muun muassa siviilikohteiden pommituksesta sekä siitä, että he ovat rikkoneen sodan sääntöjä esimerkiksi pukeutumalla ukrainalaisten sotilas- ja poliisiuniformuihin. Valeasuista on uutisoinut muun muassa Independent-lehti ja ukrainalaismedia Unian.

23.20 Reuters: Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden totesi maanantaina, ettei yhdysvaltalaisten tarvitse olla huolissaan ydinsodasta. Venäjän presidentti Vladimir Purin kertoi sunnuntaina Venäjän nostavan ydinasevoimiensa valmiutta.

23.00 Venäjä on tehnyt Kiovan seudulla ohjusiskuja asuinrakennuksiin. Kolme 5-kerroksista rakennusta on tuhoutunut alku-illasta, kertoi Ukrainan sisäministeriö Facebook-sivuillaan. Asiasta uutisoivat BBC ja CNN.

Tuhoutuneet rakennukset sijaitsevat Vasylkivin, Bila Tserkvan sekä Kalinovkan kaupunkeihinVasylkivin, Bila Tserkvan sekä Kalinovkan kaupungeissa. CNN kertoo, että pelastusyksiköt eivät ole Bila Tserkvaan lukuunottamatta päässeet kaupunkeihin jatkuneen hyökkäyksen vuoksi.

22.35 BBC: Saksa lähettää hävittäjiä Itämeren alueelle tiedustelutehtävään, kertoo Saksan Nato-edustaja. Aiemmin maanantaina Saksan laivaston kerrottiin lähettäneen neljä sota-alustaan Itämerelle.

Puolustusministeriön tiedottaja kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei asiasta voi turvallisuussyistä antaa tarkempia tietoja.

22.35 Kansainvälinen sotarikostuomioistuin ICC kertoo avaavansa tutkinnan Ukrainan tilanteesta. ICC:n syyttäjän mukaan on syytä olettaa, että Ukrainassa on tapahtunut sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan vuodesta 2014 alkaen.

Venäjä liitti itseensä Krimin niemimaan kansainvälisen oikeuden vastaisesti vuonna 2014. Lisäksi maan tukemat kapinalliset alkoivat käydä sotaa maan itäosassa.

22.26 EU on lisännyt 26 uutta venäläistä pakotelistalleen. Joukossa on monia venäläisiä oligarkkeja. EU jäädyttää varoja ja asettaa viisumikiellon muun muassa öljyjätti Rosneftin johtajalle Igor Setshinille, liikemies Petr Avenille ja Mihail Fridmanille.

Pakotteiden piirissä on myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov. Ranskan mukaan EU ja sen liittolaiset valmistelevat vielä lisää uusia pakotteita.

EU ja muut länsimaat ovat asettaneet Venäjälle suuren joukon pakotteita, mikä on ajanut maan talouden vaikeuksiin. Pakotteet muun muassa estävät maan suurimpien pankkien varainhankinnan länsimaista.

22.22 Kahdeksan EU-maata on jättänyt avoimen kirjeen, jossa vedotaan Euroopan unioniin. Kirjeessä kehotetaan välittömästi myöntään Ukrainalle EU:n jäsenkandidaatin status. Myös keskustelut jäsenyydestä tulisi aloittaa viipymättä.

Kirjeen ovat jättäneet Bulgaria, Tsekki, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Slovakia ja Slovenia.

22.11 Ukrainalaisen nuorten harrastajateatterin jäsenet lähtivät kotikaupungistaan Harsovasta ennen sodan syttymistä ja ovat nyt majoittuneena Jyväskylässä. Kotikaupunki Harsova on ollut maanantaina ilmaiskun kohteena. Tiedettävästi ainakin 11 henkilöä on kuollut ja kymmeniä loukkaantunut.

Harkovalaisten nuorten teatteriryhmä oli Tallinnan laivassa matkalla esiintymään Jyväskylään, kun viestit kotoa kertoivat sodan syttymisestä – nyt he hakevat turvapaikkaa Suomesta

Nuoret kertovat, että harkovalaisista moni on paennut kaupungista turvallisimpina pidettyihin lähikyliin. Osa ei pääse lähtemään, sillä kaupungin tiedetään olevan kovien pommitusten kohteena ja ulkona on kielletty liikkumasta kello 15:n jälkeen.

22.07 Venäjän ulkoministeriö varoittaa, että tappavia aseita Ukrainalle toimittavat tahot ovat teoistaan vastuussa, mikäli aseita käytetään taistelussa venäläisiä vastaan. Myös EU:n toimet Venäjää kohtaan tulevat saamaan kovan vastauksen, ministeriö linjaa. Venäjän ulkoministeriön maanantaisesta lausunnosta uutisoi Reuters.

21.41 Sireenit ovat soineet taas maanantai-iltana Ukrainan pääkaupungissa Kiovossa Venäjän ilmahyökkäyksen merkiksi. 20 kilometriä Kiovosta koilliseen Brovary-esikaupunkialueella on BBC:n tietojen mukaan haavoittunut ihmisiä ilmaiskussa. Brovaryn pormestari Igor Sapzhko on kehottanut ihmisiä pysymään pommisuojissa.

BBC:n kirjeenvaihtaja Clive Myrie raportoi Kiovosta, että taistelut saapuvat yhä lähemmäksi "pääkaupungin sydäntä". Alueen ilmaiskuista raportoi myös Kyiv Independent.

21.26 Kiovaa lähestyy entistä suurempi Venäjän asevoimien kolonna, kertoo New York Times. Yhdysvaltalaislehti julkaisi uutisessaan Maxar Technologies -amerikkalaisyrityksen satelliittikuvia sunnuntailta ja tietoja useista sadoista ajoneuvoista. Kolonnan kerrottiin olevan maanantaina noin 50 kilometrin päässä Kiovan rajalta.

21.12 Turkki estää sota-alusten liikkumisen Mustallamerellä Bosporinsalmella ja Dardanellien salmella, sanoo maan ulkoministeri Mevlut Cavusoglu.

Turkki ottaa käyttöön Montreuxin sopimuksen. Vuonna 1936 solmittu sopimus antaa Turkille mahdollisuuden kontrolloida sota-alusten liikkumista salmilla, jotka yhdistävät toisiinsa Egeanmeren, Marmaranmeren ja Mustanmeren.

Turkki oli aiemmin haluton estämään alusten liikkumista, vaikka Ukraina pyysi sitä näin toimimaan Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan maa haluaa vaalia hyviä suhteita niin Venäjän kuin Ukrainan kanssa, vaikka Turkki onkin tuominnut Venäjän hyökkäyksen.

Tätä päivitystä muokattu kello 22.01: Aiempi Reuters-sitaatti korvattu STT:n jutulla.

21.11 Öljyjätti Shell suunnittelee myyvänsä omistusosuutensa kaikista yhteisyrityksistä, jotka sillä on venäläisen Gazpromin kanssa, yhtiö ilmoitti tänään.

21.03 Myös Norja on päättänyt Ukrainalle annettavasta aseavusta. Norja lähettää Ukrainaan 2 000 panssarintorjunta-asetta. Toimitettavat aseet ovat M72-kertasinkoja. Päätös on vastoin maan perinteistä linjaa, mutta Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre kuvailee Ukrainan tilannetta poikkeukselliseksi. Norjan päätöksestä kertovat useat norjalaiset mediat, muun muassa Aftonposten sekä monet kansainväliset mediat.

20.46 Unkari ei aio sallia aseiden vientiä Ukrainaan Unkarin läpi, kertoo maan ulkoministeri Peter Szijjarto. Hänen mukaansa päätöksen taustalla on halu varmistaa unkarilaisten turvallisuus niin Unkarissa kuin Ukrainan vastaisella rajalla.

Pääministerin mukaan asetoimitukset voivat joutua helposti tulituksen kohteeksi. Unkarin pääministeriä Viktor Orbania on syytetty Venäjä-mielisyydestä.

20.40 Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov kertoo Twitterissä, että Ukraina armahtaa ne venäläissotilaat, jotka laskevat aseensa vapaaehtoisesti. Lisäksi teosta luvataan rahallista korvausta 5 miljoonaa ruplaa (noin 40 000 euroa).

20.28 Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että eduskunta keskustelee tiistaina Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Marinilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana, onko Suomen Nato-jäsenyyttä syytä alkaa viedä eteenpäin.

20.14 BBC: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on keskustellut puhelimessa Ukrainan tilanteesta useiden valtionjohtajien kanssa. Puheluun osallistuivat muun muassa Kanadan pääministeri Justin Trudeau, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sekä pääministerit muun muassa Italiasta, Japanista, ja Iso-Britanniasta. Puhelun sisällöstä ei ole vielä tietoa.

20.12 Venäjän keskuspankin päätös keskeyttää kaikkien ulkomaisten osaketoimeksiantojen toteuttaminen Moskovan pörssissä koskee myös suomalaisia sijoitusrahastoja, jotka sijoittavat venäläisiin osakkeisiin.

Esimerkiksi OP-ryhmästä kerrotaan, että OP Venäjä-rahastojen merkinnät ja lunastukset on väliaikaisesti keskeytetty, kunnes rahastoja koskevat kaupankäynnin rajoitteet on purettu ja kaupankäynti on jälleen mahdollista.

OP: Venäjä-rahastojen merkinnät ja lunastukset keskeytetty – rahastoon sijoittanut ei voi muuta kuin odottaa

20.10 Britannia ilmoitti maanantaina lisäsanktioista Venäjää vastaan. Ulkoministeri Liz Trussin mukaan maa aikoo jäädyttää kaikkien venäläispankkien varat lähipäivinä.

Toimen tarkoituksena on Trussin mukaan estää Venäjää rahoittamasta hyökkäystään Ukrainaan.

EU:n tapaan Britannia on aiemmin rajoittanut Venäjän keskuspankin toimintaa sekä sulkenut joitain venäläispankkeja Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle, mikä oli Trussin mukaan vasta ensimmäinen askel kohti "täyttä Swift-sulkua".

20.07 Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak kuvailee Ukrainan ja Venäjän tänään alkaneita neuvotteluja "erittäin vaikeiksi". Podolyk kirjoitti neuvotteluista Twitterissä. Kannanotosta on uutisoinut muun muassa the Guardian.

19.51 Suomalaisyhtiö Valio tiedotti maanantai-iltana tuomitsevansa Venäjän hyökkäyksen Ukrainassa ja toivovansa tilanteen vakautumista. Yhtiö kertoi, että se lopettaa välittömästi viennin Suomesta Venäjälle. Aikaisemmin S-ryhmä, Kesko, Tokmanni sekä Alko kertoivat poistavansa venäläiset tuotteet valikoimastaan.

19.42 Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrsky kommentoi BBC:lle maan tilanteen olevan "vakava, mutta vakaa". Monastyrskyn mukaan Venäjä lähettää Ukrainaan päivä päivältä enemmän voimia, mutta Ukraina jatkaa puolustautumista.

19.40 EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen kertoi Euronewsin haastattelussa, että Ukraina halutaan osaksi Euroopan unionia. Hän ei kuitenkaan kommentoinut sitä, voitaisiinko jäsenyys antaa nopeutetun menettelyn kautta.

– Ukraina on yksi meistä ja haluamme heidät Euroopan unioniin, hän kertoi.

Esimerkiksi Politico-lehden mukaan on epäselvää, miten menettely käytännössä toimisi ja tukisivatko kaikki jäsenvaltiot sitä.

19.35 Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa aikoo sulkea Venäjän toistaiseksi kansainvälisestä kilpailutoiminnasta Ukrainan sodan takia, kertoo muun muassa BBC. Fifa perustelee tiukentunutta kantaansa sillä, että Kansainvälinen olympiakomitea KOK on suositellut, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ja urheilujohtajat suljetaan kaikista kansainvälisistä kilpailuista.

Fifan pelikielto tarkoittaisi sitä, että Venäjältä jäisivät väliin maaliskuun MM-karsinnat. Venäjälle on merkitty 24. maaliskuuta MM-karsintapeli Puolaa vastaan. Jos Venäjä voittaisi, sillä olisi viisi päivää myöhemmin ohjelmassa jatkokarsintaottelu. Aiemmin Fifa oli päättänyt, että Venäjän on pelattava tulevat maaottelunsa puolueettomalla maaperällä ja käytettävä Venäjän maajoukkueen sijasta Venäjän jalkapalloliiton joukkueen nimeä.

18.58 Ukrainalaismedia Unian uutisoi Venäjän ja Ukrainan neuvottelujen sisällöstä. Ensimmäinen neuvottelukierros kesti noin kuusi tuntia.

Ukrainan neuvottelija Mihailo Podolyak kertoi, että neuvotteluiden toinen kierros käynnistettäisiin pian. Delegaatiot palaavat pääkaupunkeihinsa keskustelemaan ensimmäisten neuvottelujen sisällöstä. Hänen mukaansa ensimmäisessä neuvottelussa hahmoittuivat jo keskeisimmät aiheet, joista hahmotellaan tiettyjä päätöksiä.

18.54 Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Suomen luovuttama asepaketti on pohjoismaisen linjan mukainen. Pääministeri Sanna Marin luonnehti Suomen päätöstä historialliseksi. Hänen mukaansa kaikki päätökset olivat yksimielisiä. Tuki vastaa Marinin mukaan Ukrainan tarpeita ja se saadaan nopeasti perille.

Kaikkonan tarkentaa tiedostustilaisuudessa, että annettavat aseet ovat "varastomateriaalia". Suomi hankkii ainakin komposiittikypärien, kertasinkojen ja luotiviilien tilalle vastaavia kappaleita.

18.47 Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että Suomen avustukset Ukrainalle lähetetään kahdessa erässä: huomenna ja keskiviikkona. Kuljetukset toimitetaan Puolan kautta. Toimitustapaa ei avata turvallisuussyistä. Tarkkoja aseiden mallitietoja ei julkisteta.

18.39 Suomi toimittaa Ukrainalle aseellista apua, kertoi pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedostustilaisuudessa äskettäin. Suomi on päättänyt lähettää 2 500 rynnäkkökivääriä, 150 000 patruunaa rynnäkkökivääreihin, 1 500 kertasinkoa ja 70 000 taistelumuonapakkausta Ukrainaan.

18.32 Useat uutistoimistot kertovat Ukrainan ja Venäjän neuvotteluiden päättyneen. Brittilehti Guardian kertoo venäläismedia Ria Novostia lainaten, että Ukrainan ja Venäjän delegaatiot palaavat pääkaupunkeihinsa. Tiedossa näyttää olevan toinenkin neuvottelukierros myöhemmin.

18.25 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on allekirjoittanut EU:n jäsenhakemuksen. Asiasta kertoo esimerkiksi uutistoimisto Reuters. Zelenskyi on aiemmin pyytänyt EU:ta hyväksymään Ukrainan jäsenekseen viivyttelemättä erityismenettelyllä.

18.07 Venäjän presidentinkanslia: Ukrainan sodan päättäminen edellyttää Krimin tunnustamista osaksi Venäjää ja lisäksi Ukrainan puolueettomuutta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi asiaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa käydyn puhelinkeskustelun jälkeen.

Kremlin tiedotteen mukaan Putin käytännössä toisti keskustelussa Venäjän jo aiemmin esittämät "turvallisuusvaatimukset", jotka länsi on jo torpannut. Putin myös esitti jälleen väitteen siitä, että Ukrainaa hallitsisivat natsit, joista Ukraina tulisi Venäjän mukaan "puhdistaa". Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014 kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

17.43 Ukrainan viranomaiset arvioivat, että ainakin 11 ihmistä on kuollut aamuisessa raketti-iskussa Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa. Kaikki kuolleet olivat siviilejä.

Lisäksi kymmeniä ihmisiä on haavoittunut. Paikallisen kuvernöörin mukaan Venäjä on ampunut tykistötulella asuinalueita. Koska tulitus on vielä käynnissä, viranomaiset eivät ole voineet toimittaa apua haavoittuneille.

Esimerkiksi tutkivan journalismin sivusto Bellingcatin toimittaja Christo Grozev jakoi Twitter-tilillään videon, jonka väitetään tallentaneen aamun iskun. Videolla raketti-isku kohdistuu kerrostaloasutukseen.

17.22 Ukrainalaisessa Lvivin kaupungissa toimiva Pravda-panimo on päättänyt lopettaa oluen tuottamisen Venäjän aloittaman hyökkäyssodan ajaksi. Henkilöstöä ei kuitenkaan panimon mukaan lomauteta, vaan tuotannon suunta muuttuu.

Pravda-panimo alkoi maanantaista lähtien valmistaa polttopulloja eli Molotovin cocktaileja

Ukrainalaispanimo teki kovan valinnan: oluen tuotanto laitetaan seis, nyt valmistuu ainoastaan polttopulloja – katso video

16.56 Uutistoimisto Reuters kertoo, että Valko-Venäjän rajalla käytävät neuvottelut olisivatkin yhä kesken, mutta tauolla. Neuvotteluiden päättymisestä ovat puolestaan uutisoineet esimerkiksi Interfax ja Nexta.

16.44 Perinteisesti puolueeton Sveitsi ottaa käyttöön kaikki ne Venäjän vastaiset pakotteet, jotka EU on jo säätänyt. Asiasta ilmoitti Sveitsin presidentti Ignazio Cassis tiedotustilaisuudessa tänään.

Presidentin mukaan kyse on Sveitsille suuresta askeleesta.

Sveitsi on epäröinyt päiviä, osallistuako pakotteisiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

16.37 Ukrainassa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 60 suomalaista, kertoo ulkoministeriön (UM) konsuliasioiden yksikön päällikkö Outi Saarikoski.

– Matkustusilmoituksia on tällä hetkellä tehty 44 ja lisäksi maassa tiedetään olevan parisenkymmentä muuta suomalaista, Saarikoski kommentoi.

Ukrainassa arvioidaan olevan vielä noin 60 suomalaista – Ulkoministeriön mukaan ainakin parisenkymmentä haluaa jäädä maahan sodasta huolimatta

Matkustusilmoituksen tekeminen ulkoministeriölle on vapaaehtoista. Kriisitilanteissa on tyypillistä, että matkustusilmoituksia tehdään tavallista ahkerammin. Sodan ensimmäisenä päivänä eli viime viikon torstaina (24.2.) suomalaisten matkustusilmoituksia Ukrainaan oli UM:n tietojen mukaan tehty 86. Tästä voisi päätellä, että joitakin kymmeniä suomalaisia on sodan ensimmäisten päivien aikana päässyt palaamaan Suomeen.

Um:n tietojen mukaan kaikki suomalaiset eivät edes halua lähteä Ukrainasta sodasta huolimatta.

– Tiedossamme on ainakin parisenkymmentä suomalaista, jotka ovat jäämässä maahan esimerkiksi perhesyistä eli vaikkapa siksi, että puoliso on ukrainalainen, Saarikoski kertoo.

16.35 Presidentti Sauli Niinistön mukaan Ukrainan kriisissä merkittävin käänne Venäjän hyökkäyksen jälkeen on ollut Saksan viikonlopun päätökset. Saksa päätti viikonloppuna sekä puolustusbudjettinsa vahvistamisesta että aseviennin sallimisesta Ukrainaan.

– Saksa on hyvin huolella ja ortodoksisesti, turhankin historialliseen pitäytyen, varjellut tätä sotilaallista puolta. Se kääntyi kertaheitolla ihan toisin päin, hän kommentoi päätoimittajille.

Niinistön mukaan se, että Euroopan unionin suurimmalta jäsenmaalta yhtäkkiä tulee tällainen päätös, ei ole pelkästään Saksan kannalta muutos vaan se heijastuu koko Eurooppaan.

16.13 Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on perunut osallistumisensa YK:n ihmisoikeusneuvoston tilaisuuteen Sveitsin Genevessä.

Lavrovin mukaan hän joutuu perumaan matkansa, koska hänen lentonsa pääsy EU:n ilmatilaan on estetty osana EU:n Venäjän-vastaisia pakotteita.

YK:n ihmisoikeusneuvosto päätti maanantaina äänestyksessä, että se pitää kiireellisen keskustelun Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Neuvosto äänesti asiasta Ukrainan pyynnöstä.

Kiireellisen keskustelun järjestämistä kannatti 29 neuvoston 47 jäsenestä. Vastaan äänesti viisi, joukossa Venäjä itse.

Debatin ajankohta on tämän viikon torstai. Sitä ennen kuullaan kannanotot monelta maalta. Lavrovin oli määrä pitää puhe tiistaina.

16.10 Valkovenäläismedia Nextan mukaan Ukrainan ja Venäjän neuvottelut ovat päättyneet.

16.05 Mustallamerellä sijaitsevaa Käärmesaarta puolustaneet ukrainalaissotilaat ovat elossa ja vangittuna, kertovat Ukrainan merivoimat Kyiv Independent -verkkomedian mukaan.

13-henkisen miehistön kohtalo on puhututtanut sosiaalisessa mediassa aina siitä asti, kun äänite miehistön "viimeisistä sanoista" levisi maailmalla. Rajavartioiden on laajasti oletettu kuolleen sen jälkeen, kun he haistattelivat venäläiselle sotalaivueelle.

15.49 Ylen tuoreen kyselyn mukaan 53 prosenttia suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä sotilasliitto Naton jäseneksi. 28 prosenttia vastustaa ja 19 prosenttia on kannastaan epävarmoja.

15.41 Ukrainalaismediat: Ukrainan delegaatio on vaatinut neuvotteluissa Venäjää vetämään kaikki sotajoukkonsa Ukrainasta, mukaan lukien Krimin niemimaalta sekä Donbassin alueelta. Ukrainalaismediassa tiedon väitetään olevan peräisin Ukrainan presidentinkanslian neuvonantajalta.

Neuvottelut Valko-Venäjän rajalla ovat parhaillaan vielä käynnissä.

15.23 Venäjä sulkee ilmatilansa 36 maalta, mukaan lukien Suomelta. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja Interfax.

Maan lentoliikenneviraston mukaan kyse on vastatoimesta EU:n asettamille lentokielloille. Kielto koskee muun muassa seuraavia maita: Itävalta, Belgia, Bulgaria, Yhdistynyt kuningaskunta, Unkari, Saksa, Gibraltar, Kreikka, Tanska, Irlanti, Islanti, Espanja, Italia, Kanada, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Romania, Slovakia, Slovenia, Suomi, Ranska, Kroatia, Tšekki, Ruotsi, Viro.

15.01 Ukrainalaisessa Lvivin kaupungissa toimiva Pravda-panimo on päättänyt lopettaa oluen tuottamisen Venäjän aloittaman hyökkäyssodan ajaksi. Henkilöstöä ei kuitenkaan panimon mukaan lomauteta, vaan tuotannon suunta muuttuu. Pravda-panimo alkoi maanantaista lähtien valmistaa polttopulloja eli Molotovin cocktaileja.

Ukrainalaispanimo teki kovan valinnan: oluen tuotanto laitetaan seis, nyt valmistuu ainoastaan polttopulloja – katso video

14.54 Jerusalem Post -lehden mukaan Venäjän ja Ukrainan neuvotteluja sujuvoittamaan on saapunut Ukrainan pyynnöstä myös venäläis-israelilainen miljardööri Roman Abramovitsh. Muun muassa brittiläisen Chelsea-jalkapallojoukkueen omistavalla Abramovitshilla on hyvät suhteet Venäjän ja Ukrainan juutalaisyhteisöihin.

14.51 Maahanmuuttoviraston mukaan ukrainalaiset jättivät eilen sunnuntaina 16 turvapaikkahakemusta Suomessa. Tänä vuonna Ukrainan kansalaiset ovat jättäneet yhteensä 73 turvapaikkahakemusta.

14.39 Ukrainan sisäministeriön mukaan kymmeniä ihmisiä on kuollut ja satoja haavoittunut raketti-iskuissa Harkovassa maanantaiaamuna. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti Guardian.

14.30 Myös SDP ymmärtää tarpeen auttaa Ukrainaa aseellisesti.

– Mikäli hallitus ja presidentti asevientiä Ukrainalle esittävät, esitys tulee saamaan meidän ryhmältämme täyden tuen, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman STT:lle.

Hänen mukaansa tilanne muuttui perusteellisesti torstaina, kun Venäjä teki "käsittämättömän ja julman" hyökkäyksen Ukrainan kimppuun.

– Hallitusohjelman asevientikirjaukset ovat tässä tilanteessa vanhentuneita. Nyt tärkeämpää on YK:n peruskirjan mukainen mahdollisuus auttaa hyökkäyssodan kohteeksi joutunutta.

14.28 Turun kaupunki keskeyttää ystävyyskaupunkitoiminnan Pietarin kaupungin kanssa. Turun pormestari Minna Arve ilmoitti asiasta Pietarin kuvernöörille Aleksandr Begloville maanantaiaamuna. Turun ja Pietarin ystävyyskaupunkisuhde solmittiin vuonna 1953.

14.23 Turussa Venäjän konsulaattiin on viikonloppuna kohdistunut rikoksia, joita poliisi tutkii muun muassa vahingontekona, kertoi Lounais-Suomen poliisi.

Konsulaatin kiinteistöä on muun muassa töhritty, ja poliisi on tehnyt tekoihin liittyen kiinniottoja. Tutkinnallisista syistä poliisi ei kerro tapahtuneesta tarkemmin.

Poliisi kertoo tehostaneensa valvontaa konsulaatin luona. Wienin yleissopimuksen nojalla poliisilla on osaltaan velvollisuus huolehtia diplomaattisten edustustojen turvallisuudesta.

14.18 Yli tuhat kirjailijaa ja kirjoittajaa maailman eri puolilta on ilmaissut yhteisessä kannanotossaan solidaarisuutensa Ukrainan kansalle. Muiden muassa Salman Rushdie, Margaret Atwood ja Nobel-palkittu Orhan Pamuk ovat allekirjoittajien joukossa.

Kansainvälisen kirjailijajärjestön PEN Internationalin kokoama kirje vaatii Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia lopettamaan hyökkäyksensä Ukrainaan.

Allekirjoittajiin lukeutuu filippiiniläinen toimittaja Maria Ressa, joka voitti viime vuoden Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä venäläisen oppositiolehden Novaja Gazetan päätoimittajan Dmitri Muratovin kanssa. Muratov on ilmaissut verkkovideolla häpeänsä Putinin hyökkäyksestä.

13.51 Useat venäläiset uutissivustot on hakkeroitu. Sivuilla näkyy Anonymous-ryhmän allekirjoittama ukrainamielinen viesti, jossa pyydetään, etteivät venäläiset lähettäisi poikiaan ja aviomiehiään varmaan kuolemaan. Viestin mukaan "Putin saa meidät valehtelemaan ja vaarantaa meidät." Viesti on yhä nähtävissä ainakin Fontanka-uutissivustolla.

13.43 Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto on soittanut Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleballe, kertoo ulkoministeriö Twitterissä. Kuleballe kerrottiin Suomen ja EU:n Ukrainalle lähettämästä materiaalisesta avusta. Viestissä sanottiin myös "Täysi tuki Ukrainalle näinä vaikeina aikoina".

13.41 Euroopan unionin jäsenmaiden keskuudessa on erimielisyyksiä unionin laajentamisesta, kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel. Jotta Ukraina voisi liittyä unioniin, maan on Michelin mukaan lähetettävä virallinen EU:n jäsenhakemus, jonka jälkeen jäsenvaltioiden on oltava yhtä mieltä Ukrainan liittymisestä unioniin.

13.37 YK:n mukaan Ukrainasta on paennut jo yli puoli miljoonaa ihmistä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä viime torstaina. Tästä pakolaismäärästä yli puolet on päässyt rajan yli Puolaan.

Ukrainan pakolaismäärää arvioi tänään tviitissään YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi.

13.26 Moskovan pörssi ei aukea tänään lainkaan, kertoo Venäjän keskuspankki. Pankki kertoi aiemmin tänään nostavansa ohjauskorkonsa 20 prosenttiin, koska "Venäjän talouden ulkoiset olosuhteet ovat muuttuneet radikaalisti". Korko oli aiemmin 9,5 prosenttia.

Venäjän keskuspankin pääjohtajalta odotetaan lausuntoa tilanteesta vielä tänään. Pankin tiedotteen mukaan lausunto annetaan tänään kello 15 Suomen aikaa.

13.10 Hallituslähde STT:lle: Hallitus on yksimielinen siitä, että Suomi antaa Ukrainalle aseapua. Kyse on aseista ja ampumatarvikkeista. Tarkemmin asiasta on määrä kertoa illan tiedotustilaisuudessa.

13.08 Halpakauppaketju Tokmanni on lopettanut Teboilin öljyjen ja teknokemikaalien sekä muiden venäläistä alkuperää olevien tuotteiden hankinnan.

Ketjun mukaan tuotteet poistuvat myymälöistä ja verkkokaupasta varaston loputtua. Tokmanni lahjoittaa jäljellä olevien Teboilin tuotteiden myyntituotot Ukrainaan kohdistuvaan humanitääriseen apuun.

13.05 Kesko kertoo lopettaneensa venäläisten tuotteiden ostamisen sekä elintarvikkeiden viennin Venäjälle. Yhtiön mukaan linjaus on kannanotto Ukrainan järkyttävään tilanteeseen.

13.02 Ukrainan ja Venäjän väliset neuvottelut ovat nyt käynnissä, kertoo ukrainalaismedia Unian. Osapuolten ryhmät neuvottelevat parhaillaan Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalla.

Ukrainalaismedia sai tiedon neuvottelun alkamisesta lähteeltään presidentin kansliasta. Neuvottelujen ennakoidusta kestosta ei ole vielä tietoa.

12.49 Allegro-junat kulkevat ainakin toistaiseksi Venäjälle, vaikka ulkoministeriö on kehottanut välttämään matkustusta maahan, VR kertoo STT:lle. Päätös perustuu VR:n matkustajaliikenteen johtajan Topi Simolan mukaan Euroopan Unionin ja Suomen linjauksiin. Pakotteita ei tällä hetkellä kohdistu junaliikenteeseen.

12.47 Hallitus järjestää tiedotustilaisuuden Ukrainaan annettavasta avusta ja EU:n toimista tänään 28.2. klo 18.30.

Paikalla ovat pääministeri Sanna Marin, ulkoministeri Pekka Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Uutissuomalainen näyttää tiedotustilaisuuden suorana.

12.17 YK:n ihmisoikeusvaltuutettu sanoo, että Ukrainassa on kuollut Venäjän aloittaman hyökkäyksen alkamisen jälkeen ainakin 102 siviiliä, mukaan lukien seitsemän lasta. Ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet kertoi pelkäävänsä, että henkensä menettäneiden siviilien oikea määrä on todennäköisesti paljon suurempi.

Bachelet'n mukaan suurin osa siviiliuhreista on surmattu räjähdysaseilla, joilla on laaja vaikutusalue. Hänen mukaansa siviilien kuolemia ovat aiheuttaneet esimerkiksi raskaan tykistön ja monilaukaisurakettien järjestelmien ammukset sekä ilmaiskut.

11.52 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii maalleen välitöntä Euroopan unionin jäsenyyttä erityismenettelyiden kautta. Zelenskyi kertoi asiasta viisiminuuttisessa puheessaan, joka julkaistiin hänen virallisella Telegram-tilillään.

Zelenskyin mukaan tavoitteena on olla yhtenäisiä ja samalla viivalla muun Euroopan kanssa.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen kertoi eilen Euronewsin haastattelussa, että Ukraina halutaan osaksi Euroopan unionia.