Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS-gallup: Nato-jäsenyyden kannatus nousi 48 prosenttiin

Helsingin Sanomien teettämän mielipidemittauksen mukaan 48 prosenttia suomalaisista haluaa Suomen pyrkivän Naton jäseneksi. Luku on 20 prosenttiyksikköä suurempi kuin tammikuussa teetetyssä kyselyssä.

Tutkimuksen mukaan jäsenyyttä vastustaa 27 prosenttia kansalaisista ja suunnilleen yhtä moni on epätietoisia.

HS on teettänyt Nato-kyselyjä samalla metodilla jo 20 vuotta. Jäsenyyden kannatus on nyt korkeampi kuin koskaan aiemmin. Edellinen ennätys oli tammikuun kyselyn 28 prosenttia. Tuolloin vastustajien osuus putosi ensimmäistä kertaa alle puoleen, eli 42 prosenttiin.

Kyselyn toteutti Kantar TNS, ja tutkimusaineisto kerättiin tämän viikon maanantain ja torstain välillä.

HS-gallupin otos on kiireisen aikataulun johdosta normaalia pienempi, eli kysymyksiin vastasi puhelinhaastattelussa 500 ihmistä, kun tavallisesti määrä on noin tuhat. Virhemarginaali on siksi suurempi eli 4,5 prosenttiyksikköä suuntaansa, kun tavanomaisesti se on 3,1.

– Virhemarginaalista ei pidä olla huolissaan. Tulos kertoo kokonaistuloksen ja suomalaisten mielenmuutoksen luotettavalla tavalla, sanoo HS:lle tutkimusjohtaja Sakari Nurmela Kantar TNS:stä.

Hänen mukaansa HS-gallupilla on huomattavan pitkä aikasarja Nato-mielipiteistä, jotka on kerätty tietyllä tavalla.

– Se antaa varmistusta siitä, että mielenmuutos ei johdu mistään tutkimusteknisistä asioista.

Suomalaisten Nato-näkemysten nopea muutos näkyi myös Ylen tuoreessa kyselyssä, jossa kannattajia oli 53 prosenttia.

Myös länsinaapurissa kannatetaan kyselyn mukaan Natoon liittymistä

Hieman yli puolet ruotsalaisista haluaa liittyä Naton puolustusliittoon, selviää uudesta ruotsalaiskyselystä.

Kyselyn mukaan 51 prosenttia ruotsalaisista haluaa nyt liittyä Natoon. Joka neljäs ruotsalainen, 27 prosenttia, ei halua Ruotsin liittyvän Natoon, ja 22 prosenttia epäröi.

Aftonbladetin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun mielipidekyselyssä Natoon haluaa ruotsalaisten enemmistö.

Kyselyn toteuttivat Aftonbladet ja Demoskop -tutkimusyhtiö, ja siihen vastasi yli tuhat ihmistä helmikuun viimeisellä viikolla (25.2.–1.3.). Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta.

Natoa kannattavien ruotsalaisvastaajien määrä on noussut selvästi tammikuusta. Tuolloin Natoon halusi 42 prosenttia ruotsalaisista, 37 prosenttia vastusti liittymistä ja 21 prosenttia ei osannut vastata.