Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii maailmaa lopettamaan Venäjän öljyn ja kaasun ostamisen, kertoi ukrainalainen verkkolehti Kyiv Independent.
Zelenskyin mukaan kyseessä olisi moraalinen teko, sillä rahaa ei tulisi antaa "terroristeille" eli Ukrainaan hyökkääville Venäjän joukoille.
Mediatietojen mukaan Yhdysvallat, EU ja Japani pohtivat öljyn tuontikieltoa Venäjältä lisätäkseen painetta Venäjää kohtaan. Asiasta on kertonut muun muassa uutistoimisto Reuters . Venäjä on jo ennennäkemättömien talouspakotteiden kohteena.
Saksan liittokansleri Olaf Scholz kuitenkin sanoi maanantaina, että energiantuonti Venäjältä on "välttämätöntä" eurooppalaisten jokapäiväiselle elämälle. Hän myös varoitti, että venäläisen öljyn ja maakaasun tuontikiellot voisivat saattaa Euroopan energiavarmuuden vaaraan.
– Eurooppa on harkitusti jättänyt Venäjän energiatoimitukset pakotteiden ulkopuolelle, Scholz sanoi lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.
Brent-viitelaadun hinta on noussut noin kolmanneksen Venäjän hyökkäyksen jälkeen
Öljyn ja kaasun hinnat jatkoivat rajua nousuaan maanantaina. Brent-viitelaadun hinta lähenteli jo 140 Yhdysvaltain dollaria tynnyriltä.
Nousupiikin jälkeen öljylaadun hinta laski ja oli illan puhteessa vajaat 122 dollaria tynnyriltä, mikä on kolme prosenttia enemmän kuin kaupankäynnin päättyessä perjantaina. Myös muiden viitelaatujen hinnat olivat nousussa.
Brent-viitelaadun ennätyskorkea hinta kirjattiin kesällä 2008, kun tynnyrin hinta oli 147,50 dollaria.
Maakaasun hinta ylsi uuteen ennätykseen Euroopan ja Britannian markkinoilla. Eurooppalainen kaasun viitelaatu Dutch TTF kallistui yli 60 prosenttia ja kipusi 345 euroon megawattitunnilta. Myös Britannian kaasu nousi kaikkien aikojen kalleimmalle tasolleen.
Hintojen nousu sai vauhtia sen jälkeen kun Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi sunnuntaina, että maa käy aktiivisesti keskusteluja Euroopan maiden kanssa Venäjän öljytuonnin kieltämiseksi.
Brent-viitelaadun hinta on noussut noin kolmanneksen sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan noin puolitoista viikkoa sitten. Venäjä on yksi maailman suurimmista öljyn ja kaasun tuottajamaista.
Kullan hinta nousi yli 2 000 dollariin unssilta
Kullan hinta nousi yli 2 000 Yhdysvaltain dollariin unssilta. Sijoittajat ovat usein kurssien laskiessa etsineet varoilleen turvapaikkaa kullasta. Kullan hinta on käynyt korkealla muun muassa finanssikriisin aikana vuonna 2011.
Alumiinin, kuparin ja palladiumin hinnat ovat kohonneet ennätyskorkeuksiin. Nikkelin hinta ampui maanantaina jopa 25 prosenttia ylöspäin.
Venäjää vastaan asetettujen talouspakotteiden lisäksi raaka-aineiden hintoihin on alkanut vaikuttaa se, että Venäjän hyökkäys on estänyt toimitukset useiden Ukrainan satamien kautta.
Ukraina on muun muassa maailman johtavia vehnän tuottajia.