Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäministeri Mikkonen: Suomeen tulee ukrainalaisia, jotka eivät tukeudu viranomaisiin – turvapaikkahakemusten määrä on pysynyt maltillisena

Suomi on nostanut valmiutta ja majoituspaikkoja Ukrainan sodan vuoksi Suomeen saapuvien auttamiseksi, kertoi sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotustilaisuudessa maanantaina. Turvapaikkoja ei ole toistaiseksi kuitenkaan laajamittaisesti haettu.

Mikkonen kertoi, että Suomeen tulleet ihmiset majoittuvat pääosin tuttujen ja sukulaisten luona.

– Suomeenkin on jo tullut omia reittejä ukrainalaisia, jotka eivät ole tukeutuneet viranomaisiin, hän kertoi.

Maahanmuuttoviraston apulaispäällikkö Elina Immonen kertoi tilaisuudessa, että tänä vuonna Ukrainan kansalaiset ovat jättäneet Suomessa 686 turvapaikkahakemusta ja majoituspaikkoja lisätty nyt noin 2 000 paikalla.

Sisäministeriön tietojen mukaan koko Euroopassa on haettu Ukrainan sodan takia vain 5 000:ta turvapaikkaa, vaikka yhteensä jo yli 1,7 miljoonaa ihmistä on paennut hyökkäystä Ukrainasta.

Ministeri Mikkonen ei vielä osannut arvioida kustannuksia tai Suomeen lopulta saapuvien ihmisten määrää. Mikkonen arvioi, että suurin joukko hakeutuu sellaisiin maihin, joissa on laajempia ukrainalaisyhteisöjä jo valmiiksi.

Tilapäistä suojelua nopeasti

Euroopan unionin sisäministerit sopivat aiemmin tilapäisestä suojelusta Ukrainasta sotaa pakeneville. Päätöksen perusteella Ukrainasta tulevat pakolaiset saavat oleskeluluvan Suomeen tai muihin EU-maihin ilman erillistä turvapaikkaprosessia.

EU:n tilapäisen suojelun direktiivi on jo vuodelta 2001, mutta sen perusteella ei ole aiemmin toimittu. Se on tarkoitettu joukoittaisen maahantulon tilanteisiin, joissa EU-alueelle saapuu kolmansien maiden kansalaisia, jotka eivät voi palata kotimaahansa sodan, väkivallan tai ihmisoikeusloukkausten takia.

Mikkonen on jo aiemmin kertonut, että ukrainalaisilla on oikeus majoitukseen, toimeentuloon, koulunkäyntiin, päivähoitoon ja terveydenhuoltoon. Lisäksi heillä on välitön oikeus työntekoon. Maanantai-iltana sisäministeriöstä täsmennettiin, että "ukrainalaisilla ei ole oikeutta päivähoitoon, muut mainitut oikeudet pitävät paikkaansa".

Valtioneuvosto päätti tilapäisen suojelun kohderyhmästä maanantaina. Se katsoi, että Suomesta tilapäistä suojelua voivat saada myös jo aiemmin Suomeen saapuneet ukrainalaiset ja Ukrainassa laillisesti oleskelleet, jotka eivät voi sinne sodan takia palata.

"Vaikuttamiseen varauduttu"

Suomessa on viime päivinä uutisoitu täysistä junista, kun osa venäläisistä on halunnut poistua maasta. Venäjällä on säädetty nopeassa aikataulussa muun muassa lakeja, jotka vaikeuttavat sodan kritisoimista maassa.

Venäjä on ainakin toistaiseksi arvioitu Suomessa turvalliseksi maaksi, mutta myös venäläisten mahdollinen tarve turvapaikkaan arvioidaan yksilöllisesti.

Sisäministeri Mikkosen mukaan myöskään Venäjältä ei ole näkynyt turvapaikkaryntäystä.

– Kyllä me olemme tietysti varautuneet monenlaisiin erilaisiin skenaarioihin, hän sanoi.

Muun muassa julkisessa keskustelussa on aika ajoin spekuloitu myös, voisiko Venäjä päätyä käyttämään turvapaikanhakijoita vaikuttamisen välineenä aiempien Valko-Venäjän rajatapahtumien tyyliin.

Mikkonen totesi, että myös mahdolliseen erilaiseen vaikuttamiseen on varauduttu.