Euroopan unionissa harkitaan uutta yhteistä velkaa Ukrainan sodan vuoksi kasvavien energia- ja puolustusmenojen kattamiseksi, kertoo uutistoimisto Bloomberg .
Bloombergin mukaan suunnitelma uusista yhteisistä joukkovelkakirjoista saatetaan esitellä jopa jo tällä viikolla sen jälkeen, kun EU-maiden johtajat ovat kokoontuneet loppuviikosta epäviralliseen huippukokoukseen Ranskan Versailles'hin.
Bloomberg kirjoittaa, että suunnitelman yksityiskohdat ovat vielä valmistelun alla. Tiedossa ei ole esimerkiksi sitä, kuinka suuresta summasta uudessa yhteisvelassa olisi kyse.
Talouskomissaari Paolo Gentiloni sanoi maanantaina Euroopan parlamentille, että edessä olevan kriisin ratkaisemiseen tarvitaan uusia työkaluja.
Bloombergin mukaan Gentiloni kertoi odottavansa, että EU-maiden johtajat antavat poliittista ohjausta seuraavista askelista huippukokouksessaan. Epävirallinen huippukokous alkaa torstaina Versailles'ssa. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) muistuttaa, että valtioneuvoston kanta on lähtökohtaisesti ollut, että yhteisvelkaa ei oteta, kertoo Demokraatti .
– Katsotaan nyt, mitä sieltä tulee, mutta lähtökohtaisesti vastustan. Yhteisvelan tie ei ole kyllä Suomen tie, Lintilä sanoo Demokraatin mukaan.
Elpymispakettia pidettiin poikkeuksellisena
Koronaviruspandemian keskellä EU rakensi 750 miljardin euron elpymispaketin, jolla vauhditetaan muun muassa vihreitä investointeja ja tuetaan EU-maiden talouksien nousemista pandemiakriisistä.
Elpymispaketti oli kytketty EU:n monivuotisen budjetin yhteyteen.
Yhteisellä velalla rahoitettua elpymispakettia on pidetty poikkeuksellisena toimena. Asiantuntijat ovat arvioineet aiemmin, että elpymispaketti ei avaa EU:lle automaattista piikkiä järjestelyn toistamiseen, vaan mahdolliseen uuteen yhteisvelkajärjestelyyn vaadittaisiin jälleen EU-maiden yksimielisyyttä.
Bloombergin mukaan yksi vaihtoehto uudelle yhteiselle velkajärjestelylle olisi ottaa mallia ensimmäisenä koronakeväänä tehdystä 100 miljardin euron lainaohjelmasta (Sure), josta jäsenmaat saivat halutessaan hakea lainaa työllisyystoimien tukemiseksi.