Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman rauha -patsas siirretään pois Helsingin Hakaniemestä – Twitter villiintyi sijaintivaihtoehdoista: "Taotaan siitä panssariesteitä", "sulatetaan", "läheiseen jorpakkoon kauhakuormaajalla"

Helsingin kaupunki aikoo siirtää suomalaisissa voimakkaita tunteita herättäneen Maailman rauha -patsaan pois Hakaniemenrannasta.

Siirto johtuu Kruunusillat-raitiotien rakennustöistä.

Pronssista tehty, neuvostorealismia edustava patsas on Moskovan kaupungin lahja Helsingin kaupungille. Patsas paljastettiin vuonna 1990, jolloin Neuvostoliitto oli vielä voimissaan.

Patsas on herättänyt suomalaissa kiihkeitä tunteita. Vuonna 1991 patsas töhrittiin tervalla ja höyhenillä. Vuonna 2010 se taas yritettiin räjäyttää.

Patsaan siirto herätti maanantaina Twitterissä riehakkaita ideoita sen uudeksi sijaintipaikaksi.

Voimakasta symboliikkaa voi nähtiin ehdotuksessa, jonka mukaan Maailman Rauha pitäisi "siirtää varastoon". Erään ehdottajan mukaan patsas olisi "soveliaampaa kierrättää ammuksiksi ja kypäriksi ja lahjoittaa Ukrainaan".

– Eikö joku voisi käydä kaatamassa tämän vaikka läheiseen jorpakkoon kauhakuormaajalla? kysyy yksi.

Kolmannen mukaan patsas pitäisi sulattaa ja takoa siitä panssariesteitä.

Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.) sanoo kuitenkin, että patsas vain "siirtyy hiukan".

– Sille on varattu uusi paikka, johon se sijoitetaan rakennustöiden valmistuttua. Sen aikaa patsas on varastossa, Arhinmäki kirjoittaa Twitterissä.

Arhinmäki korostaa, että Vuonna 2019 päätettiin, että asemakaavoitus ja taidemuseo etsivät patsaalle uutta, "mahdollisuuksien mukaan alkuperäistä sijaintia lähellä olevaa paikkaa".

Patsaan kohtalosta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.