Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n kaasuvarastoille tulossa vaatimus vähimmäistasosta ennen lämmityskauden alkua

Euroopan komissio haluaisi velvoittaa EU:n alueella toimivia maanalaisia kaasuvarastoja täyttämään varastonsa vähintään 90-prosenttisesti joka lämmityskauden alkuun mennessä. Lämmityskausi alkaa lokakuun alussa.

Komissio aikoo esitellä asiasta lainsäädäntöehdotuksen ensi kuussa.

Kaasuvarastoille määrättävä vähimmäistaso on yksi toimista, joilla komissio pyrkii parantamaan EU:n energiatilannetta.

Energiakomissaari Kadri Simson sanoo, että osa EU-maista on jo aiemmin ottanut käyttöön vastaavia vähimmäisvaatimuksia. Jos kaasuyhtiöt eivät täyttäisi vaadittua varastotasoa, EU-maa voisi esimerkiksi määrätä yhtiölle sakkoja.

Biokaasun käyttöä lisätään

Tiistaina esitellyn energiasuunnitelman tavoitteena on vähentää riippuvuutta Venäjältä tulevasta tuontienergiasta. Komission mukaan pyrkimyksenä on, että EU olisi riippumaton venäläisestä fossiilienergiasta vuoteen 2030 mennessä. Suunnitelman mukaan tavoite saattaa täyttyä jo hyvissä ajoin ennen vuotta 2030.

Venäläisen kaasun tuontia komissio haluaisi leikata kahdella kolmasosalla jo tämän vuoden loppuun mennessä.

Kaasuvarastojen täyttämisen lisäksi keinoja tavoitteen saavuttamiseen olisivat muun muassa kaasun toimittajien monipuolistaminen, biokaasun käytön lisääminen sekä energiatehokkuuden parantaminen.

Varapuheenjohtaja Frans Timmermansin mukaan komissio on myös valmis tukemaan kaasun yhteishankintoja.

Timmermans korosti, että uusiutuvan energian lisääminen ja siihen liittyvien investointien vauhdittaminen on avainasemassa.

– Sen sijaan, että jatkaisimme fossiilisten polttoaineiden tuonnin ja venäläisten oligarkkien rahoittamista, uusiutuvat (energialähteet) luovat uusia työpaikkoja täällä Euroopassa, Timmermans sanoi tiedotustilaisuudessa.

Komissio haluaisi, että jäsenmaat vauhdittaisivat myös uusiutuvan energian rakentamiseen liittyviä lupaprosesseja.

Riippuvuudesta entistä nopeammin eroon

Komissio esitteli jo loppuvuodesta työkalupakin, jolla pyrittiin puuttumaan korkeaksi kivunneisiin energianhintoihin. Nyt Venäjän hyökkäyksen myötä energianhinnat ovat nousemassa entisestään.

Energiakomissaari Simsonin mukaan Ukrainan sota osoittaa, että EU:n on ponnisteltava entistä nopeammin, jotta energiariippuvuudesta päästäisiin ripeästi eroon.

Venäjältä tuodaan nykyisellään yli 40 prosenttia EU:n käyttämästä maakaasusta. Erityisesti moni Keski-Euroopan maa on rakentanut energiajärjestelmäänsä kaasun varaan.

EU:hun tuotavasta öljystä noin neljäsosa tuodaan Venäjältä ja kivihiilestä noin 45 prosenttia.

Timmermans onkin kehottanut myös malttiin, jotta ei kävisi niin, että energiariippuvuuden vähentäminen iskisi lujempaa EU-maihin, kuin mitä se iskisi Venäjään.

– Todellisuus on, että on olemassa joukko jäsenmaitamme, jotka joutuisivat todelliseen pulaan, jos Venäjältä ei enää tuotaisikaan yhtäkkiä kaikkea energiaa, Timmermans sanoi EU-parlamentille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Komission tiedotustilaisuudessa Strasbourgissa Timmermans ja Simson eivät ottaneet kantaa mediatietoihin, joiden mukaan Yhdysvallat aikoo kieltää öljyntuonnin Venäjältä.

---

Korjattu juttua klo 18.37: EU:hun tuotavasta öljystä noin neljäsosa tuodaan Venäjältä ja kivihiilestä noin 45 prosenttia. Aiemmin jutussa luki virheellisesti, että EU:n käyttämästä öljystä ja kivihiilestä.