Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä: Tapaninvainion murhan motiivina kolmiodraama, syytetty surmasi nukkuvan uhrin kirveellä ja vei ruumiin ulkoroskikseen

Syyttäjä vaatii 28-vuotiaalle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta Helsingin Tapaninvainiossa marraskuussa paljastuneesta henkirikoksesta. Nelikymppisen miehen ruumis löytyi mattoon käärittynä paritalon jäteastiasta.

Miestä syytetään murhasta ja hautarauhan rikkomisesta. Lisäksi 28-vuotiasta naista syytetään pelastustoimen laiminlyönnistä ja rikoksentekijän suojelemisesta. Hänelle syyttäjä vaatii ehdollista vankeusrangaistusta.

Syyttäjän mukaan henkirikoksen motiivina oli miehen, uhrin ja naisen välinen kolmiodraama. Syytetyt nainen ja mies olivat suhteessa ennen kuin nainen aloitti suhteen uhrin kanssa ja heillä on yhteinen lapsi. Ennen uhrin kuolemaa syytetyt olivat viestitelleet lämpimissä tunnelmissa, syyttäjän mukaan tarkoituksenaan lämmitellä suhteensa uudelleen.

Molemmat syytetyt kieltävät kolmiodraaman, eivätkä he omien sanojensa mukaan halunneet palata yhteen.

Henkirikos paljastui lauantaiaamuna 20. marraskuuta hätäkeskukseen tehdystä ilmoituksesta, jonka mukaan paritalon ulkoroskiksesta oli löytynyt verinen matto. Epäillyt otettiin kiinni myöhemmin samana päivänä Kainuussa Suomussalmella, missä he olivat kirjautuneet väärillä nimillä hotelliin.

Osti etukäteen kirveen ja sahan

Syyttäjän mukaan uhri murhattiin raa'asti ja julmasti ja tekoa oli suunniteltu etukäteen. Syyttäjän mukaan teosta syytetty mies oli ennen tekoa ostanut muun muassa kirveen, sahan ja teippiä, minkä lisäksi hän oli ajanut tekoa varten Pohjois-Suomesta Helsinkiin.

Lisäksi mies oli syyttäjän mukaan tiedustellut naiselta uhrin asunnon osoitetta etukäteen.

– (Syytetty) on mennyt (uhrin) asuntoon ainakin kirveen kanssa varustautuneena ja lyönyt nukkumassa ollutta (uhria) useita kertoja kirveellä, sanotaan haastehakemuksessa.

Murhan jälkeen mies oli syyttäjän mukaan käärinyt uhrin ruumiin jätesäkkiin ja teipannut säkin kiinni, minkä jälkeen hän oli vienyt ruumiin ulkoroskikseen. Roskiksessa ruumis oli peitelty asettelemalla sen päälle muun muassa matto.

Syyttäjän mukaan uhrin ruumiin piilottamisen jälkeen mies yritti hävittää tekovälineitä ja vaatteitaan laittamalla ne toiseen paritalon luona olleista ulkoroskiksista.

Teko oli syyttäjän mukaan vakaasti suunniteltu ja törkeä, sillä se kohdistui nukkumassa olleeseen ja käytännössä puolustuskyvyttömään uhriin. Uhria oli lyöty kirveellä muun muassa päähän.

Naisen mukaan syytetty mies uhkaili häntä

Mies kiistää syyllistyneensä murhaan, mutta myöntää ostaneensa syyttäjän mainitsemaa välineistöä. Ne oli hänen mukaansa ostettu miehen suunnittelemaa kannabisviljelmää varten.

Asiassa on riidatonta, että miehen vuokraamasta pakettiautosta löytyi myös ammattimaista huumausainetarpeistoa. Hautarauhan rikkomiseen syyllistymisen mies myöntää.

Todistelussa mies väitti tulleensa pelastamaan naista myrskyisästä parisuhteesta, joka hänen mukaansa pelotti naista. Miehen mukaan nainen oli pyytänyt hänen apuaan ja hän oli ostanut kirveen ja siivousvälineet naisen pyynnöstä. Mies väitti, että nainen teki henkirikoksen yksin ja mies vain auttoi ruumiin paketoimisessa ja kuljettamisessa pois asunnosta.

Syyttäjän mukaan nainen laiminlöi uhrin asunnolla velvollisuutensa antaa tai hankkia uhrille apua. Syyttäjän mukaan nainen vietti syytetyn miehen kanssa asunnolla useita tunteja henkirikoksen jälkeen, minä aikana mies joko yksin tai yhdessä naisen kanssa kuljetti ruumiin roskikseen. Lisäksi nainen syyttäjän mukaan edisti miehen pakoa. Hän oli esimerkiksi ostanut matkalla itselleen ja miehelle ruokaa ja juomaa, syyttäjä sanoi.

Nainen kiistää syyllistyneensä rikoksiin. Hänen kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle sanotaan, että syytetty mies tunkeutui asuntoon yöllä yllättäen, ja nainen oli pelkotilan ja lamaantumisen vuoksi kyvytön toimimaan toisin. Nainen myös sanoo yrittäneensä suusanallisesti estää tekoa. Naisen mukaan syytetty mies uhkaili häntä ja pakotti hänet mukaansa veriteon jälkeen.