Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bloomberg: Kiina tavoittelee osuuksia venäläisistä energia- ja raaka-ainejäteistä –  ostoslistalla myös Gazprom

Kiina harkitsee venäläisten energia- ja raaka-aineyritysten ostamista tai omistusosuutensa kasvattamista niissä. Hankintalistalla voisivat olla esimerkiksi kaasujätti Gazprom ja alumiinintuottaja United Co. Rusal International, spekuloi asioista perillä oleviin anonyymilähteisiin viittaava yhdysvaltalainen mediayhtiö Bloomberg.

Kiinan hallinto neuvottelee valtio-omisteisten energia- ja raaka-aineyhtiöidensä kanssa mahdollisuuksista investoida venäläisyrityksiin. Bloombergin lähteiden mukaan mahdollisten sopimusten tavoitteena olisi tukea Kiinan tuontia, kun se vahvistaa energia- ja ruokahuoltovarmuuttaan, ei tukea Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Venäjän sota Ukrainassa on lisännyt Pekingin painetta varmistaa tuonti, kun energian, metallien ja ruuan hinnat ovat jyrkässä ja ennakoimattomassa nousussa. Huoli rajusti kohoavien hintojen vaikutuksista Kiinan talouteen on saanut maan hallintoviranomaiset antamaan määräyksiä raaka-aineiden saannin turvaamisesta.

Keskustelut ovat varhaisessa vaiheessa eivätkä välttämättä johda sopimuksiin, mutta niistä ovat Bloombergille kertoneet toisistaan riippumattomat lähteet. Spekulaatioissa mukana olevat kiinalais- tai venäläisyritykset eivät ole kommentoineet keskusteluja.

Kiina on ilmoittanut jatkavansa normaaleja kauppasuhteita Venäjän kanssa huolimatta siitä, että eurooppalaiset ja amerikkalaiset yritykset ovat vetäytyneet maan markkinoilta. Kiina ja Venäjä solmivat viime kuussa useita sopimuksia Venäjän kaasu- ja öljytoimitusten sekä vehnänviennin kasvattamiseksi. Gazprom oli yksi sopimuksessa mukana olevista energiajäteistä.

Kiinan ulkoministeri on kuvannut Kiinan ja Venäjän suhteita vakaiksi, vaikka Peking on ilmaissut huolensa siviiliuhreista ja kehottanut Venäjää ja Ukrainaa rauhanneuvotteluihin.