Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raakaöljyn hinta kääntyi taas nousuun – pörssit alamäessä

Toiveet öljynviejämaiden järjestön Opecin puuttumisesta raakaöljyn hinnan roimaan nousuun ovat saaneet kovan kolauksen, kun Yhdistyneiden Arabiemiraattien energiaministeri Suhail al-Mazrouei kirjoitti Twitterissä, että maa pitäytyy Opec+:n aiemmassa raakaöljyn viennin lisäämistä koskevassa aikataulussa.

Opec+ on öljynviejämaiden laajennettu kokoonpano, johon kuuluu varsinaisten Opecin jäsenmaiden lisäksi muun muassa Venäjä.

Länsimaissa on vaadittu, että Opec lisäisi tuotantoaan aiottua enemmän öljyn hinnan nousun hillitsemiseksi. Toiveita herätti Arabiemiraattien Yhdysvaltain-suurlähettilään vihjailu keskiviikkona, että maa puoltaa tuotannon lisäämistä suunniteltua enemmän markkinatilanteen helpottamiseksi.

Pohjanmeren Brent-raakaöljyn hinta putosi keskiviikkona 12 prosenttia 112 dollariin tynnyriltä Arabiemiraattien lähettilään lausunnon myötä. Torstaina hinta kääntyi kuitenkin lievään nousuun. Brentin hinta oli oilprice.com -sivuston mukaan noin 114 dollaria tynnyriltä noin kello 18.30.

Hintojen heilunta voimistunut entisestään

Danske Bankin pääanalyytikon Minna Kuusiston mukaan hyödykehinnoissa on nähty voimakkaita liikkeitä viime viikkoina. Energiamarkkinoilla hintojen heilunta on voimistunut tällä viikolla entisestään, kun markkinat ovat spekuloineet pakotteiden kiristymisellä.

– Arvioimme, että öljyn hinta voisi korkeimmillaan nousta 150 dollariin tynnyriltä seuraavan puolen vuoden aikana, mikäli tuotanto- ja toimitusketjuissa nähdään merkittäviä häiriöitä esimerkiksi pakotteiden kiristymisen myötä, sanoo Kuusisto kommentissaan.

Yhdysvallat ja Britannia ovat ilmoittaneet lopettavansa öljyn tuonnin Venäjältä, mutta EU ei ole tehnyt vastaavaa päätöstä.

Kuusiston mukaan Opec on tässä tilanteessa tärkeässä roolissa.

Helsingin pörssi ui vastavirtaan

Euroopan pörssit päätyivät reippaaseen laskuun keskiviikon rivakan nousun jälkeen. Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi putosi 1,3 prosenttia, Frankfurtin pörssin DAX-indeksi 2,9 prosenttia ja Pariisin pörssin CAC 40 -indeksi 2,8 prosenttia.

Helsingin pörssi ui kuitenkin vastavirtaan, sillä OMXH-yleisindeksi eteni 0,3 prosenttia. Helsingin pörssiä tukivat erityisesti metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso sekä Neste ja Valmet .

New Yorkin pörssissä Dow Jones -indeksi oli alkuillasta 1,2 prosentin ja S&P 500 -indeksi 1,4 prosentin laskussa. Teknopörssi Nasdaq oli pakittanut 2,2 prosenttia.

Keskiviikkona Helsingin pörssi päätyi yli neljän prosentin ja Frankfurtin sekä Pariisin pörssit jopa yli seitsemän prosentin nousuun.

Lähteenä myös AFP.