Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kirjastojen käyttö on hiljalleen palautumassa normaaliksi, Monet yrittäjät ovat valmiita palkkaamaan ukrainalaisia, Lauantaita vietetään aurinkoisessa säässä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kirjastojen käyttö on hiljalleen palautumassa normaaliksi

Koronapandemia on vähentänyt kirjastojen käyttöä Suomessa merkittävästi, mutta tilanne on hiljalleen korjaantumassa etenkin lainausten osalta. Fyysisten kirjastokäyntien palautuminen tapahtuu hitaammin muun muassa siksi, että kirjastot eivät ole vieläkään saaneet järjestettyä tapahtumia entiseen malliin, Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan.

Korona-aikana yhä useampi on varannut aineiston kirjaston nettisivuilla ja käynyt kirjastossa vain noutamassa varauksensa. Myös sähköisten e-aineistojen lainaus on lisääntynyt.

Viime vuoden luvut koko Suomen tilanteesta eivät ole vielä valmistuneet, mutta esimerkiksi Turun kaupunginkirjastossa kokonaislainaus kasvoi viime vuonna kuudella prosentilla toissa vuoteen verrattuna.

Monet yrittäjät ovat valmiita palkkaamaan ukrainalaisia, käy ilmi Suomen Yrittäjien kyselystä

Monet yrittäjät ovat valmiita palkkaamaan ukrainalaisia, käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä kyselystä. Kyselyyn osallistuneista yrittäjistä 37 prosenttia kertoi olevansa valmis ottamaan töihin ukrainalaisia. 36 prosenttia ei puolestaan ollut aikeissa toimia näin, ja 27 prosenttia ei osannut vastata.

Kyselyn perusteella ilmenee, että mitä enemmän henkilöitä yritys työllistää, sitä vahvemmat palkkaamisaikeet ovat.

Kyselyn toteutti Kantar TNS, ja sitä varten haastateltiin lähes 1 300 yrityksen edustajaa 4.–9. maaliskuuta välisenä aikana. Kyselyn virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Venäläiset ostajat eivät osallistuneet Saga Fursin turkishuutokauppaan

Venäläisiä ostajia ei osallistunut turkisyhtiö Saga Fursin maaliskuun huutokauppaan kuluneella viikolla, kertoo yhtiön väistyvä toimitusjohtaja Magnus Ljung. Hänen mukaansa yhtiön suunnitelmissa ei ole tällä hetkellä myydä turkiksia Venäjälle.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sotki perusteellisesti perjantaina päättyneen Saga Fursin turkishuutokaupan. Minkinnahoista meni kaupaksi vain viidennes ja ketunnahoista sekä suomensupinahoista vajaat 40 prosenttia.

Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton tilastojen mukaan kaikista Suomesta viedyistä minkin- ja ketunnahoista päätyi viisi prosenttia Venäjälle ja muualle Itä-Eurooppaan kaudella 2020–2021. Ljungin kerrottiin perjantaina jättävän tehtävänsä. Uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Markus Gotthardt.

Ukrainan ulkoministeriön mukaan Melitopolin pormestari on kaapattu

Venäläisjoukot ovat kaapanneet ukrainalaisen Melitopolin kaupungin pormestarin Ivan Fedorovin, kertoo Ukrainan ulkoministeriö Facebook-viestissään.

Uutiskanava CNN kertoo, että kaappauksesta julkaistulla videolla aseistautuneet miehet taluttavat Fedorovia pois kaupungin hallintorakennuksesta perjantaina.

Ulkoministeriön mukaan pormestarin kaappaus rikkoo Geneven sopimuksissa mainittua kohtaa, joka kieltää siviiliväestön ottamista panttivangiksi.

NYT: Venäjä pommitti siviilialueita Mykolaivin satamakaupungissa perjantaina

Venäjä on pommittanut siviilialueita Mykolaivin satamakaupungissa. Yhdysvaltaislehti New York Timesin mukaan kaupungissa oli hiljaista usean päivän ajan, mutta venäläisjoukot avasivat tulen jälleen perjantai-iltana.

Tulituksen tielle joutui muun muassa ostoskeskuksen parkkipaikka, kertoi alueen kuvernööri Vitaliy Kim Telegram-viestissä. Kuvernöörin mukaan pommitukset veivät sähköt usealta asuinalueelta. Paikallisviranomaisten mukaan myös kaupungissa sijaitseva syöpäsairaala olisi joutunut tulituksen kohteeksi. New York Timesin näkemä video tukee väitettä.

Etelä-Ukrainassa sijaitseva Mykolaiv on puolen miljoonan asukkaan satamakaupunki. Venäjä on yrittänyt vallata sijainniltaan strategisesti tärkeää kaupunkia onnistumatta liki kahden viikon ajan.

Myös Deutsche Bank vetäytyy Venäjältä

Saksan suurin liikepankki Deutsche Bank ilmoitti perjantaina vetäytyvänsä Venäjältä. Saksalaispankki liittyy kasvavaan kansainvälisten yhtiöiden joukkoon, jotka ovat sulkeneet liiketoimintojaan Venäjällä protestina Ukrainan sodalle.

Pankin tiedotteen mukaan se paitsi lopettaa oman toimintansa Venäjällä, myös auttaa kansainvälisiä asiakkaitaan vähentämään toimintojaan maassa. Deutsche Bankin mukaan liiketoimintaa Venäjällä oli karsittu mittavasti jo vuonna 2014 sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin.

Muun muassa yhdysvaltalaispankit Goldman Sachs sekä JPMorgan Chase ovat jo aiemmin ilmoittaneet vetäytyvänsä Venäjältä. Myös maksukorttiyhtiöt Visa ja Mastercard ovat ehtineet antaa ilmoituksensa vetäytymisestä.

Lauantaita vietetään aurinkoisessa säässä

Tänään aurinko hellii lähes koko maata. Etenkin maan etelä- ja keskiosassa on laajalti aurinkoista ja lämpötila kohoaa paikoin lähelle 10:tä lämpöastetta.

Aamulla Lapissa sekä mahdollisesti Koillismaalla voi tulla hyvin paikallisia lumisateita tai jopa jäätäviä vesisateita, kertoo Foreca tiedotteessaan. Sademäärät jäävät kuitenkin vähäisiksi.

Laurilan paralympialaisurakka päättyi keskeytykseen naisten pujottelussa

Suomen Maiju Laurilan kisat päättyivät ensimmäisen kierroksen keskeytykseen naisten pujottelun kelkkalaskijoiden luokassa Pekingin paralympialaisissa.

Kilpailun avauslaskusta vain yhdeksän pujottelijaa pääsi maaliin asti.

Ensimmäistä kertaa paralympialaisiin osallistunut Laurila sijoittui kymmenenneksi eilisessä suurpujottelun kelkkalaskijoiden luokassa. Tammikuussa Laurila sijoittui neljänneksi Lillehammerin MM-kisojen kelkkalaskijoiden suurpujottelussa.

Pittsburghin Valtteri Puustinen heti pisteille NHL-debyytissään

Ensimmäisessä NHL-ottelussaan pelannut Valtteri Puustinen merkittiin Pittsburgh Penguinsin toisen maalin syöttäjäksi, kun joukkue otti kotivoiton Las Vegas Knightsista maalein 5–2.

Pittsburghin farmiseurassa pelannut Puustinen tarjoili keskialueen syötöllään joukkuetoverilleen Jeff Carterille maaliin johtaneen läpiajon.

Puustinen on aiemmin tällä kaudella pelannut Penguinsin farmiseurassa Wilkes-Barre/Scrantonissa AHL-liigaa ja koonnut 53 ottelussa tehot 17+17. Hän on seuran pistepörssin kärkimies.