Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katupölyä on runsaasti ilmassa pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla – tilanne jatkumassa huonona koko loppuviikon

Runsas katupöly on heikentänyt tänä aamuna ilmanlaatua eri puolilla pääkaupunkiseutua ja Uuttamaata.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n mukaan ilmanlaatu on ollut paikoin erittäin huono ja korkeita pölypitoisuuksia on esiintynyt erityisesti pääväylien sekä vilkasliikenteisten teiden ja katujen läheisyydessä.

Pölypitoisuudet ovat olleet ajoittain yli kymmenkertaisia normaaliin verrattuna, ja tilanne näyttää jatkuvan huonona koko loppuviikon.

– Pölyä on yleensä eniten ilmassa maalis–huhtikuussa, mutta pölyisyys vaihtelee sään mukaan. Aurinkoisina ja kuivina päivinä pölyä on runsaasti ilmassa. Sulamisvedet ja sade puolestaan kostuttavat tienpinnat, mikä vähentää pölyisyyttä, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa.

Pöly haittaa erityisesti astmaatikkoja, lapsia ja ikääntyneitä

Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä, jotka liikenne ja tuuli nostavat ilmaan kuivilta kaduilta. Siitä kärsivät erityisesti astmaatikot, pienet lapset ja ikääntyneet sekä hengitystie- ja sydänsairaat. Katupölyn hengittäminen ei kuitenkaan ole terveellistä kenellekään.

Pöly aiheuttaa erilaisia ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä silmien ja kurkun kutinaa. Lisäksi se voi pahentaa sydän- ja hengityssairaiden oireita.