Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mika Aaltola Ukrainan ja Venäjän neuvotteluiden kulusta: Rauhanomaista diplomaattista ratkaisua ei ole tulossa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola tyrmää toiveet siitä, että Ukrainan ja Venäjän välisissä neuvotteluissa olisi saavutettu merkittävää edistystä. Osapuolten väliset neuvottelut ovat jatkuneet tänään. Edellisellä neuvottelukierroksella tapahtui sekä ukrainalais- että venäläislähteiden mukaan hienoista edistystä.

Aaltola pitää molempien osapuolten puheita diplomatiateatterina, jossa on propagandistinen sävy. Puhumalla toisen osapuolen pehmentymisestä neuvotteluissa yritetään korostaa omaa sotamenestystä.

– Venäjä pesee kasvojaan siinä, että se käy neuvotteluita samaan aikaan, kun tuhoaa ukrainalaisia kaupunkeja. Ukrainan näkökulmasta halutaan antaa jotain lohtua ihmisille, visiota ulospääsystä, Aaltola kommentoi.

Todellisuudessa molemmat osapuolet hakevat ratkaisua tilanteeseen “maastossa”.

– Raadollista ja lohdutonta on, että neuvottelupöytä heijastaa täysin sodan dynamiikkaa maastossa. Se, joka pääsee niskan päälle, on niskan päällä myös neuvottelupöydässä, eli mitään kovin rauhanomaista diplomaattista ratkaisua ei ole tulossa, Aaltola sanoo.

Ukrainalle neuvottelumahdollisuuksia luo se, ettei Venäjä ole menestynyt sodassa niin hyvin kuin oletti. Tämä voi motivoida Venäjää kokeilemaan, voiko se poliittisesti päästä tavoitteisiin, joissa ei sotilaallisesti onnistu.

– Kysymys siitä, onko sota ratkaistavissa neuvottelupöydässä, on aika pitkälle kysymys siitä, kokeeko Venäjä olevansa väsynyt ja ylivenynyt Ukrainassa.

Samalla Venäjän käyttämä poltetun maan taktiikka vaatii Ukrainalta kovan hinnan. Huolimatta onnistumisista torjuntataisteluissa, Venäjä tuhoaa tällä hetkellä kokonaisia kyliä ja kaupunkeja, Aaltola painottaa.

– Ukrainan vastarinta on ollut näyttävää, mutta hinta on uskomattoman kova, kun ajatellaan maan tulevaisuutta. Ukrainan näkökulmasta varmasti mietitään, mikä olisi tie ulos tästä tilanteesta.

Pidempi tulitauko ei ole tällä hetkellä todennä köinen

Aaltolan mukaan on mahdollista, että Venäjä haluaa eskaloida tuhoamissotaa ennemmin kuin suostua rauhansopimukseen, joka olisi sille epäedullisempi nyt kuin eskalaation jälkeen.

– Nämä väkivallan viidakon lait tekevät rauhasta mahdotonta tällä hetkellä – valitettavasti, Aaltola sanoo.

Käytännössä tällä hetkellä neuvotellaan ainoastaan tulitauon mahdollisuudesta. Se antaisi molemmille osapuolille mahdollisuuden kerätä resursseja ennen sodan seuraavaa vaihetta.

– Laiha lohtu voi olla lohtu ihmiselle, joka on jäänyt sodan jalkoihin. Tästä näkökulmasta pieni tauko taisteluissa voi pelastaa ihmishenkiä. Siksi on tärkeää, että sotaa jatketaan myös neuvottelupöydällä.

Pidempään ja kestävämpään tulitaukoon Aaltola ei tässä vaiheessa usko.

– Kun sota on dynaamisessa vaiheessa, sitä on vaikea lopettaa kesken.