Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä vaarassa ajautua maksukyvyttömyyteen – korot erääntyvät tänään

Venäjän pitäisi tänään keskiviikkona maksaa 117 miljoonan dollarin edestä korkoja kahdesta dollarilainasta, mutta odotus on, että maksu saattaa jäädä tulematta. Venäjää vastaan suunnatuilla talouspakotteilla on jäädytetty 300 miljardin edestä Venäjän valuuttavarantoja ulkomailla, joten maksu ei ehkä onnistu.

Valtiovarainministeri Anton Siluanovin mukaan Venäjä on valmis maksamaan velkansa ruplissa Venäjän keskuspankin määrittämän virallisen kurssin mukaisesti, jos valuuttamaksu ei onnistu. Siluanov syytti länsimaita Venäjän ajamisesta kohti keinotekoista maksukyvyttömyyttä.

Jos Venäjä ei maksa korkoja, alkaa automaattinen 30 päivän armonaika ennen kuin maan katsotaan olevan kyvytön hoitamaan ulkomaisia lainojaan. Venäjä jätti kotimaiset, ruplamääräiset velkansa maksamatta kriisivuonna 1998.

Ulkomaiset velat se jätti maksamatta vuonna 1918, jolloin V.I. Lenin ilmoitti, että vasta perustettu Neuvostoliitto ei aio maksaa tsaarin ottamia lainoja.

Sijoituspankki JP Morganin analyytikot arvioivat, etteivät Yhdysvaltojen pakotteet estä Venäjää hoitamasta velkojaan. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mukaan venäläisiä joukkovelkakirjoja koskevat korkomaksut amerikkalaisille toimijoille ovat sallittuja 25. toukokuuta asti. Sen jälkeen maksujen vastaanottamiselle pitää saada erillinen lupa.

Lisää lainoja erääntyy pian

Maksukyvyttömyys merkitsee käytännössä, että valtio menettää mahdollisuutensa hankkia lainoja kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta. Menetetty maine ei palaudu vuosiin.

Venäjän tilannetta vaikeuttaa se, että pakotteiden alettua rupla on menettänyt kolmanneksen arvostaan suhteessa dollariin. Lisää maksettavaa erääntyy myöhemmin tämän kuun aikana 615 miljoonan dollarin edestä.

Todennäköistä on, että Venäjän velkakirjoja hankkineet suursijoittajat joutuvat neuvottelemaan uusista maksuehdoista, arveli SEB -pankin kasvumarkkinoiden päästrategi Per Hammarlund uutistoimisto TT:lle.

– Näin he joutuvat tekemään, jos haluavat saada rahansa takaisin, Hammarlund arveli.

Luottoluokittaja Fitch ilmoitti saaneensa tietää, että keskuspankin asettamien rajoitusten takia Venäjä ei hoitanut 2. maaliskuuta erääntyneitä korkomaksuja ulkomaisille sijoittajille. Se tarkoittaa, että armonaika on jo alkanut kulua ja Venäjä katsotaan maksukyvyttömäksi, ellei asiaa korjata 30 päivän sisällä eräpäivästä, Fitch totesi.