Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sunnuntaille on luvassa tavanomaista lämpimämpää ja tuuletonta säätä

Sunnuntaille on luvassa ajankohtaan nähden erityisen lämmintä säätä, kertoo Ilmatieteen laitos. Sää on myös aurinkoinen.

Lämpimintä on Ilmatieteen laitoksen mukaan Pirkanmaalta Etelä-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä, missä voi olla noin 11–14 lämpöastetta. Noin kymmenen lämpöasteen tuntumaan päästään todennäköisesti Länsi-Lapissa ja Kittilässä asti.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan muualla Lapissa voi ilmetä yläpilveä ja ainakin Itä-Lapissa lämpötila voi jäädä suurin piirtein kahdeksaan asteeseen.

Lauantaina oli Tuovisen mukaan melko tuulinen päivä varsinkin pohjoisessa Suomessa, mutta vastaavia puuskia ei ole odotettavissa sunnuntaille.

Kuivuus lämmitti ilmaa

Suomessa lauantain korkein lämpötila, tasan 10 astetta, mitattiin Lapin Pellossa, kun länsinaapurissa Ruotsissa oli Tuovisen mukaan useita asteita lämpimämpää, yli 14 astetta.

– Länsinaapurissa lämpötilat ovat nousseet. On odotettavissa, että sieltä suunnasta ilma tulee tänne, Tuovinen sanoo.

Ruotsissa on kuitenkin hänen mukaansa ilma kuivempaa kuin Suomessa.

– Meillä oli hyvin kuivaa ilmaa alkuviikosta, jolloin mitattiin alle 20 prosentin suhteellisia kosteuksia Etelä-Suomessa. Kapea rintamavyöhyke kuitenkin kosteutti sitä (ilmaa).

Loppuviikosta sääennusteissa pohdittiin, voisiko jopa kaikkien aikojen maaliskuun lämpöennätys rikkoutua sunnuntaina. Mitattu ennätys on 17,5 astetta vuodelta 2007.

– Näyttää hyvin epätodennäköiseltä, Tuovinen arvioi lauantai-iltana.

Hän jättää kuitenkin pienen nousuvaran nykyiseen ennusteeseen, joka on enimmillään 14 astetta.

– Jos se (lämpötila) menee sen yli, niin sehän on vain positiivinen uutinen yleensä, hän toteaa.

Sää on joka tapauksessa maaliskuiseksi tavanomaista lämpimämpää, ja sunnuntain kaltainen ennuste jatkuu vielä osittain maanantaille. Silloin voi myös paikoin vallita yli kymmenen asteen lämpötiloja etenkin kaakossa, missä lämpöä voi olla 12–14 astetta. Ainakin lännessä sää kuitenkin viilenee jo.