Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Uutissivusto: Venäjä on pakottanut kouluttamattomia siviilejä tarttumaan aseisiin Donbassissa, Lavrov: Venäjä toivoo sotatoimiensa johtavan turvatakuisiin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Uutissivusto: Venäjä on pakottanut kouluttamattomia siviilejä tarttumaan aseisiin Donbassissa

Itä-Ukrainan Donbassissa Venäjä on pakottanut kouluttamattomia siviilejä tarttumaan aseisiin ja lähettänyt heitä sotansa etulinjoille, kertoo ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent.

Venäjän miehittämällä alueella Donbassissa asuva 24-vuotias mies kertoo, että Venäjän lukuun toimivat tahot ovat pakottaneet laittomasti hänen ystäviään, koulukavereitaan ja hiilikaivoksesta tuttuja entisiä kollegoitaan liittymään sotaan.

Miehen mukaan rintamalle pakotetut eivät ole palvelleet aiemmin asevoimissa tai käsitelleet konetuliaseita.

Toisen paikallisen asukkaan mukaan siviilejä on pakotettu etulinjoille ja venäläisjoukot ovat uhanneet ampua heidät, jos he eivät noudata määräystä.

Ulkoministeri Lavrov: Venäjä toivoo sotatoimiensa Ukrainassa johtavan turvatakuisiin

Venäjä toivoo sotatoimiensa Ukrainassa johtavan "kokonaisvaltaiseen yhteisymmärrykseen" turvallisuusasioista ja Ukrainan suostuvan neutraaliuteen, kertoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov uutiskanava CNN:n mukaan.

Lavrovin mukaan Venäjä on valmis neuvottelemaan turvatakuista Ukrainalle, Euroopalle sekä Venäjälle itselleen.

Venäjä vaati hyökkäyksensä alla länsimailta niin kutsuttuja turvatakuita muun muassa siitä, ettei sotilasliitto Nato laajenisi enempää itään. Sittemmin Venäjä on käyttänyt sotansa tekosyynä sitä, ettei länsi tarttunut heidän uhkavaatimuksiinsa.

Lavrov kertoi myös uskovansa, että Venäjän yhteistyö Kiinan kanssa vahvistuu entisestään länsimaiden pakotteiden vuoksi.

Ukrainan mukaan saarretuista kaupungeista saatiin lauantaina evakuoitua yli 6 600 ihmistä

Ukrainassa venäläisjoukkojen saartamista kaupungeista saatiin lauantaina evakuoitua humanitaarisia käytäviä pitkin yli 6 600 ihmistä, kertovat muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN ja brittilehti Guardian.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan lauantaina oli käytössä kaikkiaan kahdeksan humanitaarista käytävää.

Maan eteläosassa sijaitsevasta Mariupolin satamakaupungista kerrotaan evakuoidun Zaporizhzhjaan yli 4 000 ihmistä. Presidentinkanslian edustajan mukaan Mariupolista evakuoitujen joukossa oli lähes 1 200 lasta.

Maan pääkaupungin Kiovan alueelta oli evakuoitu pienemmistä kaupungeista reilut 1 800 ihmistä ja viety pääkaupunkiin.

Lannoitevalmistaja Yaran tehdasalueella tapahtui ammoniakkivuoto Uudessakaupungissa - kaasua vuosi junavaunusta

Lannoitevalmistaja Yaran tehtaalla Uudessakaupungissa tapahtui kemikaalivuoto lauantai-iltana, kertoo Varsinais-Suomen pelastuslaitos.

Päivystävän palomestarin mukaan kyseessä oli Yaran tehdasalueella Hangonsaaressa junien lastinpurkupaikalla tapahtunut vuoto, jossa ammoniakkia vuosi kaasuvuotona yhdestä ainetta kuljettaneista vaunuista.

Vuoto oli huomattava, päivystävä palomestari sanoi STT:lle myöhään lauantaina. Hän arvioi vuodon syyksi jonkinlaista venttiilihäiriötä.

Kaasulle altistui yksi Yaran tehtaan henkilökuntaan kuuluva. Hänet toimitettiin sairaalaan jatkohoitoon.

Lounais-Suomen poliisi kertoi tutkivansa onnettomuuden syytä.

Sunnuntaille on luvassa lämmintä ja tuuletonta säätä

Sunnuntaille on luvassa ajankohtaan nähden lämmintä säätä, kertoo Ilmatieteen laitos. Sunnuntaina ei myöskään tuule lauantain tavoin.

Lämpimintä on Pirkanmaalta Etelä-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä, missä lämpöasteita voi olla noin 11–14, Ilmatieteen laitos kertoo. Lähes koko maassa on aurinkoista, ja noin kymmenen lämpöasteen tuntumaan päästään todennäköisesti Länsi-Lapissa ja Kittilässä asti.

Ilmatieteen laitoksen mukaan muualla Lapissa voi ilmetä yläpilveä ja ainakin Itä-Lapissa lämpötila voi jäädä noin kahdeksaan asteeseen.

Kevätpäiväntasauksena sanotaan jäähyväiset talvelle

Tänään on kevätpäiväntasaus, jonka on perinteisesti katsottu erottavan talven ja kevään toisistaan pohjoisella pallonpuoliskolla.

Kevätpäiväntasaus osuu vuosittain päivälle, jona auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle. Päivän ja yön pituudet ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen yhtä pitkiä.

Kevään edetessä päivät pitenevät ja yöt lyhenevät Suomessa ja muualla pohjoisella pallonpuoliskolla aina kesäpäivänseisaukseen saakka. Se osuu tänä vuonna kesäkuun 21. päivälle.

Laine kasvatti taas pistetiliään, Columbukselle tiukka voitto St. Louisista

Jääkiekon NHL:ssä Columbus Blue Jacketsin suomalaishyökkääjä Patrik Laine pääsi taas kasvattamaan pisteputkeaan, kun hän teki joukkueelleen yhden maalin ja syötti toisen. Laineen kauden tehot ovat nyt 25+23=48

Columbus otti kotijäällään 5–4-voiton St. Louis Bluesista. Kyseessä oli myös suomalaisvahtien mittelö, sillä Bluesin maalia vartioi Ville Husso kun taas Joonas Korpisalo luisteli Blue Jacketsin maalille kolmannen erän jo alettua.

Husso pysäytti kiekon 22 kertaa. Korpisalo puolestaan ehti torjua vajaassa 14 minuutissa viisi kiekkoa seitsemästä.

Bluesin David Perron onnistui hattutempussa ja oli syöttäjänä yhdessä maalissa.