Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MT:n kysely vahvistaa suomalaisten Nato-halut, 61 prosenttia vastaajista kannattaa jäsenyyttä

Suomalaiset vaikuttavat kääntyneen lyhyessä ajassa Nato-jäsenyyden kannattajiksi, vahvistaa Maaseudun Tulevaisuuden (MT) teettämä kysely.

Maanantaina julkaistun kyselyn mukaan 61 prosenttia vastaajista kannattaa sotilasliiton jäsenyyttä ja 15 prosenttia vastustaa. Loput eivät osanneet sanoa kantaansa.

Luvut ovat lähes samat kuin Ylen viikko sitten julkaisemassa gallupissa. Siinä 62 prosenttia vastaajista kannatti ja 16 prosenttia vastusti Suomen Nato-jäsenyyttä.

Suomalaisten kasvaneen Nato-kannatuksen taustalla on Venäjän kolmisen viikkoa sitten aloittama hyökkäys Ukrainaan.

MT:n tammikuussa teettämässä ja helmikuussa julkaistussa kyselyssä Nato-jäsenyyttä kannatti 45 prosenttia vastaajista. Liittymistä vastusti 30 prosenttia ja 25 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Nato-myönteisemmiksi kantojaan ovat muuttaneet erityisesti keskustan ja vasemmiston kannattajat, MT kertoo.

Käänne suomalaisten Nato-mielipiteissä on pysyvä, arvioi tutkija Tuomas Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista MT:lle. Hän pitää epätodennäköisenä, että edes nopea rauha Ukrainassa muuttaisi suhtautumista.

– Useimmat ihmiset ajattelevat Venäjän muodostavan pidemmän aikavälin turvallisuushaasteen Suomelle ja Euroopalle, Iso-Markku sanoo.

MT:n kyselyn toteutti Kantar TNS Agri 11.–16. maaliskuuta. Kyselyyn vastasi 1 059 ihmistä. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.