Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raju lehtiväite: länsi saattaa auttaa tiedoillaan Venäjää suunnittelemaan kemiallista iskua Ukrainaan

Venäjä on pyritty sulkemaan tehokkaasti läntisen maailman vaikutuspiiristä, mutta ainakin yhdellä rintamalla tietovuotoa vaikuttaa edelleen olevan. Asiantuntijoiden mukaan tämä vuoto saattaa olla jopa vaarallista laatua.

Reutersin mukaan Venäjän eri virastot saavat edelleen lähes reaaliaikaisia säätietoja lännestä. Reuters kirjoittaa, että joidenkin aseasiantuntijoiden mukaan näitä tietoja voitaisiin hyödyntää kemiallisen tai biologisen hyökkäyksen suunnitteluun Ukrainaan.

Esimerkiksi Yhdysvallat on varoittanut Venäjän mahdollisesti käyttävän Ukrainan sodassa kemiallisia tai biologisia aseita, mutta Reutersin mukaan Venäjä saa samaan aikaan säätietoja Yhdysvalloista ja Britanniasta.

Lehti kertoo, että tiedot sisältävät lähes reaaliaikaisia mittauksia tuulen nopeudesta ja suunnasta, auringonvalosta, sateesta ja muista tekijöistä, jotka voivat osoittautua ratkaisevaksi biologisten tai kemiallisten aseiden hyökkäyksen suunnittelussa.

Asiantuntijoiden mukaan kansainväliset säätiedot olisivat hyödyllisiä Ukrainan olosuhteiden ennustamisessa.

Reuters kirjoittaa, että osa meteorologista tietoa välittävistä tahoista on lopettanut tiedonjaon, mutta kaikki eivät ole niin tehneet.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on pakottanut osan tiedelaitoksista valitsemaan avoimen tieteellisen tiedonvaihdon periaatteen ja siviilejä vastaan käytettävien tietojen tarjoamisen riskin välillä.