Yhdysvallat kertoo päässeensä Britannian kanssa sopuun Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin asettamien teräksen ja alumiinin tuontitullien poistamiseksi.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on pyrkinyt omalla kaudellaan setvimään Yhdysvaltain ja sen liittolaisten välisiä kauppakiistoja. Osa kiistoista on ollut käynnissä jo pidempään, kun taas toiset ovat Bidenin edeltäjän kauden peruja.
Tämän vuoden tammikuussa Yhdysvallat ja Britannia kertoivat aloittavansa neuvottelut saadakseen päätöksen maiden välejä hiertäneelle tullikiistalle.
Britannian pääministeri Boris Johnson suitsutti Twitterissä maansa "amerikkalaisten ystävien" kanssa tekemää sopua. Johnson kuvaili uutista fantastiseksi ja kertoi sopimuksen olevan tervetullut apu Britannian teräs- ja alumiiniteollisuudelle.
Maiden välinen tullikiista sai alkunsa vuonna 2018, kun Trump asetti muun muassa Britanniasta tuotavalle teräkselle 25 ja alumiinille 10 prosentin tuontitullit.
Yhdysvaltain kauppaministerin Gina Raimondon mukaan tuore sopimus helpottaa teräs- ja alumiinituotteiden tarjonnan ja kysynnän välisen kuilun kaventamista Yhdysvalloissa. Britannian vastatoimena asettamien tuontitullien poistaminen taas avaa hänen mukaansa Britannian markkinat jälleen "rakastetuille amerikkalaistuotteille".
Yhdysvallat sopinut kauppakiistojaan myös EU:n ja Japanin kanssa
Yhdysvaltalaisyrityksillä on ollut jo vuosia ongelmia kilpailla markkinoilla muun muassa Kiinan kanssa, mutta Trump lähti omalla kaudellaan rankaisemaan läheisiä kauppakumppaneita ja perusteli päätöksiään kansalliseen turvallisuuteen liittyvillä huolilla.
Trumpin ratkaisut tulehduttivat Yhdysvaltain ja liittolaistensa välejä.
Bidenin hallinto sai lokakuussa aikaan sopimuksen, jolla saatiin päätettyä tullikiista EU:n kanssa ja helmikuussa hallinto pääsi samankaltaiseen ratkaisuun Japanin kanssa.
Yhdysvaltain ja Britannian tiistaina julkistetun sopimuksen myötä Britannia poistaa yhdysvaltalaistuotteille asettamansa tuontitullit, jotka koskivat muun muassa alkoholia ja erinäisiä kulutustavaroita.
Sopimuksessa vaaditaan myös, että kaikkien kiinalaisomistuksessa olevien britannialaisten teräsyhtiöiden taloustiedot tulee käydä läpi. Tilintarkastustoimenpiteiden myötä on määrä arvioida Kiinan vaikutusta yhtiöiden toimintaan.
Vapaakauppasopimusta tuskin tiedossa lähiaikoina
Ilmoitusta edelsivät Yhdysvaltain ja Britannian edustajien kaksipäiväiset neuvottelut Yhdysvaltain Baltimoressa. Edustajat keskustelivat Marylandin osavaltiossa sijaitsevassa satamakaupungissa myös maidensa laajemmasta kauppasuhteesta.
Edustajat kertoivat jatkavansa keskustelujaan ensi kuussa Skotlannissa.
Tiistaina ei ollut esimerkiksi viitteitä siitä, että maiden välisen vapaakauppasopimuksen kanssa olisi tullut edistystä. Britannialle vapaakauppasopimus on ollut etusijalla sen jälkeen, kun maa jätti EU:n.
Baltimoressa neuvotteluihin osallistuneen Yhdysvaltain kauppakamarin edustajan mukaan vapaakauppasopimuksen syntyminen ei liene todennäköistä ainakaan lähiaikoina.
Trumpin hallinto vaikutti olleen halukas kahdenväliseen sopimukseen Britannian kanssa ja oli aloittanut jopa neuvottelut tämän tiimoilta. Bidenin hallinto ei ole puolestaan osoittanut juurikaan merkkejä siitä, että se haluaisi jatkaa aiheesta käytäviä keskusteluja.