Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etätöissä olevista valtaosa kertoo pystyvänsä keskittymään paremmin kuin toimistolla – etuna myös tuotteliaisuus

Etätöistä on tullut korona-aikana tavanomainen työnteon tapa etenkin toimihenkilöiden työssä, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön vuoden 2021 työolobarometrin ennakkotuloksisista.

Etätyötä tekevistä lähes kolme neljäsosaa kokee pystyvänsä keskittymään etätyössä paremmin kuin toimistolla ja 81 prosenttia arvioi etätyön olevan tuotteliasta. Viime syksynä jopa viidennes palkansaajista teki etätyötä päivittäin.

Samalla sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyvien digitaalisten työvälineiden käytöstä on tullut arkista.

Korona-aikana palkansaajien osallistuminen työnantajan tarjoamaan koulutukseen on kuitenkin vähentynyt. Syksyllä vain 40 prosenttia palkansaajista oli osallistunut työnantajan kustantamaan koulutukseen. Muussa opiskelussa notkahdusta ei näy.

Työolobarometrin ennakkotulokset kertovat, että jatkuva oppiminen ei ole kaikkien ulottuvilla. Osaamisen kehittäminen kasaantuu heille, joiden osaaminen, taidot ja kehittymismahdollisuudet ovat jo lähtökohtaisesti hyvät koulutuksen ja työtehtävien myötä.

– Jatkuva oppiminen on saatava Suomessa kaikkien ulottuville. Osaamisen merkitys korostuu, kun ratkaistaan vihreään siirtymään, digitalisaatioon sekä yhteiskunnassa osallistumiseen liittyviä kysymyksiä, painottaa työministeri Tuula Haatainen (sd.) tiedotteessa.

Hän arvioi, että tällä hallituskaudella käynnistetty jatkuvan oppimisen uudistus vastaa tarpeeseen kehittää osaamista läpi elämän ja työuran. Uudistuksen päämääränä on lisätä työelämässä tapahtuvaa oppimista.

Töitä uskotaan löytyvän, jos potkut tulee

Barometrin mukaan palkansaajien näkemykset työmarkkinoista ovat varsin myönteisiä. Valtaosa työolobarometriin vastanneista arvioi löytävänsä osaamistaan ja työkokemustaan vastaavan työn, jos työttömyys osuisi omalle kohdalle.

Yli 80 prosenttia palkansaajista kokee työkykynsä olevan hyvä suhteessa työn fyysisiin ja henkisiin vaatimuksiin.

Lähes 40 prosenttia palkansaajista pitää kuitenkin työtään fyysisesti raskaana. Työntekijöillä osuus on jopa 69 prosenttia.

Henkisesti raskaana työtään pitää lähes kaksi kolmasosaa palkansaajista. Ylemmistä toimihenkilöistä näin ajattelee 72 prosenttia ja alemmista toimihenkilöistä 67 prosenttia.

Työuupumusta ja haitallista stressiä kokevat eniten 35–44-vuotiaat, toimihenkilöt ja julkisella sektorilla työskentelevät.

– Työkykyyn vaikuttavat kuormituksen lisäksi työn tarjoamat voimavarat, kuten oppimisen mahdollisuudet, kokemukset yhteisöllisyydestä ja työn merkityksestä sekä vaikutusmahdollisuudet, Haatainen korostaa.

Työolobarometri on vuodesta 1992 lähtien toteutettu otantatutkimus, joka seuraa työelämän laadun kehittymistä suomalaisten palkansaajien näkökulmasta. Vuoden 2021 tutkimukseen vastasi 1 899 palkansaajaa.