YK: Kymmeniä ukrainalaisia viranomaisia, toimittajia ja aktivisteja siepattu Venäjän toimesta

Kymmeniä ukrainalaisia viranomaisia, toimittajia ja aktivisteja on siepattu Venäjän sotilasjoukkojen toimesta Ukrainassa, YK sanoo.

YK:n mukaan osa tapauksista muistuttaa jo "panttivangiksi" ottamista.

YK on rekisteröinyt 22 ukrainalaisen paikallisviranomaisen sekä 15:n hyökkäystä arvostelleen toimittajan tai ukrainalaismielisen aktivistin sieppauksen sen jälkeen, kun hyökkäys alkoi kuukausi sitten. Osa heistä on sittemmin vapautettu.

Tunnetuin lienee Melitopolin kaupunginjohtajan Ivan Fedorovin tapaus. Venäjän joukot sieppasivat Fedorovin päiviksi, ennen kuin hänet päästettiin vapaaksi yhdeksää vangiksi otettua venäläissotilasta vastaan.

BBC: Ukrainan mukaan sodan aikana kuollut 135 lasta

Ukrainan viranomaisten mukaan 135 lasta on kuollut ja 184 haavoittunut sen jälkeen, kun Venäjä aloitti sodan Ukrainaa vastaan, kertoo BBC .

Tietoja ei ole voitu puolueettomasti tarkistaa.

YK:n mukaan Ukrainassa on saanut Venäjän aloitettua hyökkäyksensä surmansa jo yli 1 000 siviiliä. Kuolleista 90 on lapsia, kerrotaan puolestaan YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston julkaisemassa arviossa, jonka mukaan lisäksi liki 1 650 ihmistä olisi haavoittunut.

Todellisten uhrimäärien uskotaan kuitenkin olevan huomattavasti suurempia.

Ukrainan varapääministerin Iryna Vereshtshukin mukaan Ukraina toivoo, että tänään voitaisiin avata turvakäytävä siviilien evakuoitumista varten piiritetystä Mariupolin kaupungista, kertoo BBC . Torstaina Mariupolista pääsi pakenemaan yli 3 300 ihmistä.

Mariupol on Venäjän jatkuvien ilmahyökkäysten ja tykistötulituksen kohteena, minkä takia kaupungista poistuminen on asukkaille hengenvaarallista.

Mariupolin teatterin pommituksessa ehkä ainakin satoja kuolleita

Etelä-Ukrainan Mariupolissa pommituksen kohteeksi viikko sitten joutuneen teatterin raunioissa on ilmeisesti noin 300 kuollutta siviiliä. Asiasta kertoo Mariupolin kaupunginhallinto viitaten silminnäkijähavaintoihin.

Tiedot teatteri-iskun uhreista ovat vaihdelleet suuresti. Viime viikolla kerrottiin ensin satojen jääneen loukkuun raunioihin ja pian sen jälkeen, ettei yhtään kuollutta olisi löytynyt.

Suuri joukko siviilejä oli hakeutunut suojaan teatteriin. Sen etu- ja takapuolelle oli lisäksi kirjoitettu isoin kirjaimin venäjäksi sana "lapsia". Tästä huolimatta Venäjän asevoimat pommitti rakennusta.

"Mariupolin rakentaminen uudelleen vie vuosia"

Humanitaarinen tilanne piiritetyssä Mariupolissa huonontuu edelleen, kun Venäjä estää humanitaarisen avun toimittamisen kaupunkiin, sanoo pormestari Vadym Boitshenko BBC:n mukaan.

– Venäjän (joukot) miehittävät osaa kaupungista, mutta meidän sotilaamme valvovat yhä kaupunkia. Kuitenkin taistelut jatkuvat taukoamatta, Boitshenko sanoo.

Kaupunkiin on jäänyt loukkuun noin 100 000 ihmistä, ja laajamittaiset yritykset heidän evakuoimisekseen ovat epäonnistuneet. Viime päivinä tuhannet siviilit ovat onnistuneet poistumaan kaupungista yksityisautoilla.

Boitshenkon mukaan Mariupol on tuhoutunut ja sen rakentaminen uudelleen vie vuosia.

Neljä siviiliä kuoli iskussa terveydenhuollon laitokseen Harkovassa

Myös perjantaina Venäjän iskuissa kuoli siviilejä, Ukrainan viranomaiset sanovat. Uutistoimisto AFP:n mukaan perjantaina neljä siviiliä kuoli iskussa terveydenhuollon laitokseen Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa, Harkovassa.

– Olin ulkona etsimässä leipää, kun kuului räjähdyksiä. Kun palasin, neljä ruumista makasivat siellä, sukulaisten itkiessä ympärillä, 71-vuotias Mykola Hladkyi kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Asukkaiden mukaan iskussa oli käytetty rypälepommeja.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka