Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus määräsi Turun terrori-iskussa haavoittuneen Hassan Zubierin menettämään lähes 27 000 euroa rahankeräysrikoksella saavutettua hyötyä

Turun hovioikeus määräsi maanantaina vuoden 2017 terrori-iskussa Turussa haavoittuneen Hassan Zubierin menettämään valtiolle lähes 27 000 euroa saamaansa rikoshyötyä.

Asiassa on kyse Zubierin hyväksi tehdystä lainvastaisesta rahankeräyksestä kansainvälisellä GoFundMe-sivustolla. Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi tehty keräys tuotti noin 30 000 euroa. Tietoa keräyksestä jaettiin Facebookin kautta ja suomalaismedian haastatteluissa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi aiemmin Zubierin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä petoksesta, törkeästä väärennyksestä ja rahankeräysrikoksesta. Hän oli muun muassa yrittänyt saada oikeudettomia korvauksia Valtiokonttorista.

Käräjillä Zubier määrättiin menettämään rahankeräysrikoksesta rikoshyötynä runsaat 13 000 euroa eli noin puolet syyttäjän vaatimasta 27 000 eurosta. Käräjäoikeus katsoi tuolloin, että oli olemassa seikkoja, jotka puhuivat summan kohtuullistamisen puolesta, kuten rikoksen laatu eli rahankeräysrikos.

Käräjäoikeudesta poiketen hovioikeus katsoi, että rikollisin keinoin saavutetun hyödyn menettäminen kokonaan ei ole kohtuutonta. Muilta osin hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Rahankeräyksen aloittanut nainen tuomittiin käräjillä

Käräjäoikeudessa rahankeräysrikoksesta tuomittiin myös nainen, joka aloitti keräyksen Zubierin hyväksi. Käräjäoikeuden mukaan nainen oli ottanut yhteyttä Zubieriin ja kertonut aikomuksestaan aloittaa rahankeräys. Tämän jälkeen nainen oli kertomansa mukaan soittanut poliisille ottaakseen selvää asiasta ja tullut siihen tulokseen, että rahankeräyksen järjestämisen edellytykset olivat liian haastavat.

Oikeuden mukaan nainen olisi luopunut aikeesta, ellei Zubier olisi ehdottanut, että nainen voi aloittaa keräyksen GoFundMe-sivuston kautta. Käräjäoikeus katsoi Zubierin osuuden olennaiseksi siinä, että rahankeräys lopulta toteutui.

50-vuotias Zubier on Ruotsissa asuva Britannian kansalainen. Zubier oli auttamassa vuonna 2017 Turussa tapahtuneen joukkopuukotuksen ensimmäistä uhria, kun tekijä hyökkäsi hänen kimppuunsa ja puukotti häntä muun muassa selkään. Hän joutui vammojensa takia pyörätuoliin.

Turun terrori-iskussa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui kahdeksan. Tekijä tuomittiin elinkautiseen vankeuteen käräjäoikeudessa kesäkuussa 2018.