Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitajalakko alkaa perjantaina – palkansaajajärjestöt hylkäsivät sovintoesityksen

Kunta-alan palkansaajajärjestöt hylkäsivät odotetusti valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen keskiviikkona. Näin ollen Tehyn ja Superin lakko alkaa kuudessa sairaanhoitopiirissä perjantaina kello kuudelta aamulla. Mukana on 25 000 hoitajaa.

Lakon piirissä ovat joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymät.

– Sovittelua ei ole nyt heti edellytyksiä jatkaa, sillä mahdollisuudet edetä neuvotteluissa on tällä erää selvitetty. Sovittelua ei kuitenkaan katkaista, koska alalle tarvitaan ennen pitkää työehtosopimusratkaisut ja työrauha, Piekkala sanoo tiedotteessa.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT hyväksyi esityksen, koska sen mielestä ehdotus olisi ollut riittävä kompromissi. Esityksen hyväksyminen olisi edellyttänyt työriidan kaikkien osapuolten hyväksyntää.

Hoitajien lakon seuraava osa on alkamassa kahta viikkoa myöhemmin, jolloin lakko laajenisi koskemaan 13:a sairaanhoitopiiriä ja 40 000:ta hoitajaa.

Tehy ja Super kertoivat yhteisessä tiedotteessaan, että niiden hallinnot hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen yksimielisesti.

Järjestöjen mielestä ehdotus ei sisältänyt mitään elementtejä hoitajapulan korjaamiseksi, ei palkkauksellisia eikä työoloja parantavia. Ehdotus olisi niiden mukaan jopa heikentänyt nykytilaa.

– Tavanomaiset sopimuskorotukset jäivät alle muilla aloilla sovitun. Myöskään työaikoja koskevat tavoitteet eivät edenneet, tiedotteessa todetaan.

Esitys ei sisältänyt muun muassa kaikkien palkansaajajärjestöjen tavoittelemaa monivuotista palkkaohjelmaa.

Signaali työnantajalle

Sovintoesitys koski koko kunta-alan eli yli 420 000 palkansaajan, hoitajien lisäksi muun muassa opettajien, lääkäreiden, lastenhoitajien, sosiaalityöntekijöiden ja kirjastovirkailijoiden, työehtoja. Jo tiistaina esimerkiksi akavalaisia edustava neuvottelujärjestö Juko kertoi, etteivät neuvottelijat esitä sovintoesityksen hyväksymistä.

Myös hylkäyspäätöksen keskiviikkona tehnyt Jukon hallitus katsoi esityksen osoittavan arvostuksen puutetta.

– Sovintoesityksen palkankorotusratkaisu on kuin märkä rätti vasten kunta-alan asiantuntijoiden ja esihenkilöiden kasvoja. Arvostuksen sijaan se osoittaa ”kyllä palkansaajat taas joustavat” -asennetta, sanoo Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.

Piekkalan mukaan ehdotuksessa pyrittiin osaltaan edistämään henkilöstön saatavuutta, mahdollistamaan palkkausepäkohtien korjaamista ja tukemaan tuloksellisuutta edistäviä toimia paikallisella järjestelyerällä sekä muilla teksteillä.

– Esitys ei ratkaise kaikkea, mutta sen toivottiin olevan signaali työnantajille osaavan ja motivoituneen henkilöstön pitämiseksi ja rekrytoimiseksi.

Ensi viikolla ovat alkamassa Jukon kaksipäiväiset lakot Jyväskylässä ja Rovaniemellä sekä Jukon, JHL:n ja Jytyn niin ikään kaksipäiväiset lakot Turussa ja Oulussa.

Naurettava korotusehdotus

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajisto hylkäsi esityksen myös yksimielisesti. Se oli edustajiston mielestä aivan riittämätön. Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa, että esityksessä ehdotettiin kaksivuotista ratkaisua, jossa ensimmäisen vuoden palkankorotus olisi ollut yhden prosentin yleiskorotus ja yhden prosentin paikallisesti jaettava erä.

– Toinen vuosi olisi ollut vähintään yhtä naurettava: yhden prosentin yleiskorotus ja 0,9 prosentin paikallisesti jaettava erä. Kun palkkaohjelmaa ei esityksessä ollut lainkaan, tällaiset korotusprosentit eivät meille yksinkertaisesti riitä. Inflaatio laukkaa nyt niin voimakkaasti, että se syö korotukset jo ennakkoon.

Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima pitää erittäin valitettavana sitä, että ehdotus jouduttiin hylkäämään.

– Sovintoehdotuksesta puuttui kuitenkin meille tärkeitä elementtejä, eikä esimerkiksi esitetty palkankorotusten malli ollut missään nimessä riittävä, hän sanoo Jytyn tiedotteessa.