Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VR pysäyttää myös Venäjälle suuntautuvan tavaraliikenteen

VR Groupin hallitus on tänään tehnyt päätöksen idän tavaraliikenteen hallitusta pysäyttämisestä, yhtiö kertoo.

Päätöksen myötä tavaraliikennettä hoitava VR Transpoint laatii suunnitelman liikenteen alasajamiseksi.

EU:n pakotteet eivät toistaiseksi estä rautatieliikennettä EU:n ja Venäjän välillä. VR:n kotimaisten asiakkaiden kanssa tekemien tavaraliikennesopimusten purkaminen tulee siten hoitaa sopimuksissa määritellyllä ja asiakkaiden kanssa neuvoteltavalla tavalla.

VR kertoo tavoittelevansa liikenteen mahdollisimman nopeaa alasajoa, mutta arvio on, että prosessiin kuluu useita kuukausia.

VR ehti jo kertaalleen päättää tavarajunaliikenteen lopettamisesta Venäjälle, mutta yhtiö pyörsi päätöksensä. Yhtiö on jo lopettanut liikenteen Allegro-matkustajajunalla Helsingin ja Pietarin välillä.

Tuppurainen: Toimitusjohtajan erottamisesta saatu riittävä selvitys

VR:n on ollut otsikoissa myös toimitusjohtajansa irtisanomiseen liittyen. VR kertoi maanantaina toimitusjohtajansa Lauri Sipposen irtisanomisesta. Tiedotus aiheutti hämmennystä, sillä yhtiö kertoi ensin Sipposen irtisanoutuneen itse, mutta korjasi muutamaa tuntia myöhemmin tämän tulleenkin erotetuksi.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoi tänään Twitterissä käyneensä vakavahenkisen ja rakentavan keskustelun VR:n hallituksen puheenjohtajan Kjell Forsénin kanssa.

Tuppuraisen mukaan Forsén pyysi anteeksi antamaansa virheellistä tietoa toimitusjohtajan irtisanomisesta. Tuppuraisen mukaan hän on nyt saanut riittävän selvityksen asiasta.

Tuppurainen kertoi toimittajille eduskunnassa kutsuneensa Forsénin omistajaohjausosastolle valtioneuvoston kansliaan, koska asiasta oli tarpeen keskustella kasvotusten.

– Tänään tämä keskustelu käytiin sinänsä hyvin rakentavassa hengessä. Keskustelun päätteeksi Forsén pyysi anteeksi menettelyään toimitusjohtajan irtisanomisprosessissa, sitä että hän antoi aluksi väärää tietoa, Tuppurainen kertoi.

Tuppuraisen mukaan VR:n hallitus nauttii omistajan luottamusta.

– Minun osaltani asia on nyt loppuun käsitelty, Tuppurainen sanoi.

Tuppurainen ei halunnut kommentoida VR:n toimitusjohtajan erottamista tai sen syitä.

– Itse toimitusjohtajan valintaan tai irtisanomiseen ei omistaja ota kantaa. Se on täysin yhtiön hallituksen vastuulla. Yhtiön hallitus kantaa vastuun niin rekrytoinnista kuin virheellisistä valinnoistakin ja myöskin siitä miten asioista viestitään. Se ei ollut onnistunut prosessi, Tuppurainen sanoi.

Koko VR:n hallitus näki tiedotteen

Talouselämä kertoi keskiviikkona, että koko VR:n hallitus hyväksyi virheellisen tiedottamisen Sipposen lähdöstä. Mukana oli myös ministeri Tuppuraisen johtaman omistajaohjauksen edustajana finanssineuvos Pekka Hurtola.

Talouselämän haastatteleman Kjell Forsénin mukaan koko hallitus näki tiedotetekstin etukäteen, sillä se lähetettiin heille kommentoitavaksi sähköpostitse. Forsénin mukaan kukaan hallituksen jäsenistä ei puuttunut tiedotteen sanamuotoon Sipposen irtisanoutumisesta.

Talouselämä ei tavoittanut Hurtolaa kommentoimaan tapausta.

Forsénin mukaan virheellisen viestinnän taustalla oli pyrkimys lieventää Sipposen tuskaa irtisanomiseen liittyen.

– Tässä oli inhimillinen tarkoitusperä. Tämä kääntyi valitettavasti meitä kaikkia vastaan, Forsén sanoi Talouselämälle.