Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Julkisen sanan neuvosto antoi langettavan päätöksen asiavirheen korjaamisesta lukijan mielipidekirjoituksesta

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavan päätöksen, joka liittyy asiavirheen korjaamiseen lukijan mielipidekirjoituksesta Kainuun Sanomissa.

JSN:n mukaan lehden julkaisemassa mielipidekirjoituksessa oli olennainen asiavirhe, jota lehti ei korjannut korjauspyynnöstä huolimatta. Lehti korjasi virheen vasta saatuaan tiedon Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta.

JSN muistutti, että tiedotusvälineet ovat vastuussa julkaisemistaan mielipidekirjoituksista, joten myös olennaiset asiavirheet on korjattava niistä silloin, kun virhe tulee toimituksen tietoon.

Helsingin Sanomat puolestaan sai vapauttavan päätöksen laitettuaan Kuukausiliitteessään virheellisesti kirjailija Lewis Carrollin nimiin sitaatin, joka ei ollut hänen kirjoittamansa. Lehti korjasi myöhemmin virheen julkaisemalla kokonaan uuden jutun.

Ei enää medialähdettä kuolinuutisiin

JSN myös tarkensi kantaansa toisen työn lainaamiseen journalismissa. Jatkossa kuolinuutisissa ei ”hienotunteisuussyistä" tarvitse mainita suru-uutisen lähteenä ollutta tiedotusvälinettä.

Aloite tarkennukseen tuli sähköisestä mediasta, jossa lyhyitä uutissähkeitä luettaessa kuolinuutisen lähteenä olleen tiedotusvälineen mainitseminen on koettu joissain tilanteissa jopa irvokkaaksi.