Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusministeri Kaikkosen mukaan Suomeen voisi olla hyvä rakentaa lisää ampumaratoja

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan suomalaisissa virinnyttä kiinnostusta vapaaehtoiseen maanpuolustukseen tulee tukea. Hänestä myös ampumaharrastukselle olisi hyvä olla nykyistä parempia mahdollisuuksia.

– Pitäisin myönteisenä, että ampumaharrastukseen olisi nykyisiä parempia mahdollisuuksia ja löytyisi mahdollisuuksia rakentaa myös jonkin verran lisää ampumaratoja maahan, hän sanoi eduskunnan kyselytunnilla.

Huolen ampumaratojen riittävyydestä toivat esille perussuomalaiset, joiden mukaan ampumaradat ovat vähentyneet selvästi viime vuosikymmeninä.

Sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa, suomalaisten maanpuolustustahto on kasvanut. Esimerkiksi maanpuolustuskoulutuksen kysyntä on moninkertaistunut.

– Kurssit täyttyivät nopeasti, eivätkä läheskään kaikki halukkaat enää mahdu niille, huomautti perussuomalaisten Leena Meri.

Kaikkonen lupasi, että vapaaehtoinen maanpuolustus saa lisää rahaa.

Hallitus päätti tämän viikon kehysriihessä mittavasta satsauksesta Suomen puolustuskykyyn tulevina vuosina. Myös maanpuolustusjärjestöjen toiminnan tukemiseen tarkoitettua valtionavustusta päätettiin lisätä, samoin kertausharjoituksia.

Lakimuutokset harkinnassa

Perussuomalaiset toivoivat myös lakimuutoksia, joilla muun muassa mahdollistettaisiin Puolustusvoimien aseiden ja ampumatarvikkeiden käyttö Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) koulutuksissa.

Kaikkosen mukaan lainsäädäntöä on tarkoitus arvioida.

– Olen kutsumassa koolle palaverin, jossa on sekä puolustusministeriön, pääesikunnan ja MPK:n edustus ja jossa katsotaan, minkä tyyppiset lakimuutokset tässä tilanteessa olisivat tarpeen.

Kokoomuksen Timo Heinonen sanoi, että MPK tarvitsisi koulutuksiin noin 1 000–1 500 asetta.

– Pidättekö todennäköisenä, että jo tulevan kesän MPK:n koulutuksiin nämä Puolustusvoimien aseet voitaisiin saada? hän kysyi.

Ministeri vastasi, että pitää tätä mahdollisena. Kaikkosen mukaan Puolustusvoimien aseita voidaan käyttää vapaaehtoisen maanpuolustuksen kentällä silloin, kun valvonta on järjestetty kunnolla.

– Puolustusvoimat on valmis aiempaa enemmän osallistumaan tähän valvontaan.