Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat helmikuussa hieman yli neljä prosenttia

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat helmikuussa 4,1 prosenttia vuodentakaisesta, kertoi Tilastokeskus perjantaina. Tammi-helmikuun aikana tilaukset kasvoivat 14,6 prosenttia edellisvuodesta.

Yritykset saivat helmikuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Eniten uudet tilaukset kasvoivat kemianteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli 22,9 prosenttia suurempi kuin edellisenä vuonna. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset kasvoivat 4,3 prosenttia ja metalliteollisuudessa 0,8 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan tilaukset ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti viime vuoden helmikuusta lähtien.

Myös teollisuustuotanto on kasvanut. Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa 1,0 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Työpäiväkorjattu tuotanto oli puolestaan helmikuussa 3,8 prosenttia suurempi kuin viime vuoden helmikuussa. Tuotanto kasvoi lähes kaikilla päätoimialoilla verrattuna vuodentakaiseen.

"Kasvu vaisumpaa kuin mihin totuttu"

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan 4,1 prosentin kasvu teollisuuden uusissa tilauksissa on vaisumpi kuin mihin viime kuukausina on totuttu.

– Osin on kyse siitä, että vertailutaso viime vuodelta on jo aiempaa korkeampi, mutta se ei yksinään riitä selittämään nousun hyytymistä. Vuoden 2021 helmikuussa elpyminen oli hyvässä vauhdissa, mutta kokonaan koronakuoppaa ei oltu vielä kurottu umpeen eli periaatteessa tilaa lisänousulle pitäisi löytyä, Appelqvist sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa jatkossa teollisuuden tilauksiin on odotettavissa "aika rajua vastatuulta" sekä Venäjän-kaupan pysähtymisen että euroalueen heikkenevän suhdanteen takia.

– Helmikuussa tilanne oli vielä kohtalaisen hyvä, vaikka paras veto näyttää hyytyneen jo ennen sodan alkua. Hintojen nousu ja alhainen vertailutaso ovat ylläpitäneet vaikutelmaa kovasta kasvusta viime kuukausina, vaikka uusien tilausten määrä on edennyt jo pitkään pikemminkin vaakatasossa tai jopa supistunut.

"Suomi menettää suurelta osin merkittävän vientimarkkinan"

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki puolestaan näkee tuotantolukujen kertovan, että Suomen teollisuus on pysynyt melko hyvässä vireessä. Uusien tilauksien virta ei ole hänen mukaansa kuitenkaan yhtä rohkaiseva.

– Jatkossa Venäjän hyökkäys Ukrainaan tekee näkymistä huomattavasti epävarmemman. Suomi menettää suurelta osin merkittävän vientimarkkinan, ja yritykset etsivät uusia ostajia hyödykkeilleen. Samaan aikaan talouskasvu hidastuu EU-maissa, mikä osaltaan vaikeuttaa vientiponnisteluja, Kuoppamäki sanoo tiedotteessa.

Ekonomistin mukaan talouskasvu nojautuu alkuvuoden teollisuutta enemmän palvelusektorin varaan, sillä yhteiskunnan avautuminen mahdollistaa patoutuneen kulutuskysynnän nousun.

– Yleinen kustannustason nousu kuitenkin koettelee niin yritysten kannattavuutta kuin kotitalouksien ostovoimaa, hän lisää.