Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmenet tuhannet osoittaneet tänään mieltään talouskriisiin ajautuneen Sri Lankan pääkaupungissa

Sri Lankassa kymmenet tuhannet ihmiset ovat piirittäneet tänään presidentti Gotabaya Rajapaksan kanslian tähän mennessä suurimmassa maan hallintoa vastustavassa mielenosoituksessa.

Ihmisiä on vyörynyt maan pääkaupunkiin Colomboon sosiaalisen median kautta organisoidussa mielenosoituksessa, joka on kuitenkin pysynyt suhteellisen rauhallisena. Ihmiset ovat vaatineet presidentin eroa huutaen "Go home Gota" ja heiluttaneet saarivaltion leijonan kuvalla kuvioitua lippua mellakkapoliisien vartioidessa presidentin kanslian sisäänkäyntiä.

Mielenosoituksissa on viime viikkoina vaadittu kovaäänisesti presidentin ja tämän hallinnon eroa. Rajapaksaan kohdistuva painostus on kasvanut entisestään, ja myös Sri Lankan talouselämä on alkanut vetämään kannatusta presidentiltä.

22 miljoonan asukkaan saarivaltiossa on kärsitty jo viikkoja ruoka-, polttoaine- ja lääkepulasta. Tarvikepulan lisäksi hinnat ovat nousseet nopeasti talouskriisin keskellä, ja maata piinaavat myös pitkät sähkökatkot.

– Me olemme viattomia ihmisiä ja me kaikki kamppailemme elääksemme. Hallituksen on erottava, ja maata pitää saada hallitsemaan joku siihen kykenevä henkilö, eräs mielenosoitukseen osallistunut mies kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Asukkaiden mukaan laajoja mielenosoituksia on nähty tänään myös Colombon asuinlähiöissä. Lisäksi sekä katolinen että anglikaaninen kirkko ovat tuoneet seuraajiaan kaduille.

Katolisen kirkon paikallinen johtohahmo, kardinaali Malcolm Ranjith johti tänään protesteja Negombon kaupungissa Colombon pohjoispuolella.

– Kaikkien pitäisi lähteä kaduille, kunnes hallinto on luopunut vallasta. Nykyisistä johtajista on päästävä eroon, he ovat tuhonneet tämän maan, Ranjith sanoi.

IMF:ltä toivotaan kolmen miljardin dollarin tukipakettia

Maassa vallitsee vakavin talouskriisi sen jälkeen kun Sri Lanka itsenäistyi Britanniasta vuonna 1948.

Sri Lanka on alustavasti neuvotellut Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n kanssa pelastuspaketista. Sri Lankan on määrä aloittaa varsinaiset tapaamiset valuuttarahaston kanssa ensi viikolla.

Talousministeri Ali Sabry kertoi maan parlamentille perjantaina odottavansa IMF:ltä kolmen miljardin dollarin pelastuspakettia seuraavan kolmen vuoden ajalle.

Sri Lanka painii kymmenien miljardien dollareiden velan kanssa, sillä pandemia on sekä haitannut maalle tärkeää turismia merkittävästi että vähentänyt ulkomaisia rahalähetyksiä.

Perustarvikkeiden pula on aiheutunut laajasta tuontikiellosta maan pyrkiessä säästämään valuuttavarantojaan velkojensa maksuun.

Sri Lankan keskuspankin mukaan myös yritykset hallita valuuttamarkkinoita ja pitää korot keinotekoisen alhaisina kuluneen vuoden aikana ovat vaikuttaneet maan ennennäkemättömään taloudelliseen kaaokseen.

Monien taloustieteilijöiden mielestä maan kriisiä ovat pahentaneet hallinnon virheet, vuosikausia jatkunut velkaantuminen sekä huonosti suunnitellut veroleikkaukset.