Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Expressen: Suomen ja Ruotsin salainen Nato-tapaaminen viestitti ruotsalaisille, että Natosta jääminen voi saada taloudellisia seurauksia

Presidentti Niinistö vahvisti HS:lle puhuneensa kokouksessa, jossa oli mukana Ruotsin valtiovarainministeri ja useita elinkeinoelämän johtajia.

Ruotsin valtiovarainministeri Mikael Damberg, maan puolustusvoimien komentaja Micael Bydén ja joukko ruotsalaisia yritysjohtajia kävi Suomessa salaisessa Nato-kokouksessa viime viikolla, kertoo ruotsalaislehti Expressen. Lehden mukaan Helsingissä pidettyyn kokoukseen osallistui Dambergin lisäksi esimerkiksi sijoitusyhtiö Investorin hallituksen puheenjohtaja Jacob Wallenberg, joka tunnetaan läheisistä yhteyksistään Suomeen.

Suomesta mukana oli lehden mukaan presidentti Sauli Niinistö ja useita yritysjohtajia.

Presidentti Niinistö vahvisti Helsingin Sanomille, että Helsingissä kokoontui viime viikolla niin sanottu Jakobsonin-Wallenbergin ryhmä. Diplomaatti Max Jakobsonin takavuosina perustama epävirallinen keskusteluryhmä pitää yhteyttä ja käy keskusteluja Suomen ja Ruotsin suhteiden edistämiseksi.

– Selvitin ajatuksiani kansainvälisestä politiikasta, tulevaisuudesta Ukrainassa ja Suomen asemoinnista tällä hetkellä. Viestini oli sama kuin se, mitä olen julkisestikin puhunut. Mitään suurta salaisuutta se ei sisältänyt, Niinistö sanoi lehdelle.

Expressenin mukaan viesti Ruotsin hallitukselle tapaamisessa oli selvä: Ruotsin tulee peesata Suomea ja lisäksi ulkomaisten investointien houkutteleminen Ruotsiin voi vaikeutua, jos Ruotsi ei liity puolustusliitto Natoon.

Suomessa elinkeinoelämä on ottanut selvästi kantaa Nato-jäsenyyden puolesta, mutta Ruotsissa yritysten edustajat ovat pitäneet matalampaa profiilia asiassa.

Tapaamisen ruotsalaiset osanottajat eivät halunneet kommentoida keskusteluja Expressenille.