Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selonteon mukaan yhteinen puolustus ja turvatakuut olisivat Suomelle merkittävintä Natossa: "Nyt on muodostettava selkeä linja", sanoo presidentti Niinistö – katso tiedotustilaisuuden tallenne tästä

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus antoi tänään eduskunnalle ajankohtaisselonteon turvallisuusympäristön muutoksesta.

Seuraa tiedotustilaisuutta suorana alla olevasta upotuksesta.

Tiedotustilaisuussa ovat mukana ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Selonteon mukaan Venäjä pyrkii rakentamaa etupiiriä. Jos tähän ei reagoida, se saattaa johtaa Suomen kansainvälisen aseman muuttumiseen ja liikkumatilan kaventumiseen. 

Nato-jäsenyyden merkittävin vaikutus olisi, että Suomi olisi osa yhteistä puolustusta ja turvatakuiden piirissä. Suomen puolustuksen ennaltaehkäisevä vaikutus olisi huomattavasti suurempi. Selonteko ei kuitenkaan suosita Nato-jäsenyyden hakemista, vaan toteaa aiempaan tapaan sen olevan mahdollista.

- Jos Suomi hakisi Naton jäsenyyttä, tulisi varautua laaja-alaiseen ja vaikeasti ennakoitavaan vaikuttamiseen ja riskeihin, esimerkiksi jännitteiden kasvuun Suomen ja Venäjän välisellä rajalla. selonteossa todetaan.

Venäjän aloittamalla sodalla on pitkäkestoisia vaikutuksia myös Suomen turvallisuusympäristöön. Haaviston mukaan Venäjä on osoittanut, ettei se kunnioita naapureidensa suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Suomi myös jatkaa yhteistyön tiivistämistä Ruotsin kanssa. Haavisto sanoo pitävänsä tärkeänä, että Suomi ja Ruotsi tekisivät turvallisuuspoliittiset ratkaisunsa samansuuntaisesti. Molemmat maat kuitenkin tekevät ratkaisunsa itsenäisesti.

Natosta Haavisto totesi sen, että ratkaisujen tarkastelu on käynnissä tällä hetkellä.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan turvallisuusselonteko käynnistää parlamentaarisen vaiheen, jonka aikana eduskunta keskustelee selonteosta.

- Nyt on muodostettava selkeä linja Suomen suunnalle. Kyse on Suomen omasta turvallisuudesta. Se ei ole keneltäkään pois, Niinistö toteaa lausunnossaan.

Tässä Niinistön lausunto sanasta sanaan:

"Tänään on julkaistu ajankohtaisselonteko turvallisuusympäristön muutoksesta. Selonteon valmistelutyö lähti liikkeelle esitettyäni tehtäväksi arviota Suomen turvallisuuspolitiikan vaihtoehdoista ja niihin liittyvistä riskeistä ja hyödyistä. Tärkeät turvallisuuspoliittiset päätökset vaativat taakseen punnitun analyysin ja jaetun tilannekuvan. Valtioneuvoston selontekoa on valmisteltu tiiviisti TP-UTVA:n ohjauksessa.

Selonteon julkaisu käynnistää parlamentaarisen vaiheen, jonka aikana eduskunta keskustelee selonteosta. Nyt on muodostettava selkeä linja Suomen suunnalle. Kyse on Suomen omasta turvallisuudesta. Se ei ole keneltäkään pois.

Tulen myös tässä vaiheessa jatkamaan aktiivista vuoropuheluani eduskunnan keskeisten valiokuntien ja eduskuntaan vaaleilla valittujen puolueiden puheenjohtajien kanssa."

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) painottaa, että Suomen oma vahva puolustuskyky on aina kansallisen turvallisuuden kivijalka. Mahdollisen Nato-jäsenyyden merkittävin vaikutus olisi hänestä se, että puolustuskyky vahvistuisi merkittävästi nykyisestä, kun Suomi olisi osa yhteistä puolustusta ja viidennen artiklan mukaisten turvatakuiden piirissä.

Kaikkonen korostaa kuitenkin, että Nato-jäsenyydessä ei ole olemassa eri jäsenkategorioita saati kevytversioita. Maa on joko jäsen tai ei ole.