Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan presidentti Zelenskyi: Venäjän suurhyökkäys Itä-Ukrainaan on alkanut – "Me taistelemme"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo Telegram-tilillään Venäjän suurhyökkäyksen Itä-Ukrainaan Donbassin alueelle alkaneen.

– Voimme vahvistaa, että Venäjän joukot ovat aloittaneet taistelun Donbassista, johon he ovat valmistautuneet jo pitkän aikaa. Suuri osa Venäjän armeijasta on nyt keskittynyt tähän hyökkäykseen, Zelenskyi kirjoittaa.

– Ei ole väliä, paljonko Venäjä tuo sotilaita tänne, me taistelemme. Puolustamme itseämme, Zelenskyi jatkoi.

Hieman ennen Zelenskyin kirjoitusta Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi Venäjän aloittaneen hyökkäyksen.

– Tämä on helvetti. Hyökkäys, josta on puhuttu viikkoja, on alkanut. Taisteluja Rubitshnessa ja Popasnassa ja myös muissa kaupungeissa taistellaan.

Zelenskyi sanoo myöhään maanantaina pitämässään puheessa, että Venäjä ei ole hidastanut ohjushyökkäystä Ukrainaan. Hän näkee, että Venäjälle tulee pakotteiden takia olemaan erittäin vaikeaa palauttaa ohjusvarastoaan ennalleen.

– Kun kaikki pakotteiden kiertämiseen käytetyt porsaanreiät tukitaan ja kun asetetaan vieläkin tiukempia pakotteita, Venäjän ohjuskapasiteetin palauttaminen on epärealistista.

Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri Oleksi Danilovin mukaan Venäjä on yrittänyt murtaa Ukrainan puolustusta lähes koko rintamalinjalla Donetskin, Luhanskin ja Harkovan alueilla.

Ukrainan armeija kertoi puolestaan aiemmin maanantaina Facebookissa, että Venäjä on jatkanut lisäyksiköiden muodostamista Rostovin alueella sekä miehittämällään Krimin niemimaalla. Joukkoja on suunniteltu käytettävän suojaamaan hallintorakennuksia sekä elintärkeää infrastruktuuria vallatuilla alueilla. Ukrainan armeija sanoo Venäjän pyrkivän tällä hetkellä saamaan Donetskin ja Luhanskin alueet täysin hallintaansa ja säilyttämään aiemmin valtaamansa alueet.

Mariupolin satamakaupungin puolustajat jatkavat edelleen taistelua

Ukrainassa viikkokausia piiritettynä ollut Mariupolin satamakaupunki maan eteläosassa on edelleen osittain ukrainalaisjoukkojen hallussa, kertoi Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal.

– Kaupunkia ei ole menetetty. Siellä on edelleen joukkojamme ja sotilaitamme, jotka tulevat taistelemaan loppuun saakka. Ja he ovat edelleen Mariupolissa, Shmyhal sanoi amerikkalaiselle ABC-yhtiölle BBC:n mukaan.

Lähes koko satamakaupunki on venäläisten hallussa, mutta ukrainalaistaistelijoita on edelleen kaupungissa sijaitsevan suuren Azovstalin terästehtaan ja sataman alueella.

Venäläiset vaativat jo viikonloppuna ukrainalaisia antautumaan, mutta ukrainalaissotilaat jatkoivat vastarintaa.

Ainakin kahdeksan kuoli maanantaina Luhanskin alueella

Ukrainan viranomaisten mukaan ainakin kahdeksan ihmistä kuoli maanantaina venäläisten pommituksissa. Kuvernööri Haidain mukaan neljä ihmistä sai surmansa, kun he yrittivät paeta Kreminnan kaupungista, jonka Venäjä valtasi maanantaina. Guardian kirjoittaa aamuyöstä, että Luhanskin alueen johdosta oli vahvistettu Telegramissa, että venäläisjoukot olivat saaneet kaupungin haltuunsa.

Venäjän maanantaina tekemässä ohjusiskussa läntiseen Lvivin kaupunkiin kuoli ainakin seitsemän ihmistä.

Pentagonin edustaja: Venäjä ei välttämättä saa Mariupolia haltuunsa

Viikonloppuna Venäjä kertoi satamakaupunki Mariupolin valtaamisen olevan lähellä. Kaupunki on yhä valtaamatta, ja ukrainalaisten vastarinta Mariupolissa on hidastanut venäläisjoukkojen etenemistä muualla. Mariupolin infrastruktuuri on vaurioitunut pahoin taisteluissa ja myös kaupungin asukkaat ovat kärsineet.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby sanoo yhdysvaltalaiskanava CNN:lle, että on erittäin vaikea arvioida, kuinka kauan ukrainalaisjoukot pystyvät puolustamaan kaupunkia. Hänestä venäläiset eivät välttämättä edes saa kaupunkia haltuunsa.

– Ukrainalaiset ovat pitäneet kiinni Mariupolista jo pitkään, pidempään kuin monet luulivat, Kirby sanoi.

Puolustusministeriöstä on paikallista aikaa maanantaina vahvistettu, että Yhdysvaltain uusia sotilasaputoimituksia on saapunut Ukrainan rajalle. Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti Guardian.

Ukraina jätti vastauksensa EU:lle jäsenyyskyselyssä

Ukraina on toimittanut EU:n edustajlle vastauksensa unionin kyselylomakkeeseen. Ukraina kertoi helmikuussa hakeneensa EU:n jäsenyyttä. Sitä ennen Venäjä oli jo hyökännyt Ukrainaan.

– Jokainen Euroopan unioniin liittynyt maa on täyttänyt samanlaisen kyselylomakkeen. Ainoa ero on, että se kesti niiltä vuosia, ja me saimme sen valmiiksi hieman yli viikossa, Zelenskyi sanoi maanantai-illan puheessaan.

Presidentti sanoi maan toimittavan toisen osuuden vastaukset pian.

EU:n jäsenyysprosessi kestää yleensä vuosia. EU:n jäsenmaiden on kannatettava uuden jäsenmaan liittymistä yksimielisesti.

EU:ssa on tällä hetkellä 27 jäsenmaata. Viimeksi unioniin liittyi Kroatia, joka hyväksyttiin jäseneksi vuonna 2013 lähes vuosikymmenen kestäneiden neuvottelujen ja uudistusten jälkeen.

Biden ei suunnittele vierailua Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei suunnittele vierailua Ukrainaan, kertoo Valkoisen talon lehdistöpäällikkö.

Useiden Euroopan maiden johtajat ovat vierailleet Kiovassa ja tavanneet Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Zelenskyi on myös sanonut toivovansa, että Biden vierailisi Ukrainassa.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki kuitenkin korosti toimittajille maanantaina, ettei Biden suunnittele vierailua Ukrainaan.

Bidenin hallinnon on kuitenkin kerrottu harkitsevan korkea-arvoisen edustajan lähettämistä vierailulle Ukrainaan. Todennäköisesti Ukrainaan matkustaisi puolustusministeri Lloyd Austin tai ulkoministeri Antony Blinken.

---

STT-työryhmä: Hannu Aaltonen, Minna Pulli, Milja Rämö, Ville Väänänen

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.