Venäjä väittää Mariupolin kukistuneen – Putin käskenyt venäläisjoukkoja piirittämään Azovstalin tehdasalueen

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väittää Venäjän onnistuneen Mariupolin valtauksessa, kertoo muun muassa Guardian. Shoigun mukaan Venäjä olisi vallannut Mariupolin satamakaupungin lukuun ottamatta Azovstalin tehdaskompleksin aluetta, jossa on hänen mukaansa vielä 2 000 ukrainalaissotilasta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ylistänyt Mariupolin onnistunutta "vapauttamista". Putin perui aiemman käskynsä rynnäköstä tehdasalueelle ja käskee sen sijaan piirittämään alueen.

– Piirittäkää tehdasalue niin, ettei kärpänenkään pääse pakenemaan, Putin sanoi tapaamisessa Shoigun kanssa. Presidentin mukaan alueen valtaaminen olisi "epäkäytännöllistä".

CNN:n mukaan Ukrainan viranomaiset olisivat kiistäneet tiedon Mariupolin valtaamisesta.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk vetoaa Telegramissa humanitaarisen käytävän avaamiseksi Azovstalista siviilien ja haavoittuneiden evakuoimiseksi.

– Vaadimme Venäjältä välittömästi humanitaarista käytävää Azovstalista. Siellä on nyt noin 1 000 siviiliä ja 500 haavoittunutta sotilasta. Heidät on siirrettävä Azovstalista tänään, Vereshtshuk vaati.

Varapääministeri kehotti kansainvälistä yhteisöä ja sen johtajia keskittymään tänään Azovstalin auttamiseen. Hänen mukaansa nyt on keskeinen hetki humanitaarisen avun kannalta.

Neljä linja-autollista siviilejä onnistuttu evakuoimaan Mariupolista

Mariupolin satamakaupungista on onnistuttu evakuoimaan neljä linja-autollista siviilejä, varapääministeri Vereshtshuk kertoi aiemmin tänään. Hänen mukaansa naisten, lasten ja vanhusten evakuointeja jatketaan tänään iltapäivällä. Vereshtshuk varoitti kuitenkin, että turvallisuustilanne on vaikea ja suunnitelmia voidaan joutua muuttamaan.

Varapääministerin mukaan eilen evakuoidut ihmiset viettivät yön Mariupolista noin 80 kilometrin päässä sijaitsevassa Berdjanskissa ja ovat nyt matkalla Vasylivkaan.

– Odotamme heidän saapuvan pian Zaporizhzhjaan, Vereshtshuk sanoi.

Keskiviikkona arvioitiin, että Mariupolista oli tarkoitus saada 90 bussilla pois liki 6 000 ihmistä. Keskiviikkoiltana Vereshtshuk kuitenkin kertoi, että evakuointi ei sujunut suunnitellusti. Hän syytti Venäjää siitä, etteivät sen joukot kunnioittaneet sovittua väliaikaista tulitaukoa.

Mariupolissa yhä olevien siviilien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta kaupungissa on arveltu yhä olevan jopa 100 000 siviiliä epätoivoisissa oloissa.

CNN: Harkovaa pommitettu voimakkaasti

Harkovan pormestarin mukaan kaupunkia pommitettiin viime yönä rajusti. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Tilanne Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa on pormestarin mukaan "erittäin stressaava".

Pommituksissa tuhoutui kaksi toria. Myös asuinrakennukseen osui.

Pormestarin mukaan kaupunkiin on jäänyt sodan alettua miljoona ihmistä.

Britannian tiedustelutiedot: Venäjä lisännee ilmahyökkäyksiä voitonpäivän lähestyessä

Venäjä haluaa esittää merkittäviä onnistumisia toukokuun 9. päivänä vietettävän voitonpäivän lähestyessä, arvioi Britannian sotilastiedustelu torstaiaamun katsauksessaan. Tämä voi vaikuttaa siihen, miten nopeasti ja voimakkaasti Venäjä edistää operaatioita Ukrainassa tulevina viikkoina.

Venäjä pyrkii antamaan aktiivisesti ilmatukea hyökkäykselleen itäisessä Ukrainassa ja kukistamaan Ukrainan ilmapuolustusjoukot. Tiedustelutietojen mukaan venäläisjoukot lähestyvät nyt Donbassin suunnalta kohti Kramatorskia, joka on kärsinyt jatkuvista ilmaiskuista.

Biden ilmoitti 800 miljoonan dollarin sotilasapupaketista Ukrainalle

Presidentti Joe Biden on ilmoittanut, että Yhdysvallat antaa Ukrainalle lisää sotilasapua. Apupaketin arvo on 800 miljoonaa dollaria eli yli 735 miljoonaa euroa.

Uuteen apupakettiin kuuluu muun muassa raskasta tykistöä, lennokkeja ja ampumatarvikkeita. Sotilasapu on Bidenin mukaan räätälöity auttamaan Ukrainan armeijaa valmistautumaan Venäjän kasvavaa hyökkäystä vastaan Ukrainan itäosassa.

Biden lisäsi, että Venäjän hyökkäys idässä tulee olemaan erilaista taistelua kuin oli pohjoisessa Kiovan ympärillä, missä Ukrainan joukot onnistuneesti päihittivät Venäjän hyökkäyksen.

Biden ilmoitti myös, että Yhdysvaltain satamat suljetaan Venäjään liitetyiltä laivoilta.

Euroopan pahin pakolaiskriisi toisen maailmansodan jälkeen

YK:n mukaan ainakin yli 2 300 siviiliä on kuollut sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Ukrainan varapääministerin Olga Stefanishynan mukaan ruumishuoneissa Kiovan ympärillä on yli tuhannen siviilin ruumiit, jotka on kerätty niihin Venäjän joukkojen vetäydyttyä alueelta.

Ukrainassa yli 7,7 miljoonan ihmisen arvioidaan joutuneen maan sisäiseksi pakolaiseksi ja lisäksi yli viisi miljoonaa ukrainalaista on paennut muihin maihin, kertoo YK. Ukrainan tilanne on Euroopan pahin pakolaiskriisi toisen maailmansodan jälkeen.

Toisaalta Ukrainaan on viime viikkoina myös palattu. Ukrainan rajavartioston tiedottajan mukaan palanneita on yli miljoona.

Yhdysvallat antaa Ukrainalle talousapua 500 miljoonaa dollaria palkkojen ja eläkkeiden maksamiseen

Yhdysvallat ilmoitti torstaina 500 miljoonan dollarin (yli 460 miljoonan euron) talousapupaketista Ukrainalle. Apu on tarkoitettu siihen, että Ukrainan hallinto voi jatkaa palkkojen ja eläkkeiden maksamista ja palvelujen tarjoamista, sanoi Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen.

Yellen kertoi apupaketista tavattuaan keskiviikkona Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin ja valtiovarainministerin Serhi Martshenkon.

Yhdysvallat julkisti viime kuussa niin ikään 500 miljoonan dollarin tuen Ukrainan taloudelle.

Myös Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja Maailmanpankki ovat lisänneet tukeaan Ukrainalle.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi torstaina Ukrainan tarvitsevan kuukausittain 7 miljardia dollaria eli lähes 6,5 miljardia euroa korvaamaan Venäjän sodallaan aiheuttamat taloudelliset menetykset.

Zelenskyi sanoi videolinkin välityksellä IMF:n ja Maailmanpankin johtajille, että "Venäjän armeijan tavoitteena on tuhota Ukrainassa kaikki kohteet, jotka ovat toimivat elämän taloudellisena perustana".

Kohteina Zelenskyi mainitsi muun muassa rautatieasemat, ruokavarastot ja öljynjalostamot.

Lähteenä myös AFP.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka