Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etyj kertoo sotilastarkkailijoitaan otetun kiinni Itä-Ukrainassa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin kansainvälisiä sotilastarkkailijoita on otettu kiinni Ukrainassa, järjestö kertoo Twitterissä.

Etyj sanoo olevansa äärimmäisen huolestunut siitä, että tarkkailuoperaation jäseniltä on riistetty heidän vapautensa Itä-Ukrainan Donetskissa ja Luhanskissa. Etyj sanoo käyttävänsä kaikkia mahdollisia kanavia edistääkseen tarkkailijoiden vapauttamista.

Järjestö ei anna tviitissään tarkempia tietoja siitä, kuinka monta tarkkailijaa alueella olisi otettu kiinni.

Britannian Etyj-valtuuskunta kertoi perjantaina julkaistussa lausunnossaan saaneensa "hälyttäviä tietoja", että Venäjän tukemat separatistit Itä-Ukrainassa uhkaavat tarkkailuoperaation henkilöstöä, kalustoa ja rakennuksia ja että Venäjän joukot ovat ottaneet kiinni Etyjin tarkkailuoperaation jäseniä.

Britannian Etyj-valtuuskunta sanoi tuomitsevansa jyrkästi uhkaukset tarkkailuoperaatiota ja sen henkilöstöä kohtaan. Valtuuskunta vaatii operaation jäsenten vapauttamista, samoin kuin kaikkien Venäjän kiinni ottamien ukrainalaisten vapauttamista.

Etyj kertoo verkkosivuillaan, että tarkkailuoperaation tehtävänä on tarkkailla ja raportoida puolueettomasti ja objektiivisesti tilanteesta Ukrainassa sekä edistää vuoropuhelua kriisin osapuolten välillä.

Tarkkailuoperaation valtuutus Itä-Ukrainassa päättyi maaliskuun lopulla. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Venäjä oli syyttänyt operaatiota puolueellisuudesta ja torjunut valtuutuksen pidentämisen.

Zelenskyi varoitti voivansa jäädyttää aseleponeuvottelut

Viikonloppuna Mariupolissa taistelut jatkuivat Azovstalin tehdasalueella, jonne Venäjä on Ukrainan mukaan tehnyt ilmaiskuja.

Zelenskyi on varoittanut Ukrainan jättävän rauhanneuvottelut Venäjän kanssa, jos Venäjä surmaa yhtäkään Mariupolia puolustavaa ukrainalaissotilasta. Asiasta uutisoivat muiden muassa CNN ja BBC.

Azovstalin tehdasalueen uumenissa kerrotaan myös olevan satoja siviilejä, myös lapsia. Lauantaina yritykset evakuoida siviilejä Mariupolista epäonnistuivat jälleen kerran, kun venäläisjoukot estivät siviilien poistumisen ja varoittivat kranaattitulen kaupunkiin jatkuvan.

Zelenskyi sanoi jäädyttävänsä neuvottelut Venäjän kanssa myös siinä tapauksessa, jos Venäjä järjestää kansanäänestyksen itsenäisyydestä valtaamassaan Hersonin kaupungissa.

YK:n pääsihteeri vierailee Turkissa ennen Moskovaa ja Kiovaa

Osana yrityksiä saada aselepo Ukrainaan, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vierailee maanantaina Turkin pääkaupungissa Ankarassa ennen vierailujaan Moskovassa ja Kiovassa.

Ankarassa hän tapaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin. Turkki on toiminut välittäjänä aseleponeuvotteluissa ja isännöinyt osapuolten tapaamisia.

Ankarasta Guterres suuntaa tiistaina Moskovaan tapaamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia sekä ulkoministeri Sergei Lavrovia.

Torstaina hän matkustaa Kiovaan, jossa hän tapaa presidentti Zelenskyin sekä Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban.