Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkiluoto 3:n turvallisuustoiminto käynnistyi odottamattomasti testauksen aikana – "Laitos on turvallisessa tilassa"

Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen laitosyksikön eli Olkiluoto 3:n turvallisuustoiminto käynnistyi tänään odottamattomasti, voimalayhtiö Teollisuuden Voima (TVO) ja Säteilyturvakeskus (STUK) kertovat.

Laitosyksikköä oltiin ajamassa aamupäivällä kello 11:n aikaan käyttöönottotestauksessa suunnitellusti alas, kun laitoksen booripumput käynnistyivät yllättäen, TVO:n tiedotteessa sanotaan.

STUKin mukaan laitos on turvallisessa tilassa eikä tilanteesta aiheutunut säteilyvaaraa laitoksen työntekijöille, ulkopuolisille ihmisille tai ympäristölle.

TVO on tehnyt tilanteesta ohjeen mukaiset ilmoitukset laitospaikan lisäksi STUKille ja Hätäkeskuslaitokselle. TVO sanoo selvittävänsä, miksi ketjureaktiota säätelevät booripumput olivat käynnistyneet.

Laitos on vielä koekäyttövaiheessa

Olkiluodon ydinvoimala sijaitsee Eurajoella Satakunnassa. Voimalan kolmas laitosyksikkö alkoi tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon reilu kuukausi sitten. Olkiluoto 3 on vielä koekäyttövaiheessa, jonka on määrä kestää noin neljä kuukautta.

TVO:n mukaan Olkiluoto 3:n koekäytön yhteydessä laitosyksikköä ja sen turvajärjestelmiä testataan sekä laitoksen suunnittelun mukaista käyttäytymistä varmistetaan. Koekäyttövaiheen testeissä toteutetaan suunnitellusti myös reaktoripikasulkuja, TVO kertoo.

STUKin asiantuntijat ovat paikalla valvomassa laitoksen käyttöönottotestausta ja turvallista käyttöönottoa, keskuksen tiedotteessa sanotaan.