Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Kurvinen aloittaa maa- ja metsätalousministerinä – uusi tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen jatkaa edeltäjänsä linjalla korkeakoulupolitiikassa

Hallituksen ministerivaihdokset on tehty. Aiempi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) siirtyi maa- ja metsätalousministeriksi ja tiede- ja kulttuuriministerinä aloitti kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.).

Tasavallan presidentti nimitti ministerit tänään. Samalla hän vapautti aiemman maa- ja metsätalousministerin Jari Lepän (kesk.) valtioneuvoston jäsenyydestä.

Honkonen on toisen kauden kansanedustaja Keski-Suomen vaalipiiristä ja keskustan varapuheenjohtaja. Ennen kansanedustajuuttaan hän on työskennellyt historian ja yhteiskuntaopin opettajana.

Hän luonnehti tiedotustilaisuudessaan tiede- ja kulttuuriministerin salkkua tulevaisuuden rakentamisen salkuksi. Honkonen nosti esiin, että suomalaisen korkeakoulupolitiikan suunta on muutettu keskustan johdolla, kun uusia aloituspaikkoja ja koulutusvastuita on myönnetty. Hän kertoi jatkavansa samalla linjalla.

– Kaikkien mahdollisuus kouluttautua kaikkialla suomessa on aivan keskustalaisuuden ydintä ja tätä perintöä aion jatkaa. Suomalaisessa korkeakoulutuksessa valitsemme jatkossakin alueellistamisen ja laajentamisen tien, emme keskittämistä ja näivettämistä.

Opettajataustainen ministeri aikoo myös määrätietoisesti edistää keinoja, joilla opettajien arkea voidaan tukea.

– Näen tärkeänä esimerkiksi opettajakoulutuksen vahvistamisen. Aion toteuttaa myös opettajien pitkään kaipaaman opettajarekisterin.

Ei kantaa jääkiekkobisnekseen

Honkoselta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mitä hän urheiluministerinä ajattelee suomalaisessa jääkiekkobisneksessä viime vuodet pyörineestä venäläisestä rahasta, ja mikä valtiovallan rooli asiassa voisi olla. Hän ei kuitenkaan vielä pystynyt ottamaan siihen kantaa. Hänen mukaansa on esimerkiksi vaikea arvioida, mikä valtion rooli yksityisoikeudellisissa asioissa voisi olla.

– Enkä muutenkaan pysty vielä tässä vaiheessa kommentoimaan.

Hän ei myöskään voinut luvata kovia kärsineelle kulttuurialalle, että koronarajoituksia ei enää tulevana kesänä tule. Hän sanoi todella toivovansa, että tilanne ei enää uudestaan niin pahaksi mene.