Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pormestarin mukaan Lvivissä räjähdyksiä, osa kaupungista ilman sähköä – sata siviiliä evakuoitu Azovstalin terästehtaalta Mariupolin satamakaupungista

Ukrainan läntisessä Lvivin kaupungissa on ollut räjähdyksiä, sanoi kaupungin pormestari Andri Sadovyi Twitterissä noin puoli yhdeksältä illalla Suomen aikaa.

Sadovyin mukaan kolme sähkönjakelukeskusta on vahingoittunut. Hänen mukaansa osa kaupungista on ilman sähköä.

Lvivin alueen sotilashallinnon johtaja Maksim Kozitskyi kertoo viestipalvelu Telegramissa, että alustavien tietojen mukaan Lvivin alueelle ammuttiin ohjuksia.

Lvivissä olevat uutiskanava CNN:n toimittajat kuulivat räjähdyksiä kaupungin keskustasta itään, etelään ja länteen. CNN:n mukaan kaupungin yllä leijailee savua ja keskustan länsipuolella palaa.

Liikenne pysähtyi välittömästi iskujen jälkeen ja käynnistyi jälleen noin 45 minuuttia myöhemmin, CNN kertoo. Lisäksi Ukrainan valtion rautatieyhtiö sanoo useiden junien kulkevan myöhässä aikataulusta infrastruktuurin kärsimien vaurioiden vuoksi.

Mahdollisista henkilövahingoista Lvivissä ei toistaiseksi ole tietoa.

CNN:n mukaan Ukrainan viranomaiset ovat kertoneet ohjusiskuista eri puolilla maata.

Sata siviiliä evakuoitu Azovstalista viiden päivän aikana

Azovstalin terästehtaalta Mariupolin satamakaupungista on viiden päivän aikana evakuoitu 101 siviiliä yhteistyössä Punaisen Ristin kanssa, kertoi YK tiistaina. YK:n edustajan Osnat Lubranin mukaan evakuoitujen joukossa oli naisia, miehiä, lapsia ja vanhoja ihmisiä.

Ukrainalaisviranomaiset ovat kuitenkin kertoneet, että terästehtaalla olisi yhä loukussa noin 200 siviiliä, myös lapsia. YK:n edustaja myönsi, että tehdaskompleksin alueella voi yhä olla siviilejä ja vakuutti, että evakuointeja aiotaan jatkaa.

Venäjä aloitti jälleen tehdasalueen pommittamisen

Venäjä kertoi tiistaina aloittaneensa tehdaskompleksin pommittamisen uudelleen. Asiasta kertoi maan puolustusministeriö venäläisille uutistoimistoille.

– Venäjän armeijan ja Donetskin kansantasavallan joukot ovat aloittaneet ukrainalaisjoukkojen tuliasemien tuhoamisen tykistöllä ja lentokoneilla, Venäjän puolustusministeriö ilmoitti venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ukrainalaisjoukot ovat käyttäneet siviilien evakuoimiseen tarkoitettua taukoa hyväkseen miehittääkseen taisteluasemansa tehtaalla.

Azovstalissa edelleen olevat viimeiset Mariupolin puolustajat vahvistivat tehdaskompleksin olevan raskaan tulituksen kohteena. Sen lisäksi venäläisjoukot olivat hyökkäämässä tehdasalueelle tuomalla joukkoja veneillä mereltä.

Slovakialaisyhtiö alkaa korjata Ukrainan sotilaskalustoa

Slovakialaisyhtiö alkaa korjata ja modernisoida Ukrainan sotilastarvikkeita, kertoi maan puolustusministeriö.

Valtiollinen Konstrukta-Defence-yhtiö aloittaa työt korjaamalla tiedustelukäytössä olevia BRDM-2-panssariajoneuvoja. Slovakian pääministeri Eduard Heger ja puolustusministeri Jaroslav Nad olivat jo aikaisemmin ehtineet kertoa, että Slovakia on halukas auttamaan Ukrainaa.

Slovakian itäosassa Lieskovecissa sijaitseva Konstrukta-Defence korjaa normaalisti kaikkea maan oman armeijan kalustoa ja teknologiaa. Sillä on myös jonkin verran omaa asetuotantoa.

Britannia lupasi lisää sotilasapua

Britannia kertoi tiistaina antavansa Ukrainalle noin 358 miljoonan euron edestä lisää sotilasapua, kertoi Britannian pääministeri Boris Johnson. Apu pitää sisällään muun muassa elektronisen sodankäynnin laitteita, paikannusjärjestelmien häirintäteknologiaa ja tuhansittain pimeänäkölaitteita.

Videolinkin välityksellä Ukrainan parlamentille puhunut Johnson ylisti ukrainalaisten rohkeutta ja sanoi, että se toimii esimerkkinä tuleville sukupolville.

– Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastustamaton sotakone on särkynyt Ukrainan patriotismin ja isänmaanrakkauden järkkymättömään muuriin, Johnson maalaili.

Pääministeri vakuutti myös, että Ukraina voi jatkossakin luottaa Britannian tukeen.

Tulevina viikkoina Britannia aikoo toimittaa Ukrainalle myös raskaita miehittämättömiä ilma-aluksia.

Britannia aikoo niin ikään avata lähiaikoina uudelleen lähetystönsä Kiovassa.

Putin vaati jälleen länsimaita lopettamaan asetoimitukset Ukrainaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaati jälleen länsimaita lopettamaan aseiden toimittamisen Ukrainaan. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa puhelimitse keskustellut Putin väitti niin ikään, ettei Ukraina yritä vakavissaan päästä ratkaisuun aseleponeuvotteluissa.

– Venäjä on edelleen valmis dialogiin, Putin sanoi Macronille Kremlin mukaan.

Putin väitti myös, etteivät länsimaat piittaa Ukrainan sotarikoksista, vaikka voisivat estää ne painostamalla Ukrainaa.

Macron kuuluu niihin harvoihin länsimaiden johtajiin, jotka ovat säilyttäneet keskusteluyhteyden Putiniin sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan runsaat kaksi kuukautta sitten.

Venäjän hyökkäyksen seurauksena tuhannet ihmiset ovat saaneet surmansa ja yli 13 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa. Kyseessä on pahin pakolaiskriisi Euroopassa sitten toisen maailmansodan.